Schválení / doladění schématu TC

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hanger

Schválení / doladění schématu TC

#1 Příspěvek od Hanger »

Zdravím bastlíři,
stavíme na gymplu s kolegou spolužákem Teslův (reznonanční) transformátor pro školu, pro naše experimenty, ale hlavně pro naše zdokonalení v elektrotechnice, byť je to náš koníček.
Vycházel jsem z Danykova schématu http://www.danyk.wz.cz/sstc3.html, které jsem mírně upravil podle našich potřeb. Přidal ruční (kontinuální a pulzní) spínání a externí spínání (potřebuji dořešit). Dále ještě možnost volby buzení (jednočinné, dvojčinné). Spínání je prováděno přerušováním buzení MOSFETů. Také jsem přidal termistorové chlazení MOSFETů s lineárním průběhem a s indikací činnosti ventilátoru. Schéma v příloze, navrhoval jsem ho já. 8-)

Můj dotaz má dvě části:
Za prvé bych Vás chtěl požádat o kontrolu, jestli jsem někde neudělal chybu a moc mě nekamenujte :oops: teprv se učím :D
Za druhé bych potřeboval pomoc s dořešením externího spínání. To bude sloužit pro demonstrační ovládání z PC a ještě jednu sérii pokusů. Je mi jasné, že takhle to asi nepůjde, zvlášť ta zem (nebo ano?). Napadlo mě zařadit dvojitý optočlen, který by spínáním katalogového napětí (pomocí srážecího odporu z 14V) budil báze spínacích trandů. Co si o tom myslíte?
Děkuji za nápady :wink: 8-)
Přílohy
sstc3.png
SSTC
(51.26 KiB) Staženo 243 x
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

Ta logika ručního spínání mi zcela uniká, asi nejsem na správný planetě :twisted:

Termistorové chlazení by bylo dobré doplnit o filtrační kond, s tepavým ss napětím to nebude úplně pravé. LEDka k motorku takhle polarizovaná vzápětí odejde na překročení závěrného napětí.
Hanger

#3 Příspěvek od Hanger »

Uniká ti účel nebo provedení? :D

A copak napětí nefiltruje elyt před budičem?
Á, tak přeci jen, LEDka, děkuji!
procesor

#4 Příspěvek od procesor »

To si nakúp celú hromadu tých fetov....ku takému ovládaniu hradiel.
Davidus
Zablokován
Zablokován

#5 Příspěvek od Davidus »

kdyby ses ráčil kouknout do datasheetu tak bys zjistil jak se dá jednoduše udělat shutdown :-)
docela si nejsem jistý jestli tenhle budič bude vhodnej díky své pomalosti pro řízení TC :roll:
Naposledy upravil(a) Davidus dne 22 led 2011, 10:03, celkem upraveno 1 x.
frpr666

#6 Příspěvek od frpr666 »

Jasně okamžik "odpojení" mosfetu není definován, takže sepnutý fet zůstane sepnutý napořád. "Externí pulzní modulace" na obr. je taky špatně.
edit1: v datasheet IR2153 je obr. externího blokování mezi piny #CT a #COM
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

Hanger píše:A copak napětí nefiltruje elyt před budičem?

přehlídl jsem, že to je autotrafo, sorry. Taky jsem hned nedocenil zemní potenciál pro ovládání tahaný ze sekundáru TC, pojistku 3.5A pro zapínací proud 800VA trafa, jednosměrné usměrnění (a tím ss magnetování jádra) 800VA trafa, zapínání a vypínání kondu 470M do rozdílu potenciálů až 320V a přímé zapojení kondů s energií 25J do obvodu.
Máš sepsané poslední náležitosti u notáře?
Spejbl

#8 Příspěvek od Spejbl »

Ahoj
Koukám na kolegu začátečníka a měl bych také několik dotazů a rad.
Jelikož máš schématu dost chyb nestačilo by ti jednoduší,bezpečnější,s menším napětím v napájení,s jednoduchou regulací výkonu, třeba toto ? http://danyk.wz.cz/isstc.html (tvůj odkaz nefunguje,ale nakonec jsem ho našel).
Taky kde chceš levně na svoje schéma sehnat oddělovací trafo 800VA,které bez softstartu nejspíš vyrazí pojistky?
Jinak spojení 0 potenciálů napájení a řízení se dělá za usměrňovači,ty jsi z trafa 10V udělal autotrafo jak připomíná crifodo.

"Termistorové chlazení " má mít vyhlazené napájení kondikem,který na schématu vážně nemáš.Zapojení snímače teploty a OZ má správně?

Ručním řízením myslíš co?Pochybuju ,že dokážet rychlostí cca 270Khz ručně spínat tranzistory.

Dotaz na crifoda,co Danyk myslel tím přepínačem mezi jednocestným a dvoucestným usměrněním a jak je se stejnosměrným sycením trafa?
Já se vrátím
Hanger

#9 Příspěvek od Hanger »

To jsem toho nasekal 8O , vidím, že se mám ještě hodně co učit.. :D
Ale mám ještě pár nejasností:
Oddělovací trafo jsem uvažoval podle Danykova údaje, že výkon při ss je téměř 700W. On má sice 300W trafo, ale to se mu přetěžuje. Jak to nejlépe vyřešit?
S tím autotrafem, mám od sebe odpojit vinutí a 0 přivést za usměrňovač? Nebo jak to udělat když 0 pro řídící obvod je sloučená se samotnou výkonovou částí? Oddělit?:nevim:
Pro vysvětlení - celá myšlenka toho spínání byla v tom, že IR2153 generuje pulzy o rezonanční frekvenci a TC by se ovládal pouštěním tohoto signálu na gejty MOSFETů. Že má IR2153 shutdown, mě skutečně nenapadlo :oops: pak je to kravina, co jsem tam spáchal, a udělám to takhle, děkuji za připomínku!
A teď koukám, že volba usměrnění a vypínání filtrace je vlastně zbytečné, takže obojí vynechám.
Crifodo píše:...přímé zapojení kondů s energií 25J do obvodu.

..to už měl ve schématu Danyk, co je na tom špatně? Měl bych zařadit odpory?
Jsem začátečník, tak prosím o trpělivost... :?
Spejbl

#10 Příspěvek od Spejbl »

Hanger píše:S tím autotrafem, mám od sebe odpojit vinutí a 0 přivést za usměrňovač? Nebo jak to udělat když 0 pro řídící obvod je sloučená se samotnou výkonovou částí? Oddělit?:nevim:
A teď koukám, že volba usměrnění a vypínání filtrace je vlastně zbytečné, takže obojí vynechám.

Spojení transformátorů přikládám na obrázku.

Usměrnění udělej můstkové (viz crifodo),odstraní se tím ss sycení oddělovacího trafa,u toho malého pomocného by bylo možné nechat jednocestné,tam kvůli malým proudům zase tolik na účinnosti nezáleží.
Přílohy
Spojení traf.JPG
Nevšímej si maůé hodnoty napětí ,simulátor započítává příliš velký úbytek na diodách,který v praxi takový neni.
(92.72 KiB) Staženo 95 x
Bez ss sycení.JPG
Mustek
(209.44 KiB) Staženo 86 x
SS sycení.JPG
Jednocestne usměrnění
(203 KiB) Staženo 127 x
Já se vrátím
Hanger

#11 Příspěvek od Hanger »

Spejbl, děkuji mockrát!
A jak myslíš, že mám teda dimenzovat to oddělovací trafo?
Hanger

#12 Příspěvek od Hanger »

Zde je přepracované schéma:

EDIT 1: upraveny MOSFETy a doplěn rezistor 11k
Přílohy
sstc3.png
(48.88 KiB) Staženo 105 x
Naposledy upravil(a) Hanger dne 25 led 2011, 16:33, celkem upraveno 2 x.
procesor

#13 Příspěvek od procesor »

Báza bez prúdového obmedzenia?
Gate v lufte? nebude robiť dobrotu.
Spejbl

#14 Příspěvek od Spejbl »

procesor píše:Báza bez prúdového obmedzenia?
Gate v lufte? nebude robiť dobrotu.

To je fakt,to mu tam chybí,osobně bych tam dal radši ještě optočlen.

K mosfetům:nějaký odpor mezi G-S by tam mohl dát.Jestli se nepletu tak v datasheetu jsou mosfety s indukovaným kanálem a tady na schématu se zabudovaným,to nevadí?

S oddělovacím trafem nevím poradit.
Já se vrátím
Hanger

#15 Příspěvek od Hanger »

Mosfety: ano máš pravdu, Danyk se přepsal a já si toho nevšiml, díky, schéma aktualizováno. :)
Báze: je ten optočlen nutný nebo postačí rezistor? popř. jaký?
Díky
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“