Regulovatelný lab. zdroj (ELV) 0-30V 0-10A
Moderátor: Moderátoři
Stále nevím jestli je možné aby odpor na B T6 který má hodnotu 444R ovlivnil zesílení TIP142 na tolik oproti ostatním, viz naměřené hodnoty odporů ve zdroji :
R8= 453
R9= 450
R10=458
R11=455
R12=444
R13=455
Takhle mi to připadá, jako by R12 byl nulový, nebo je báze T6 připojená nějak napřímo (zkrat, cín, vlasový spoj,...?) pak by přece mohl být velký úbytek na emitoru a zároveň by se T6 nezavíral zpětnou vazbou tak brzy jak má. Pokud zesilovací činitel tranzistorů je cca 3000, zas tak malý úbytek na Rb není. Při proudu 5A odpovídá zhruba těm 100mV. Což je zhruba rozdíl na Re.
Jestli je to konina, tak se omlouvám. Musím bohužel uznat, že moje schopnosti odhalovat chyby v zapojení jsou velmi nevalné - vždycky když pak na to konečně přijdu, říkám si, že to přece bylo od začítku jasné a logické. Ale až po boji.
Na přesné odpory se vykašli, tam musí být jiná chyba. Zkus je spíš zkratovat.
Vyřadit je můžeš zkusit, nic tím nezkazíš - je to pod el. pojistkou a trandy máš na tom chladiči, jsou krmeny proud. zdrojem od T1 - cca 10mA. Nejdřív to zkus jen u toho trandu T6. Jsem teda z toho trochu jelen.
EDIT: Pravda, nejen u toho jednoho - T6, ale když už, tak u všech.. Už blbnu.
Kaca píše:Znamená to že odpory v bázích prostě vyřadím ? Nepokazím tím nic ?
Andrea by ti neradila blbě. Klidně je vyřaď (lépe řečeno zkratuj), ale musíš všecky, ne jenom jeden. Pak to porovnej s původním stavem, jest-li se nerovnoměrné rozdělení zhoršilo nebo zlepšilo.
- MartasBrno
Takže vzít drát a bázi jednu po druhé obejít s tím drátem. Zásah minimální. Až bude změřený výsledek této úpravy, budeme moudřejší.
Hřeje se tedy pořád jeden a ten samý tranzistor.
Z toho, co píšeš, není zcela jasné, jest-li stále hřeje tranzistor, zapájený na desce v pozici T6, a nebo stejný tranzistor, tedy ten nový, vyměněný.
p.s. Ale stejně si myslím, že pro vyřešení problému by bylo vhodné koupit 6 nových tranzistorů stejného výrobce a série, tak jak to doporučuje originální návod: TIP142 (gleiche Produktionsserie) .........T2-T7
Objasnění příčiny by bylo mnohem jednodušší.