Zdroj napětí
Moderátor: Moderátoři
Zdroj napětí
Předně zde píši poprvé a tak Vás prosím, abyste se nozlobili, jestli jsem toto téma špatně zařadil.
Chi Vás jako nezkušený amatér poprosit o radu.
Mám problém se zesilovačem, který jsem si postavil. V pohodě mi chodil několik týdnů a pak jsem na něm ve škole měřil zkreslení a něco jsem si tam odpálil (zřejmě jsem tam měl moc malou zátěž a hodně jsem zahřál trafo). Odešly zřejmě tranzistory levého kanálu. Jeden se dokonce rozstřelil. Doma jsem všechny tranzistory odpájel a zkusil to bez nich. Zjistil jsem, že 7915ka dává na výstupu napětí 20V, tak jsem oba stabilizátory vyměnil (i když 7815ka dávala na výstupu to, co měla), ale problém zůstal. Na oba stabilizátory jde napětí 28V (max. podle datasheetu je 36V, takže tady snad bez problému). Nevím si s tím rady.
Zde je shéma: http://www.pavouk.org/hw/headamp/index.html
Budu vděčný za každou radu nebo nápad.
Díky moc, Honza.
Nejlíp uděláš, když napíšeš, jaké trafo tam skutečně máš (typ, popis) a případně ho sem i vyfotíš.
A kutilmile - nelituju tě
Abych to uvedl na pravou míru, zapomněl jsem napsat, že jsem tam neměl NE5532 ale OPA2132, i když to teď asi není až tak podstatné. Dále jsem buhožel celkem nešťastně popsal oněch 28V na vstupu stabilizátorů, za což se omlouvám. Myslel jsem to tak, že na každém ze stabilizátorů (na jejich vstupech) je 28V, čili je tam dost.
Trafo tam je tohle: http://www.gme.cz/cz/-p610-835.html
Opravdu hodně se zahřálo, ale na obou sekundárních vynutích je momentálně, s odpájenýma tranzistorama a OZ vydělaným z patice, asi 20-21V, tak si nejsem uplně jistý, zda je to dobře.
Pak ještě k tomu operáku...pokud je zničený, musí to na něm být fyzicky vidět?
A kutilmile - nelituju tě
BOBOBO píše:Tech 2x20V je OK , ale je divné , že jsi odpálil ty zdroje . Mají nadproudovou ochranu . Máš mezi vstupem a výstupem a společným těch zdrojů kond keramiku M1 ? Je dobré mít možnost měřit proud každým kanálem a skutečnost změřit , jestli nekmitá .
Nevím přesně, co myslíte, ale ty 100nF kondy ve zdroji jsou keramický.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- Přílohy
-
OZzdroj.jpg- Ochrana proti prepólovaniu pri preťažení jedného zo zdrojov
- (5.67 KiB) Staženo 86 x
PavelFF píše:Já to vnímám tak, že efektivní napětí na vinutí je efektivních 20V, usměrněná napětí před stabilizátory jsou +-28V a na výstupu 7915 je -20V, páč není ani trochu zatížená.
Jo, přesně tak jsem to myslel.
Zrovna jsem zkoušel tam přidat ten odpor, jak jste radil. Zabralo to! Už je tam -15V, jak má být. Děkuju moc za radu! Udělal jsem problém z něčeho, kde ve skutečnosti nebyl