bezdrátová indikácia ON/OFF

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
abcdef

bezdrátová indikácia ON/OFF

#1 Příspěvek od abcdef »

ahojte. Potreboval by som bezdrótovo prenášať jednoduchú informáciu "ON, OFF" do cca 10metrov. Prijímač by mal byť čo najmenší, musí mať veľmi malú spotrebu, aby mohol byť napájaný z batérie. Na jeho výstupe mi stačí iba LED. Vysielac by mal byť ovládaný na vstupe najlepšie optočlenom. Našiel som toto: http://www.seapraha.cz/index.php?action ... Path=42_33 . Ale zdá sa mi to dost drahé, a neviem co by to robilo keby som tam nedal enkodér a dekodér. Potom som myslel že rozoberiem nejaký bezdrátový zvonček, ale LED na mojom prijímači musí reagovať okamžite na zmeny na vstupe vysielaca. Zatial neviem kde by som zobral co najoptimálnejšie riešenie. dakjem všetkým za rady.
miror

#2 Příspěvek od miror »

Skus sa pozriet na toto je to dialkove ovladanie mozno by ti to po malej uprave vyhovovalo http://paja-trb.unas.cz/elektronika/kon ... i_433.html
abcdef

#3 Příspěvek od abcdef »

ked budem mat trochu casu pozriem sa ma to podrobnejsie. Pre moje použitie by som to mohol značne zjednodušiť. Podstatné je aby prjímací modul Aurel spolu s dekodérom MC145027 nemali dohromady veľkú spotrebu, ale mohli fungovat z batérie(este neviem akej(5V)) aspon 1rok. A táto kombinácia to pravdepodobne nesplní. Zatiaľ dík
abcdef

#4 Příspěvek od abcdef »

Tak nakoniec som to vyriesil sadou cinskeho bezdratoveho zvonceka.
Potreboval som to na informáciu, kedy sa na plynovom kotli spustí prietokový ohrievač po otvorení kohútika. Pretože "vodný spínač" v kotli nereaguje na slabé otvorenie kohútika. Ked sa k tomu ešte pridalo oneskorenie kôli portubiu a nabehnutiu horáka, tak bol problém zistit či kotol hreje alebo nie.

Teraz na LED ktorá je nad vodovodnou batériou vidím okamžite či zoplo ohrev, alebo nie.

Funguje to dobre, až na jeden problém. Pri zopnutí vysielača, LED v prímači reaguje okamžite, ale pri vypnutí zhasne až za cca 2 sekundy. Tento problém sa mi nepodarilo nijako odstrániť. Kapacitu C11 mám zníženú až na 4n7, ale stále je tam zotrvačnosť asi 2 sekundy. Na vine je kryštál Y1 (klasický miniatúrny 32kHz), ktorý ešte chvíľu kmitá.
Nedá sa to nejako zatlmiť, alebo upraviť aby po signále prestal okamžite kmitať ?
Neviem si s týmto problémom dať rady

schému mám k dispozíci iba orginálnu ešte pred úpravou, ale ja som to upravil až za 4069, tak že som vyhodil "melody IC" a dal som tam tranzistor s LED
dakujem za každú pripomienku
Přílohy
primac bezdr zvonka.pdf
(165.89 KiB) Staženo 203 x
Banda

#5 Příspěvek od Banda »

Pokud vysílač vysílá, tak přijímač přijímá, s tím těžko něco naděláš.
Buď se soustřeď na vysílací stranu a nebo řešením je jiná sada vysílače a přijímače.
abcdef

#6 Příspěvek od abcdef »

v tomto pripade nie je problem vo vysielači (doznievanie kôli filtr. kond. a podobne). Mám to na 100% overené. Ja by som len chcel vediet ak je to možné, ako zabránit zotrvačnému kmitaniu Xtalu v prímači
fero7

#7 Příspěvek od fero7 »

Krystal urcite "sam od seba" zotrvacne kmitat nebude.
frantajetel11

#8 Příspěvek od frantajetel11 »

Ten problém bude fakt ve vysílači - dává dlouhej impuls.
P.S. než si utřeš ruce, tak ledka zhasne :lol: = bych se na to ...
abcdef

#9 Příspěvek od abcdef »

takze vyriesené. Problém so zotrvacnostou odstránený. Bol len a len v prijímaci.
Po dlhých útrapách sa mi podarilo upraviť zapojenie prímaca, aby LED v prijímaci, po doznení vysielača na kotli, nesvietila ešte 2-3 sekundy, ale zhasla okamžite.
Chcem sa s Vami o to zapojenie, čo som vymyslel podeliť, ale neviem ako.
Nechce sa mi to kresliť na papier a potom skenovať do PDF, aj tak by sa na to nik nepozrel.
Preto som sa začal učiť kresliť schémy v EAGLE. Keď to budem vedieť, hodím sem dve schémy; jednu s tou zodrvačnosťou LED, a druhú po úprave, kde je problém odstránený
Banda

#10 Příspěvek od Banda »

Zajímalo by mě co přesně způsobovalo tu "setrvačnost" a řešení.
Vyfoť schéma mobilem a nahoď jej tu, budu moc rád.
abcdef

#11 Příspěvek od abcdef »

Ja to sem dám veľmi rád, ale chcem to skúsiť nakresliť v EAGLE. Už mám nakreslenú asi 1/10. Ak by to malo dlho trvať tak to vyfotím.
frantajetel11

#12 Příspěvek od frantajetel11 »

5 dní a máš desetinu?= ještě 45 dní? Nebylo by to fakt rychlejší blejsknout? :wink:
abcdef

#13 Příspěvek od abcdef »

teraz som len prisiel na to ako zmenit hrúbku vodica. A lúštim tie strohé odpovede ktoré mi dala Andrea, a nemôžem nájsť knihovnu "supply".
Keby som to odfotil tak sa neprinútim učiť EAGLE
masar

#14 Příspěvek od masar »

Ve složce LBR soubor "supply2.lbr" obsahuje "supply symbol 0V", to je ta tvoje značka. :wink:
Ve schematu klikni na "Library" > "Use..." > "supply2.lbr" a pak na "Add"
Naposledy upravil(a) masar dne 29 bře 2011, 22:59, celkem upraveno 1 x.
frantajetel11

#15 Příspěvek od frantajetel11 »

Ve složce "kapsa" máš mobil, nebo někde jinde, tak to vyfoť a ORLA nech na potom :wink:
Odpovědět

Zpět na „Poradna“