Vstupní díl AM/FM pro autorádia za zajímavou cenu

Poruchy, opravy, rady, návody (kromě návodů na UNLOCK !)

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Jenys
Kontaktovat uživatele:

Vstupní díl AM/FM pro autorádia za zajímavou cenu

#1 Příspěvek od Jenys »

Zdravím a přeji hezké odpoledne. Na aukru je docela zajímavý tuner za dobrou cenu. Zná tu prosím někdo toto rádio, do kterého je tento vstupní díl :?: Tento prodejce je spolehlivý. :)
http://aukro.cz/fm-am-tuner-i1448672342.html :?:

Jenys :wink:
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Uvedený typ autorádia neznám, ale AM/FM tuner s LA1787 jsem nedávno "ukořistil" z totálně zdemolovaného vraku jiného autorádia původně s CD mechanikou (už tam nebyla - jen zbytky), na kterém už nebylo ani poznat, jestli to byl Pioneer nebo JVC či cokoliv jiného. Kvůli popisu vývodů jsem si ho vypreparoval i s kusem laminátu ze základní desky s potiskem. Na podobné věci nepotřebuju Aukro, na to stačí návštěva ve Sběrném Dvoře nebo "tichá pošta" mezi kamarády, co kdo nabídne - takových vraků s funkčním rádiem je k mání patnáct do tuctu...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Jenys »

Ahoj, to máš pravdu že se to dá sehnat ze dvora, ale u nás už na elektroniku vybudovali nové místnosti a nepovaluje se to moc po dvoře, nějak si to skrývají :( a pořád je tam šrumec a lidi vyhánějí co nejdříve odjet. No já jen, že tahle vstupní jednotka je nepoužitá a pořád mám takovou chuť až bude zbytečný volný čas :roll: udělat rádio nové do starého původně elektronkového, ale jen do jinak už nepoužitelného vraku. Tak se pořád rozhlížím právě po nových jednotkách. Možná je to blbá cesta na získávání dílů, ale cena je dost dobrá a mohu si to vyzvedávat osobně, takže je to jen za tu cenu bez poštovného a to myslím je dobré, nebo ne :?: Budu potřebovat pak zjistit co kam zapojit, snad to nebude tak složité :wink:
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
PavelFF

#4 Příspěvek od PavelFF »

Za 50 korun máš kompletní tuner plus mf zesilovač. A je to nové a nemusíš oblézat kontejnery, nikoho se doprošovat a hrabat se ve šmelci (i když to prohrabávání miluju).
Ten modul vypadá, že je schopný chodu i bez mikroprocesoru, což je dneska docela zvláštnost. V nejhorším jsi přišel o dvě piva.

Vlastně mě napadla taková věc. Z tunerů jsem už asi před 20 lety vypadnul, tak nevím, jestli nepíšu blbosti. Ale jak je tam zajištěná funkce AFC (ADK)? Pokud to nebudeš řídit kmitočtovou syntézou, tak by to nějaký výstup ohledně rozladění chtělo. Nebo to budeš ladit kmit. syntézou?
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Jenys »

No to právě ještě nevím, asi by ta syntéza byla dobrá. Zatím to ještě nemám doma, tak nemůžu experimentovat. Bude to chtít vše kolem toho prostudovat a pak se rozhodnu co dál. Jen bych to nejprve zkusil co to bude dělat jen bez té syntézy, prostě jak se to bude chovat. Mám od něj ještě jeden tuner, ale ten potřebuje mezifrekvenci, tak se budu muset poohlédnout po něčem, asi už nebudu doma mít z mládí :(
Co jsem koukal na netu, tak moc se mezifrekvenčních stavebnic nenajde, takže asi něco budu muset vykuchat, nebo zapátrat ve starých amárech. Filtr 10,7MHz bych měl, dokonce i MA661, ale ta už je překonána. Nemáš nějaký návod na MF k dispozici :?: Díky Jenys :wink:
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Nějaké konstrukce s TBA120 vyšly v modrém Amáru - autor Miroslav Drozda. Ale to jsou taky dost staré IO.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Jenys »

Od Drozdy mám asi MF s TBA 120S tom starém tuneru, co jsem dělal za mlada :) ten bych chtěl někdy taky předělat, no právě z toho bych mohl použít ten MF, aspoň na zkoušení :lol: díky za nápad :wink: Co je dneska vůbec za vhodný obvod pro MF, nějak jsem se o to zatím nezajímal :?: Díky :wink:
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Myslím, že něco nového pustila ven TOSHIBA - ale nevím z hlavy typy.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Jenys »

OK, zkusím prověřit strejdu Googla :wink:
PavelFF

#10 Příspěvek od PavelFF »

Dneska nevím,můj první a zároveň poslední pořádný tuner (Klabalův nepočítám) byl s mf zesilovačem z AR 12/1983 s A225D (TDA1047). Chodil(vlastně asi ještě chodí) pěkně, ale obvod už je dnes asi taky vykopávka.

Ale TBA120 nebo MA661 nedoporučuju, protože jim chybí luxusní doplňky jako Smetr, AFC, šumová brána, apod.

http://jirky.webz.cz/zobraz_katalog_n.php?id=22

Jen jestli jsme malilinko neodbočili od tématu...

Odděleno od původního vlákna a přesunuto sem + vymazány zbytečné citace celých předchozích příspěvků. Tzn. při odpovědi používejte tlačítko "zaslat odpověď" vlevo dole. U uživatelů se statusem "Team member" se tahle znalost předpokládá (někteří i přesto potřebují asi napřed nakopnout do MF... :D) Killroy
Přílohy
A225D LQ.JPG
(89.42 KiB) Staženo 450 x
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

PavelFF píše:Chodil (vlastně asi ještě chodí) pěkně, ale obvod už je dnes asi taky vykopávka...
Ale TBA120 nebo MA661 nedoporučuju, protože jim chybí luxusní doplňky jako S-metr, AFC, šumová brána, apod....

Do důsledků vzato, ony všechny tyto obvody jsou dnes už vykopávky - jejich princip přetrvává i u modernějších obvodů.
Sice se pár výrobců pokusilo o oprášení nějakého jiného starého způsobu detekce FM*) a doplnili to několika (zpravidla pro funkci samotnou nepříliš podstatnými) fintami, ale výsledek je obvykle poněkud rozpačitý.
Nakonec mezifrekvenční zesilovač s detektorem, ba i stereodekodérem, je v tom autorádiu, ze kterého chceš vypreparovat tuner, taky. Nehledě k tomu, že mezifrekvencí s detektorem se najdou hromady v kdejakém jezevčíku či věži.
Šumovou bránu a nakonec i indikaci síly signálu lze vždycky dodělat externě.

*)Ta radost, když se objevila TBA611 nebo TBA120, MAA661 s koincidenčním detektorem... vlastně to byl po letech návrat k principu, užívaného k detekci FM signálu začátkem padesátých let s lampou EQ80...
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Jenys »

Tak již mám doma ten Tuner AM/FM, http://aukro.cz/fm-am-tuner-i1448672342.html
Chvíli jsem zkoumal podle přiložených schémat jak to mám zapojit a pak ještě chvíli experimentování s přepnutím z AM na FM a už to maká jako z praku. Fakt stačí jen připojit napájení, ladící napětí, elektrolit na filtraci a blokovácí kondík, pak výstup na NF zesilovač a jede to jako dráha :lol: Takže ta cena 50Kč je super. Už jen k tomu dodělat nějaké lepší ladění, musím někde najít návod tu syntézu, má to i výstup na stupnici.

Jinak jsem zkoušel i ty vstupní jednotky http://aukro.cz/spickovy-fm-tuner-87-5- ... 86143.html a http://aukro.cz/fm-tuner-87-5-108-mhz-i1416678074.html s MF co mám ze starého Tuneru a taky to šlape dobře, ale ta AM/FM je lepší, má už i dekodér v sobě.

Sehnal jsem nějaké integráče A290D a pak bych měl dostat LA1140 a
TA7303P, k tomu mám už dekodéry TA7343AP a TA7342P , takže budu moci bastlit :lol:
Atlan

#13 Příspěvek od Atlan »

Hm zaujimave ale lepsie su FMtunery z TV kariet obsahuju sytnezu + stereodekoder staci uP a jeto. Jedina nevyhoda je ...ze su menej citlive.... To mi pripomina ze tu jeden mam len som sa nedostal k realizacii nejakeho jednoducheno predzosilnovaca...
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Jenys »

Hm, to je asi také zajímavá možnost, ale nemám tyto karty. Mám k dispozici právě tyhle tunery a dekodér mají v sobě, již jsem zprovoznil i indikaci sterea. Takže teď ještě najít nějakou tu syntézu a zabudovat to k tomu. :lol:

Nemá někdo prosím nějaký dobrý tip na tu syntézu :?: Tu jsem nikdy nezkoušel postavit, takže ani moc netuším jak to udělat nejlépe :roll: Děkuji pěkně za odpovědi :D
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

Hledej na www.zajic.cz .
Odpovědět

Zpět na „Autorádia“