Mikropájka ERS50
Moderátor: Moderátoři
Minule tu byl ještě křiklavější příklad s bezdrátovým zvonkem nebo něčím podobným. "Wattmetr" ukazoval příkon, při kterém by se zvonek spolehlivě roztekl ztrátovým teplem.
EDIT: To, co jsem psal předtím platí, ale pro doplnění info ze stránek sagatu: "Černý vodič musí jít na desce nahoru k tyristoru, hnědý na desku dolu na zem."
- Cybertracker
Co se ovládání týče, tak tady jsem spokojený. Má 4 paměti pro ukládání předvoleb teploty, nastavení teploty po 1 stupni, zobrazování aktuální teploty hrotu, akustická a optická signalizace. Dokonce to má zobrazování hodin a budík a taky odpočet. Sice nevím k čemu tohle na mikropájce, ale je to tam. Doba náběhu je u 100W provedení rychlejší. Z pokojové teploty hrotu na 350 stupňů to zvládne za 40 sekund. Na teplotu okolo 280 o cca. 5 sekund míň. Nevýhodou je to, pokud pájku úplně vypnete vypínačem a zapnete, tak se vám smaže nastavení hodin, ale i automaticky naskočí paměť MEM 1 a musíte to pak ručně přepnout, pokud používáte jinou paměťovou předvolbu, takže je nutno nejčastěji používanou teplotu nastavit na pozici MEM 1. IO jsou napájeny přímo na desce bez patic i co se mikroprocesoru týče. Takže kdyby tady náhodou někdy výrobce udělal nějakou úpravu programu pro ovládání mikropájky, tak prostě smůla. Co mě u ní vyhovuje, je to kovové provedení, malé rozměry, levné hroty a náhr. díly a ona nostalgie
sám používám ERS50 někdy od podzimu roku 87, takže už to bude 25 let . . .
Měla sice závadu (prošlehnul se tyristor), ale nebyl problem ho vyměnit a jela dál.
Dal jsem si tam také kontrolku LED, indikátor zapnutí a za ta léta jsem spotřeboval kupu hrotů. Jednou jsem také měnil držátko s tělískem. Úplně se rozsypala ta keramika kde je topná spirálka . . .
Kolik stála už si nepamatuji, ale loni jsem si na burze v Holicích koupil ještě jednu za 200,- i s náhradním držákem, tělískem a několika hroty . . .
Má sice klasickou závadu (vadný tyristor), ale trafo je v pořádku a myslím, že už nebudu nikdy potřebovat kupovat cokoli jiného.
Pokud ERS50 někde objevíte na burze, kupte ji ! Neuděláte chybu !
Levné opravy, hroty se také dají sehnat, prostě není co řešit a spokojenost !
Perfektní reportáž. Nejsi sám, kdo popisuje otřesné provedení desek od firmy Sagat. Patrně to pájí některý rodinný příslušník a není mu dáno se vypracovat na slušnou úroveň v pájení a montování. Je to škoda.Cybertracker píše:Nedá mi to tady nenapsat svoji nedávnou zkušenost. ...
Na páječce je nejhorší na domácí výrobu pájecí pero a hroty a skříňka. Takže pro "chudého radioamatéra" je koupě nefunkční ERS50 kvůli skříňce a peru dobrý kompromis za málo peněz. Zbytek se dá relativně snadno a levně opravit. Vlastně jediná odtížně doma vyrobitelná věc je pero a hroty.
Musím přiznat, že mi vrtají hlavou ty lepší hroty (odolnější, trvanlivější) a pera (rychleji ohřáté) od jiných výrobců. Mám ERS50 taky a jsem spokojen. Asi tak jako jsem byl spokojen se Škodou Felicia 1,3 než jsem se poznal novější modely. S pájkou by to bylo to samé.
- Cybertracker