TDA2030-subwoofer

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ministermiso

TDA2030-subwoofer

#1 Příspěvek od ministermiso »

mamvelký problém, neviem preco som to spravil ale ked som robil zosilovac pre subwoofer tak som vsetky kondaky pretocil na - namiesto aby boly na +, teda vsetky lektrolity, a vystrelili mi kondenzátory, je mozné ze mi odisiel aj integrac TDA2030? pravde podoné to je lebo ked som vsetky kondaky vymenil tak to len beznadejne s reprakom lomcovalo
soucek

#2 Příspěvek od soucek »

TD-áčko je po smrti, pozor na repro budeš mít ss napětí !
ministermiso

ss-napetie

#3 Příspěvek od ministermiso »

ja som taky trochu amater, a to ss napetie mi moc nehovori to znamena ze repro mi bude vrcat ako traktor asi ne?-moja chaba dedukcia :(
right13

#4 Příspěvek od right13 »

LOOL kazdy sme nejak zacinali,mne sa to tiez raz stalo ale otocil som len jeden a ten debo to vydrzal......
rnbw

Re: ss-napetie

#5 Příspěvek od rnbw »

ministermiso píše:ja som taky trochu amater, a to ss napetie mi moc nehovori to znamena ze repro mi bude vrcat ako traktor asi ne?-moja chaba dedukcia :(

ss = stejnosmerne = jednosmerne = znicis tym reprak
ministermiso

ss

#6 Příspěvek od ministermiso »

to ze si mam dat bacha na ss znamena ze ked som odpalil tda-cko tak mi do repro ide ss? alebo ze som odpalil diodky? ktore usmernuju, ale tie mam v pohode-premeral som
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Výchylka membrány je úměrná proudu, tedy ss proud (taky se označuje DC nebo =) způsobí, že membrána nebude "při tichu" v klidové střední poloze, ale trvale vytlačená ven či vcucnutá dovnitř - to podle polarity.

Bez ss složky střídavě vedou výstupní tranzistory v IO. Jeden vede a topí, druhý se zatím chladí. Když ti do reproduktoru teče ss proud, topí jeden z těch tranzistorů trvale a nikdo to nevezme za něj. To se mu nemusí dlouho líbit.
LOYZA

TDA2030

#8 Příspěvek od LOYZA »

Tak taky kousek přidám, když to Hill tak hezky popsal. Nevím kolik toho víš o tom, jak to funguje. Na výstupu koncového zesilovače nikdy nesmíš naměřit stejnosměrné napětí! Jinak hrozí zničení reproduktoru! V reproduktoru je "jen" cívka z tenkého drátečku a ten se raz dva přepálí!!! Pokud naměříš na výstupu st. nap. pak je skoro na 100 procent ten IO v hájíčku zeleném! Pokud je z výstupu IO oddělovací kondenzátor, pak se reproduktoru většinou nic nestane. V dnešních zapojeních se většinou nedávají a tak si dej pozor při "laborování" aby to nestálo víc kaček, než bys chtěl. Ještě k měření. Pokud je tam symetrické napájení pak platí co jsem napsal a měříš proti zemi. Pokud je tam nesymetrické napájení - bude na výstupu poloviční napětí napájecího a pak tam bude oddělovací kondenzátor většinou nad 1000 mikro. Snad jsem to nepopsal špatně, ještě totiž na jedno oko spím.
ministermiso

takze dik

#9 Příspěvek od ministermiso »

ten IO je odfajceny, robi prave to co ste popisaly ako jednosmerne napetie vrazene do repraku, lenze ja nemam ten reprak ani tak ze by bol furt vcucnuty alebo v najvacsej vychilke, on stale skace z minima do maxima svojej vychylky, preto mi to je divne inač napadlo ma že by som mohol dať sem tu schému ak by si niekto chcel s tym hlavat LAMU
http://mapaprimestak.ic.cz/TDA2030.jpg
ked si nahodou niekto stiahne tento scan tak sa da vytlacit v 1:1 na A4 a potom je použiteľný aj nákres plošáku-
a mohol by mi este niekto povedat vy ste pisaly ze nejaky kondik ze 1000uF ze by mohol byt v tahu ja tam taky ani podobny nemam :( , teda ka si pozrete tu schemu tak so mnou budete suhlasit, mozno :D
LOYZA

TDA

#10 Příspěvek od LOYZA »

Pro jistotu se zeptám, když už se ti povedlo otočit kondíky, co diody D1-4? jsou v pořádku? No a pokud ano pak změř i napětí na obou zenerkách a ideální bude osciloskop a koukni na zvlnění napájecího napětí. No a Hill ti dal dobrý nápad, tak ať se to povede! Někdy i takto jednoduché zapojení dává zabrat že?
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

Nojo, ve schématu jsou kondíky 2200uF. Tedy C11 a C12.
Tohle vypadá na to, že to jeden z nich případě ani jeden z nich neufiltruje a proto se ti po napájení dostává signál do předzesilovače a celé to pomalu kmitá pod akustickým pásmem.
Zenerky ZD1 i ZD2 totiž musí trvale stabilizovat - napětí zdroje nesmí klesnout za normálního provozu tak, aby, třeba jen na okamžik, kleslo i na zenerce.
Tak napřed vyndej C6, jestli to přestane. Když jo, dej tam zenerky na menší napětí, třeba na 12V - nanejvýš se tím trochu zmenší přebuditelnost předzesilovače, ale zase ne tak, aby to moc vadilo.
A dej vědět.

Omlouvám se, při úpravách se mi povedlo ten příspěvek zrušit, proto je tu až teď znovu... :oops:
right13

#12 Příspěvek od right13 »

este jedna sranda......naco su tam dva vstupy na lavy a pravy ked subwoofer je mono a potom sa aj tak spajaju do potaku?
LOYZA

TDA2030

#13 Příspěvek od LOYZA »

No ono je to ve své podstatě logické. Subvofer stačí jeden tedy jeden reprák, protože basová část se nedá tak lokalizovat jako středy a výšky. No a sloučení je proto, že když je stereo, tak v každém kanále je "nějaká" část těch basů a aby to pak hrálo přirozeně, tak se to sloučí a o nic nepříjdeš. No a už ti to funguje? Kde byl zakopaný pes? To jsi asi zapoměl napsat!
ministermiso

momentalne

#14 Příspěvek od ministermiso »

momentalne mi to nefunguje
rozhodol som sa spravit tento zosik este raz a ked to aj tak bue robit tak skusim vsetky vase rady na ktore sa samozrejme vsekych vas opytam :D , nepomohlo ani vybratie kondiku ani vybratie a nasledne umiestnenie zeneriek na mensie napetie, ale urcite dam vediet ako dopadol dalsi pokus
Hill
Administrátor

#15 Příspěvek od Hill »

Když nepomohlo vyndání kondíku C6, znamená to, že už je 2030 načatá. Totiž to, že se z něj nekouří, neznamená, že v něm přežilo všechno.
Příště si dej větší pozor na polarity a taky, jestli si děláš plošňáky sám, na nedoleptaná místa (můstky) - nejlíp proměřit, jestli spoje, které nemají být navzájem spojené, skutečně spojené nejsou. A teprve pak osazovat desku.
Reproduktor připoj, až zjistíš, že na něj to stejnosměrné napětí nejde.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“