Jak na smd?
Moderátor: Moderátoři
Jak na smd?
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Značení rezistorů je číselně (jako např. obyčejné keramické kondenzátory, tzn. 105 znamená 1Meg), keramika je bez označení, elektrolyty jsou značeny klasicky, tranzistory (a diody) jsou značeny SMD kódem, zbytek součástek je značen víceméně "normálně".
Při osazování pomocí mikropájky se mi zdá nejlepší nanést na DPS malé množství "cínu", součástku následně přiložit a "cín" pod ní roztavit (případně potom ještě přidat). Při výměně je horkovzduch skoro nutnost.
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
AmarokCZ píše:...Při osazování pomocí mikropájky se mi zdá nejlepší nanést na DPS malé množství "cínu", součástku následně přiložit a "cín" pod ní roztavit (případně potom ještě přidat). ...
Dělám to podobně, cín dám na jednu plošku, přiložím součástku a prohřeju. Součástka pak krásně dosedne na DPS. Následně zapájím i další vývod(y).
O bezolovnatém cínu ani neuvažuj, pokud si nechceš zbytečně komplikovat život.
jak popisují ostatní, součástku do pinzety, přiložit na místo, zapájet mikropáječkou. Já radši DPS dopředu nepocínovávám, jednak to zdržuje a je pak také potřeba součástku po roztavení cínu přitisknout, aby dosedla, pokud pájíš na nepocínované plošky, přitiskávání odpadá, DPS ale musí být dobře očištěný, lépe HALovaný či zlacený, to už ale znamená profi výrobu. Pro opravy se velice hodí odpájecí lanko, kterým po sundání součásky odsaješ cín a novou součástku pokládáš zas na již rovné (a umyté) plošky. Doporučuji zapomenout na kalafunu a zakoupit tavidlo SMD rework jelly, dát si trochu do inzulinové stříkačky, na níž se dá silná jehla, tavidlem se pak před pájením trochu "popatle" DPS. S tímto tavidlem jde osazování jedna radost, běžně osazujeme IO s roztečí 0,5 mm a součástky 0603, z menších už mám dost osypky
Michal
- Superpavel