Katalog gramofonových chassis.

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
vombat
Kontaktovat uživatele:

Katalog gramofonových chassis.

#1 Příspěvek od vombat »

Existoval někdy nějaký katalog gramofonových chassis, které vyráběl Supraphon?
sambiliong

#2 Příspěvek od sambiliong »

Jedině snad katalogy prodejních organizací. Přehledný katalog za celou dobu výroby teprv čeká na nějakého Kottka.
vombat
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od vombat »

Mám několik gramorádií, kde mi chybí různé díly do gramošásek, ale šasi nemají žádné označení, těžko se pak hledá na burze, když nevíš co chceš. Je také škoda, že zpravidla v Kottkovi nejsou uvedena používaná šasi v jednotlivých rádiích.
sambiliong

#4 Příspěvek od sambiliong »

Mám několik dokumentací i na gramofony GZxxx. Kdyžtak udělej fotky a třeba bude něco souhlasit...
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Oldradio »

Na šáskách většinou pod talířem byl štítek s typem. Napiš sem gramorádia, co ti chybí, nějak to dáme dohromady.
vombat
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od vombat »

Na stole mám: AIDA 1017A, chybí celé šasi, bohužel mi chybí i dřevěný bok s reprákem, uvítal bych foto. Dále Moderato1 chybí celé šasi, jinak kompletní a zachovalé, Sonáta - chybí raménko přenosky, jinak zachovalá a kompletní. K dalším jsem se ještě nedostal. Podle Kottka se do některých montovala i nějaká zahraniční šasi.
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Oldradio »

Do Aidy se dávalo HC646, zahraniční šasi jsem v tom jestě neviděl, stejně jako v Operetě a že mi jich už prošlo rukama. Do Moderata patří HC16.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Jenys »

Doma mám celé chasis grama z nějakého rádia a nepotřebuji ho, tak když tak dej vědět zda máš zájem a domluvíme se. Je to z českého rádia a kdybych viděl fota rádií, možná bych pak i věděl jaký to byl typ.
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
vombat
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od vombat »

Děkuji, pokusím se něco nafotit.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Jenys »

vombat píše:Děkuji, pokusím se něco nafotit.

Tak takové mám to šasi, nějaký kutil tam vyměnil raménko za modernější ze sedmdesátých let.

Psal jsem ti do SZ, ale tam nejde vložit foto, tak to dám sem a koukni jestli to má pro tebe smysl. :wink:
Přílohy
P1020194.JPG
(72.87 KiB) Staženo 203 x
P1020196.JPG
(69.33 KiB) Staženo 190 x
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

Aspoň vidíš, jak teď to šásko bez hadí hlavy vypadá blbě.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Jenys »

Hill píše:Aspoň vidíš, jak teď to šásko bez hadí hlavy vypadá blbě.

Hm, to máš pravdu, ale já nebyl ten pachatel, to bylo kdysi v nějakém gramorádiu, musel bych kouknout na fotky do Kotka. Jo už to mám, je to z Allegra. To už padlo za vlast dávno tomu a zbyl je ten gramec.

Ale co mě dost mrzí...v 68 roce jsem měl doma nějakého Marconiho, (možná to píšu špatně),kapličku a jako 13ti letej kluk jsem na tom poslouchal 21 srpna jak nás obsadili Rusáci. Bylo to krásné rádio, já byl ještě hloupej kluk a když pak přestalo hrát, tak jsem ho asi rozebral, už nevím, ale nic z něj nemám. Pamatuji si, že tam byly mezifrekvence v takových měděných, nebo poměděných válcích, uvnitř mělo takovou svou charakteristickou vůni a krásné uspořádání a provedení. Dal bych si do držky, že dopadlo jak dopadlo. Jo, tenkrát jsem na tyhle věci koukal jinak a nemělo to pro mě zase až takovou cenu. Mít to dneska, byla by to paráda. Sice jsem se intenzivně nekoukal po rádiích od Marconiho, ale mezi těmi co jsou tu vidět, jsem nic takového neviděl. Nemá někdo něco takového od Marconi :?:
vombat
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od vombat »

Dětské chyby jsme tímto způsobem dělali všichni, já měl to štěstí, že jsem svoje první rádio jenom trochu rozkuchal a pak odložil na půdu, tak se mi zachovala MK203. Pak jsem všechno co ostatní zahodili, opojeni polovodiči, sebral a uložil. Toto šasi na obrázku asi mám, to moje je označené HC21.5 a štítek je, tak jak píše oldradio, pod talířem. Ten jde demontovat tak, že zespodu na ložisku je červík, ten se vyšroubuje a talíř jde vytáhnout. Měl by jít přečíst i po sejmutí gumy, jsou tam 3 díry.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Jenys »

Jo,jo, to bylo to nerozumné mládí :D Koukal jsem na štítek toho gramošasi a je to Model H205 z roku 1963, 120V, 10W ale motorek je 220V i 120V, Teď je zapojen na 120V. Tak to vypadá, že mám ještě starší model :wink:
Hill
Administrátor

#15 Příspěvek od Hill »

Jenys píše:Koukal jsem na štítek toho gramošasi a je to Model H205 z roku 1963, 120V, 10W ale motorek je 220V i 120V, Teď je zapojen na 120V. Tak to vypadá, že mám ještě starší model :wink:

Jestli soudíš podle těch 120V, tak podle nich stáří šáska neurčíš (na motoru by ale mohl být rok výroby).
V centru Prahy bylo přece v zásuvkách 120V ještě po roce 1980, to už tomu šásku bylo nějakých 20 let, třeba se od té doby nepoužívalo, proto si nikdo nedělal starosti s přepnutím.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“