bezdrátová indikácia ON/OFF
Moderátor: Moderátoři
bezdrátová indikácia ON/OFF
Potreboval som to na informáciu, kedy sa na plynovom kotli spustí prietokový ohrievač po otvorení kohútika. Pretože "vodný spínač" v kotli nereaguje na slabé otvorenie kohútika. Ked sa k tomu ešte pridalo oneskorenie kôli portubiu a nabehnutiu horáka, tak bol problém zistit či kotol hreje alebo nie.
Teraz na LED ktorá je nad vodovodnou batériou vidím okamžite či zoplo ohrev, alebo nie.
Funguje to dobre, až na jeden problém. Pri zopnutí vysielača, LED v prímači reaguje okamžite, ale pri vypnutí zhasne až za cca 2 sekundy. Tento problém sa mi nepodarilo nijako odstrániť. Kapacitu C11 mám zníženú až na 4n7, ale stále je tam zotrvačnosť asi 2 sekundy. Na vine je kryštál Y1 (klasický miniatúrny 32kHz), ktorý ešte chvíľu kmitá.
Nedá sa to nejako zatlmiť, alebo upraviť aby po signále prestal okamžite kmitať ?
Neviem si s týmto problémom dať rady
schému mám k dispozíci iba orginálnu ešte pred úpravou, ale ja som to upravil až za 4069, tak že som vyhodil "melody IC" a dal som tam tranzistor s LED
dakujem za každú pripomienku
- Přílohy
-
primac bezdr zvonka.pdf- (165.89 KiB) Staženo 203 x
- frantajetel11
Po dlhých útrapách sa mi podarilo upraviť zapojenie prímaca, aby LED v prijímaci, po doznení vysielača na kotli, nesvietila ešte 2-3 sekundy, ale zhasla okamžite.
Chcem sa s Vami o to zapojenie, čo som vymyslel podeliť, ale neviem ako.
Nechce sa mi to kresliť na papier a potom skenovať do PDF, aj tak by sa na to nik nepozrel.
Preto som sa začal učiť kresliť schémy v EAGLE. Keď to budem vedieť, hodím sem dve schémy; jednu s tou zodrvačnosťou LED, a druhú po úprave, kde je problém odstránený
- frantajetel11
- frantajetel11