jde postavit radar? :)

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Sendyx

#16 Příspěvek od Sendyx »

Proč stavět, když si ho čas od času můžeš za pár švestek koupit ?

http://www.drbal.cz/special_offer/index.php?articleid=1
procesor

#17 Příspěvek od procesor »

Na tomto viem urobiť zborku-rozborku aj s naladením za pár hodín, ťahali to 3 Zily so spotrebou 100l/100km, dve 50kW elektrocentrály- jedna stačila, druhá záložná.
Přílohy
P35_3.JPG
(31.47 KiB) Staženo 127 x
sanitka

#18 Příspěvek od sanitka »

krásnej kus nabytku, to by se mi libilo na zahradku misto trpaslika....
Zmije

#19 Příspěvek od Zmije »

Doplerovský radar na měření rychlosti by možná na koleně šel. Vpodstatě by to znamenalo udělat dvě trychtýřový antény, oscilátor několik GHz, koncák navázat na první atnénu, na druhou pověsit předzesilovač, signál z předzesilovače a z oscilátoru vést na vyvážený směšovač (ideálně kvadraturní, aby šlo rozlišit přibližování a vzdalování) za něj dolní propust a čítač, nakonec v procesoru přepočítat kmitočet rozdílového signálu na rychlost. Není to sice pro úplného UKV začátečníka, ale dovedu si podobné zadání přestavit jako diplomku nebo bakalářku.
Mira80
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Mira80 »

procesor píše:Na tomto viem urobiť zborku-rozborku aj s naladením za pár hodín, ťahali to 3 Zily so spotrebou 100l/100km, dve 50kW elektrocentrály- jedna stačila, druhá záložná.

Juj, uz ti nevim kde, ale nekde jsem mensi variantu tohodle videl stat u silnice a antena byla pouzita coby plocha pro billboard..
Klídek chlapi, to je nulák
arkon3
Kontaktovat uživatele:

Pasivni radar

#21 Příspěvek od arkon3 »

Pasivni radar znamena, ze sam zadne signaly nevysila, jen "posloucha" jine radary. Viz take pasivni koherentni lokatory, kterym k urceni polohy a vzdalenosti cile staci poslouchat bezne vyzarovani tv, radia,gsm. Takovy radar si "vytvori" v pameti radiove pozadi takoveho vyzarovani a odrazu od okoli (vzdalenosti kopcu, budov atd) a posloucha naruseni tohoto pozadi prave treba leticim letadlem, a z rozdilnych posuvu frekvence a faze prijmanyho signalu vysilace, pozadi a toho "naruseni" je ta masina schopna spocitat kde se to letadlo nachazi. Neak tak to funguje v obecne rovine. Videl jsem to na jedne prednasce o radarech. ale na neaky bastleni do auta to urcite neni, bo i v tech nejprofi podminkach se jednotlive obrazy aktualizovaly snad kazdych 20s (pritom to nepocital ledajaky pc co ma kdo doma v pokoji). Slozitost toho radaru taky neni nic pro garazovou dilnu. Pokud chces neco extra presneho, matematiku a podobne zalezitosti tak nemuzu slouzit.
Cust

#22 Příspěvek od Cust »

O té pasivní radiolokaci byla přednáška v Praze na Novotného lávce (typuji rok 2009). Byl jsem tam, myslíš to samé?

PS: Bylo to tak nějak k poctě Tamar a Věr...
arkon3
Kontaktovat uživatele:

Pasivni radar

#23 Příspěvek od arkon3 »

To ne, jako vojak (spojar) jsem byl omylem vyslan na kurz novych trendu a technologii radiolokace a jejich moznosti v pouziti soucasneho elektronickeho boje,..ci tak neak se to jmenovalo. Bylo to zajimave, ale pro obycejnyho smrtelnika (jako jsem ja) az moc odborne. Bylo to v Brne.
EKKAR

#24 Příspěvek od EKKAR »

Čust - ještě Ti v tom výčtu chybí "maminka" Tamary - Ramóna... Ta byla vlastně prvním provozuschopným pasivem, postaveným v Pardubicích - předvýrobní, předváděcí... Tamara byl už sériový, do výzbroje armády zařazený typ.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
hosab

#25 Příspěvek od hosab »

Chtěl bych dopnit,že někdy v roce 1964 na Zbirohu byl testován tento pasívní radar jako prototyp pod názvem ASTRA.Měla to být náhrada za tehdy používané ruské elektronkové POSTy které jsem tak trochu udržoval.ASTRA byl v té době kde měly být již transistory tak trochu více střežen.Přístup byl umožněn jen několika vybraným důstojníkům.Možná se někdo ozve z bývalých vyvolených vojáků kteří měly tu čest sloužit u 7.radiotechnického pluku příp. jeho dvou praporů a doplní moje vzpomínky na mládí.Nesprávně "radarem" nazývané tyto mašinky měly vždy ženská jména.Najde se někdo zasvěcený na doplnění informací?
Cust

#26 Příspěvek od Cust »

Radar je nesprávně - korektní je pátrač.
mi-ro

#27 Příspěvek od mi-ro »

Ty voe, kdyby tak benga nakoupili v rámci úspor ty P35 a postavili se s tím u silnice, ani by nemusely dávat cedule že měří. Zase by tě ale změřili na 400km daleko.
..to bude jen ňákej odpůrek
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“