Napájecí zdroj 230AC/12VDC 30mA

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Honza_dy

Napájecí zdroj 230AC/12VDC 30mA

#1 Příspěvek od Honza_dy »

Nazdar,
řeším možná malicherný problém s jednou konstrukcí. Potřebuji ze sítě napájet zařízení 12V / 30mA. Jelikož bude trvale připojené do sítě, nechce se mi používat transformátor na tak malý odběr. Zkoušel jsem zdroj s předřadným kondenzátorem, ale narážím na problém. Přístroj má v neaktivním stavu téměř nulový odběr a veškerý výkon se tak ztrácí na zenerce ve zdroji což mi nepřijde nejlepší ohledně spolehlivosti.
Vím, že existují speciální obvody, které dokážou z 230V udělat nízké napětí. Bohužel jsem našel jen regulátory 5V např. MAX600 a ty jsou stejně těžko dostupné.
Máte někdo nápad jak situaci elegantně vyřešit?
milan222

#2 Příspěvek od milan222 »

zkusil bych spinanej zdroj s TINYxxx, malej trafacek a nebude to ani topit, a vejde se to do malinkateho adapteru na sit.
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
breta1

#3 Příspěvek od breta1 »

Pochybuji, že to uděláš nějak výrazně ekonomičtěji než s tou zenerkou, ztrátový výkon na zenerce přes 360mW bych neřešil.
milan222

#4 Příspěvek od milan222 »

breta1 píše: 360mW bych neřešil.

no tak to je vpohode... vsechny domaci "smejdy" zerou v STB. minimaLNE 3W. 1W je zbozne prani vyrobcu. je to vetsinou bez hodin na displeji, casovace, spojenych skartu (se nastavi v menu) ale co sem kuchal DVD co ma mit 2W tak displej zere 200mA a je natvrdo pichlej na trafo. uz jedna wata, pamet hodin, a uz to presahuje... :D takze zenerka to vpohode ustoji... dej radsi dve paralerne, bude vetsi jistota.
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Zaky

#5 Příspěvek od Zaky »

Ahoj,
také mám takové zařízení napájené přes C, dvě zenerky paralelně, jede to už cca 15 let v kuse bez problémů, chce to samozřejmě do série s C ještě malý R, omezí proud při zapnutí a při případných špičkách, to jsou stavy, co by se zenerkám nemusely líbit. Nemá to Tvé zařízení impulsní odběr? Že by ten klidový odběr třeba mohl být trochu nižší a pofiltrovat kondenzátorem.
Michal
Honza_dy

#6 Příspěvek od Honza_dy »

Napájím tím kapacitní spínač, který následně spíná SSR. Celé to slouží na ovládání lampičky přes noční stolek. Z toho je patrné, že poměr zapnuto/vypnuto bude tak 1:99. Ve stavu zapnuto bere zařízení cca 25mA při vypnuto 0,000nic
PavelFF

#7 Příspěvek od PavelFF »

Já bych variantu s trafíčkem tak úplně nezavrhoval. Prodává se trafíčko s výkonem 0,35VA, které bude mít ztráty naprázdno pravděpodobně menší jak zenerka.
I když u takhle malých traf je to otázka. Účinnost bude pod 50%. Hřejí potvory naprázdno docela dost, skoro jako při zátěži. Ale jde o to, jestli to bude víc nebo míň zenerky.

Rozměrově je trafíčko 0,35VA srovnatelné s kondenzátorem (navíc bude ještě ochranný odpor, vybíjecí odpor,...). Trafu stačí jen usměrňovač, kondenzátor a je po problémech. Kapacitní snímač chodí do 24V, takže trafíčko 230/9V by bylo asi optimální. Naprázdno dává 14V.

http://www.gme.cz/cz/trhei201-1x9-p610-753.html
Zaky

#8 Příspěvek od Zaky »

modul má podle datasheetu brát max. 10 mA, ssr by mělo stačit 5 mA, omez ovládací proud do ssr odporem na nějakých 7 mA, tím snížíš potřebnou kapacitu kondenzátoru a zatížení zenerky bude menší. Možná by také stačilo lehce menší napájecí napětí, než 12V, v tom kapacitním modulu bude asi stabilizátor, otázkou je jaký, jestli na 5V, tak to z 9V třeba ještě pojede, nutno vyzkoušet a nechat rezervu. 9V x 0,017A = 0,153W a to už je jinde, než 12V x 0,03A = 0,36W.
Michal
termit256

#9 Příspěvek od termit256 »

Muzes tam dat ty zdroje s kondenzatorem dva, jeden dimenzovany jen pro snimac, s minimalnim proudem zenerkou a pri nejake akci s vyssi spotrebou (poklesu napeti) se pripoji napr. triakem ten druhy - tvrdsi. Jen pozor na zenerku, pri hodne malych proudech spatne "zenerkuje". Cele to muzes ridit malym MCU ktery bude po vetsinu casu spat, nebo zdratovat nejakou analogarinu podle toho co je ti blizsi.

edit: ted jsem si vsiml, ze ten "temer nulovy odber" neni az zas tak nulovy (10mA). Pokud uz bys na rizeni napajeni pouzil MCU, pridal bych obvod pro kapacitni snimac jako napr. MPR084. Cena je v radu desetikorun, spotreba 40uA/2uA.
Delaji se i MCU primo s kapacitnimi vstupy, ale nevim jak je to s cenou a dostupnosti takovych obvodu.
Honza_dy

#10 Příspěvek od Honza_dy »

Ano, 10mA má odběr při sepnutém stavu tj, když svítí kontrolní ledka. v klidu je to opravdu 0,0 nic. Já to měřil, nejedu podle papíru.
Kašlu na to, nakonec jsem koupil trafo 9V/0,5VA a uvidíme. Alespoň s ohledem na bezpečnost to bude lepší.
Honza_dy

#11 Příspěvek od Honza_dy »

Takže nakonec zvítězilo trafo. Už je ve zkušebním provozu. Kdyby někoho zajímalo co z toho nakonec vzniklo tak tady je video.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“