Regulovatelný lab. zdroj (ELV) 0-30V 0-10A

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#76 Příspěvek od Kaca »

No, asi na to dojde. Když jsem psal o přesných odporech, měl jsem na mysli jednoprocentní. Možná by taky stálo za to sehnat odpory přesné ale kde ? Jinak se jich nakoupí pytel a bude se vybírat.
Stále nevím jestli je možné aby odpor na B T6 který má hodnotu 444R ovlivnil zesílení TIP142 na tolik oproti ostatním, viz naměřené hodnoty odporů ve zdroji :
R8= 453
R9= 450
R10=458
R11=455
R12=444
R13=455
Andrea

#77 Příspěvek od Andrea »

Proč tu pořád řešíte ty odpory do bází? Stejný musí být odpory v emitorech a báze propojit.
PavelFF

#78 Příspěvek od PavelFF »

To je fakt záhada. S tím úbytkem jsem si původně myslel, že na odporu u T6 bylo nejmíň voltů a ono je tam nejvíc.

Takhle mi to připadá, jako by R12 byl nulový, nebo je báze T6 připojená nějak napřímo (zkrat, cín, vlasový spoj,...?) pak by přece mohl být velký úbytek na emitoru a zároveň by se T6 nezavíral zpětnou vazbou tak brzy jak má. Pokud zesilovací činitel tranzistorů je cca 3000, zas tak malý úbytek na Rb není. Při proudu 5A odpovídá zhruba těm 100mV. Což je zhruba rozdíl na Re.
Jestli je to konina, tak se omlouvám. Musím bohužel uznat, že moje schopnosti odhalovat chyby v zapojení jsou velmi nevalné - vždycky když pak na to konečně přijdu, říkám si, že to přece bylo od začítku jasné a logické. Ale až po boji.

Na přesné odpory se vykašli, tam musí být jiná chyba. Zkus je spíš zkratovat.
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od Kaca »

Znamená to že odpory v bázích prostě vyřadím ? Nepokazím tím nic ?
gepard

#80 Příspěvek od gepard »

Odpory 1%-ní jsou dostačující! Pokud se stav nezmění, vyměnil bych T6. Ten rozdíl 6-ti ohmů na R12 je ale fakt minimální... až bych řekl zanedbatelnej. Na vině může být i jiná charakteristika - závislost IB a UBE.
Vyřadit je můžeš zkusit, nic tím nezkazíš - je to pod el. pojistkou a trandy máš na tom chladiči, jsou krmeny proud. zdrojem od T1 - cca 10mA. Nejdřív to zkus jen u toho trandu T6. Jsem teda z toho trochu jelen.
EDIT: Pravda, nejen u toho jednoho - T6, ale když už, tak u všech.. Už blbnu.
Naposledy upravil(a) gepard dne 09 led 2011, 19:20, celkem upraveno 2 x.
-- Gepard --
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od Kaca »

Já jsem ale zaměnil T6 za T5 a to samé se děje i s tím zaměněným tak musí být chyba na desce.
masar

#82 Příspěvek od masar »

Kaca píše:Znamená to že odpory v bázích prostě vyřadím ? Nepokazím tím nic ?

Andrea by ti neradila blbě. Klidně je vyřaď (lépe řečeno zkratuj), ale musíš všecky, ne jenom jeden. Pak to porovnej s původním stavem, jest-li se nerovnoměrné rozdělení zhoršilo nebo zlepšilo. :wink:
Naposledy upravil(a) masar dne 09 led 2011, 19:16, celkem upraveno 1 x.
gepard

#83 Příspěvek od gepard »

Kaca píše:Já jsem ale zaměnil T6 za T5 a to samé se děje i s tím zaměněným tak musí být chyba na desce.

... jo vlastně, jedná se o tu stejnou pozici, už ne trand. No tak to chce mrknout na DPS okolo té zakreslené pozice T6 a mrknout na návazné spoje od B.
-- Gepard --
masar

#84 Příspěvek od masar »

Kaca píše:Já jsem ale zaměnil T6 za T5 a to samé se děje i s tím zaměněným tak musí být chyba na desce.

V tomto kontextu bych o tom docela pochyboval. Začínám se přiklánět k převažování "systémové" chyby. Začni zkratováním těch odporů.
Ale tu kontrolu udělej, člověk nikdy neví... :wink:
Andrea

#85 Příspěvek od Andrea »

masar píše:Andrea by ti neradila blbě. Klidně je vyřaď (lépe řečeno zkratuj)

Andrea hlavně nepsala nic o vyřazování a zkratování, ale jen o propojení bází.
masar

#86 Příspěvek od masar »

No jo, to je fakt. V tom případě zůstane zapojen do společných bází odpor 470/6 = 78Ohmů. To je další varianta.
Už nebudu "brát tvoje jméno nadarmo". :wink:
MartasBrno

#87 Příspěvek od MartasBrno »

No, takže já, když už nevím z které do které, udělám kompilát cizích odpovědí. nesežerte mne za to. Prvně jsem navrhoval odpory vyřadit, ale s pochybností, proč je tam autor dal. Řešení odpory nechat a propojit báze je zřejmě prvním solidním krokem, který se v tomto dá udělat.
Takže vzít drát a bázi jednu po druhé obejít s tím drátem. Zásah minimální. Až bude změřený výsledek této úpravy, budeme moudřejší.
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od Kaca »

Ano. Děkuji ! Propojím teby báze, (přez pracovní týden většinou na bastlení zbývá času méně) ale dám vědět jaký je výsledek.
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od Kaca »

Tak jsem se do toho dal hned jak jsem přišel z práce. Báze jsem propojil přímo na tranzistorech. Se stejnou zátěží a stejným nastavením se pohybují hodnoty úbytkú na R-E od 20 do 40mV. Ovšem po několika vteřinách se začne úbytek na T6 zvyšovat a roste úměrně spolu s teplotou T6, ale opravdu brzo. Řekl bych že po 20ti sekundách má teplotu nad 50 stupňů a úbytek vzroste přez 120mV. Pak přístroj vypínám protože mám bobky co bude. Dělo se tak i potom co jsem vrátil zpět prohozené tranzistory T6 a T5, které jsem včera zkoušel prohodit. Hřeje se tedy pořád jeden a ten samý tranzistor. Myslíte že může být chyba v něm ? Mám ještě jeden nový v záloze.
masar

#90 Příspěvek od masar »

Hřeje se tedy pořád jeden a ten samý tranzistor.

Z toho, co píšeš, není zcela jasné, jest-li stále hřeje tranzistor, zapájený na desce v pozici T6, a nebo stejný tranzistor, tedy ten nový, vyměněný. :wink:

p.s. Ale stejně si myslím, že pro vyřešení problému by bylo vhodné koupit 6 nových tranzistorů stejného výrobce a série, tak jak to doporučuje originální návod: TIP142 (gleiche Produktionsserie) .........T2-T7
Objasnění příčiny by bylo mnohem jednodušší. :wink:
Naposledy upravil(a) masar dne 10 led 2011, 18:51, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“