Je možné zařadit kaskádně 555tky?. Myslím jako výstup (3) jedné 555 přivést na vstupy druhe 555 (4 a .
Zatim mam jen jednu, tak to nemohu zkusit. Ale na jejím vystupu je 11.75V. Takže by to podle mě mělo jít
Díky za názory
Na jedne 555tce budu met na vystupu nulu po nejaky cas a jednicku taky po nejaky cas.
Prave kdyz tam bude ta jednicka, tak chci zaroven touto urovni napajet druhou 555tku, ktera by pracovala jen pri teto situaci.. (pulsne by reguovala otacky motorku)
http://pandatron.cz/?800&rizeni_otacek_ ... ch_motorku
Bude lepší, když výstupem jedné 555ky budeš ovládat resetovací vstup další 555ky - uzemněním pinu č.4 se časovač zastaví = na svém výstupu bude mít nízkou úroveň. Stačí na to obyčejný npn malovýkonový tranzistor připojený emitorem na zem, kolektorem na pin č.4 časovače a bázi přes 1 až 10kΩ odpor na výstup toho "řídicího" obvodu a nemusíš špekulovat s napájením dalšího časovače přímo z výstupu předchozího. Při rozběhu astabilního KO (tím musíš začít, pokud chceš regulovat motorek) dochází k přechodovým stavům, které zastavením přes vývod Reset obejdeš.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
No já mám tedy použitou rovnou 556, první půlka generuje obálku 250Hz a její výstup je přímo propojen na RESET druhé půlky, která generuje nosnou vlnu 36kHz. A běží to úplně normálně.
aby jste byli v obraze jak jsem to myslel tak jsem to v rychlosti nacmrkl v eaglu:
jakmile bude prvni 555tka mit na vystupu log uroven 1, predpokladam ze se se rozjede druha 555tka, vystup otevre fet, a rozjede motor. Pri logicke nule predpokladam ze ma na vystupu 0V? a tim padem bude druha 555tka vypla? myslim spravne?
Prvni 555tka bude ridit celkove jestli motor pobezi nebo ne, a druha bude jen ridit otacky.
Aby se dali menit ty intervali stuj/jed a otacky tak tam mam ty potenciometry
Ted vidim ze tam mam blbe C1 a CX3. Maji byt pripojene na katody tech diod.
Kazdopadne si tedy du precitat ty ase rady. Ale ja to s tim resetem moc nechapu
A proste jestli je na vystupu +11.75 V v log 1 a 0V v log. 0 tak to prece musi fungovat. Proc by nemelo?