Katalog gramofonových chassis.

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Giftmacher

#76 Příspěvek od Giftmacher »

Dostalo se mi do rukou šásko H 205 z nějakého gramorádia a chtěl bych ho provozovat samostatně. Problém je, že nevím jak má být zapojený motor MT6 na 220V. Teď to asi bude zapojené na 120V, protože se po zapnutí lehce kouří z vinutí :)
Hill
Administrátor

#77 Příspěvek od Hill »

Obě vinutí zapoj do série. Když se neroztočí, jednomu z vinutí přehoď vývody.
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od Oldradio »

H205 je z výroby zapojené na 120V. takže je potřeba rozpojit paralelní spojení obou cívek a zapojit sériově. V gramorádiích byl motor trvale zapojen na odbočku síťového trafa a přepínal se jen transformátor mezi 120 nebo 220V. H204 zase bylo jen na 220V.
Giftmacher

#79 Příspěvek od Giftmacher »

Hill píše:Obě vinutí zapoj do série. Když se neroztočí, jednomu z vinutí přehoď vývody.

Tak nevím. Vyzkoušel jsem všechno a buď se motor netočí, nebo se z něj kouří :( Pro ilustraci:
V tomhle zapojení se motor přehřívá
http://i307.photobucket.com/albums/nn31 ... C_6428.jpg
A v tomhle nedělá nic
http://i307.photobucket.com/albums/nn31 ... C_6427.jpg
Tohle je originální zapojení (stejné jako na prvním obrázku)
http://i307.photobucket.com/albums/nn31 ... C_6411.jpg

Díky za eventuelní trpělivost. Čekám každým dnem nějakou tématickou literaturu, tak začnu studovat :)
Hill
Administrátor

#80 Příspěvek od Hill »

Já ta vinutí vidím ve všech třech případech spojená paralelně - přesněji v případě DSC_6428 jsou navzájem spojené konce každé cívky, takže je každé vinutí zapojené do zkratu, ale navzájem jsou izolovaná, takže skrz motor žádný proud neteče.
Ty nevíš, jak se spojují vinutí do série?
Přece vezmeš konec jednoho vinutí a spojíš ho se začátkem vinutí druhého.
Na tento spoj nepřivedeš žádný jiný drát.
Zbudou ti dva dráty, na které připojíš napájení.
Když nepoznáš začátek a konec vinutí a motorek se nebude točit nebo nebude mít potřebný výkon, přehoď navzájem třeba vývody L2. Pak budeš mít motorek zapojený podle třetího obrázku a bude běhat, pokud ovšem už teď nemá propálenou izolaci mezi závity a tedy i mezizávitové zkraty. V tom případě se z něj bude kouřit dál.
Přílohy
gramomotorek.png
(6.7 KiB) Staženo 117 x
Giftmacher

#81 Příspěvek od Giftmacher »

Díky. Vypadá to, že je fakt po něm, naštěstí ještě jeden mám.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od CZJKP1 »

Á jéjé, tady neumíme zapojit motor sériově.

A) Pokud neni vidět, které drát kam vede, změř si ty vynutí, abys vědel které dráty patří k jakému vynutí.

B) pak to zapoj, jak to má Hill na foto, a bude to fungovat

C) Jak píše Hill v gramorádiich byly odpočky a chassis se provozovala na 120V, když nemá šasí přepínač, a nevíš na kolik je, pod talířem je cedulka, na které je napsáno na kolik voltů je motor spojen, číst snad umíš. Hlavně nečti udáj na motoru jenž je standadně 120/220V-to znamená, že lze motor provozovat na obě napětí (samo že né najednou)

D) Motory toho dost vydrželi, nevěřím ani moc, že je v hájí. Sousedům se toto stalo před 50 lety u H16-50, kdy se měnila síť, z motzorku se prý čudilo, tak to rychle vypli, ale prý se spálil. Když jsem na to jim loni kouknul, bylo furt na přepínači nastaveno 120V, motorek sem chtěl nahradit z H20 (origo nemam), ale přepnul jsem to na 220V, promazal, zapnul, kupodivu jel.
Giftmacher

#83 Příspěvek od Giftmacher »

To byl právě ten problém, nevěděl jsem, který drát patří ke kterému vinutí, ale už to mám zapojené dobře a motor je kupodivu v pořádku.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“