Denní svícení a kontrola prasklých žárovek

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
stevo59

#16 Příspěvek od stevo59 »

Porozmýšľaj, aký názor budú mať na tvoju konštrukciu policajti a STK. Robíš zásah do osvetlenia vozidla a ak sa dačo udeje, tak si na tebe zgustnú.
...kábel odrezaný na presnú dľžku je nutne krátky...
Hill
Administrátor

#17 Příspěvek od Hill »

Hlídat stav žárovky na obou koncích, za to by kontruktér letěl... samozřejmě, že to testuje impulsy, jestli je tam nějaký odpor, nebo je to přerušené.
Ale nemyslel jsem to tak, že přezbrojíš mlhovky na světla pro denní svícení, protože pro tento účel nemají homologaci.
To auto musí mít přípravu na světla pro denní svícení nezávisle na těch mlhovkách, pohledej v dokumentaci, najdeš to třeba pod zkratkou D.R.L.
Automatické soumrakové spínání světel (většinou se jmenuje dim-dip) to má a přípravu pro D.R.L. ne?
DKx
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od DKx »

Prosím o vynechání polemizací na téma homologace apod.
Jak jsem již psal, DRL mi auto přímo podporuje, ale pouze s použitím Xenonů, což mi vadí.

Já jen potřebuji pomoci s elektonickým řešením.
Mirda

#19 Příspěvek od Mirda »

To hlídání stavu žárovek bude trochu složitější. Dal jsem do zadní lampy místo 5W 10ti watovou (u pumpy jinou neměli) a vyhodilo to přetížení a vůbec se to nerozsvítí. Je to u dodávky MB.
DKx
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od DKx »

Tak přetížení se dá celkem pochopit, holt je to dimenzované na určité proudy...
kevin_mitnick

#21 Příspěvek od kevin_mitnick »

V prvni rade nebud tajemny jak hrad v Karpatech a napis co mas za auto. (vyrobce, model, rok), pripadne vybava. Mozna se nekomu na harddisku povaluje dokumentace a budeme se moct bavit trochu na urovni.
Naposledy upravil(a) kevin_mitnick dne 06 úno 2011, 13:16, celkem upraveno 1 x.
67kapa

#22 Příspěvek od 67kapa »

Dovedl bych si představit obvod,který vysílá impulsy do žárovek,následně změří úbytek napětí a ten vyhodnotí.(když nejsou světla zapnuta,když ano,bude to měřit úbytky na vláknech rovnou)Jestliže je žárovka prasklá,úbytek bude samozřejmě maximální,pokud bude dobrá,úbytek bude nižší.Dokonce by to mohlo hlásit osazení více watové žárovky .
Andrea

#23 Příspěvek od Andrea »

Kapa: A jak bys jako měřil úbytek na vláknu žárovky, to bys ke každé žárovce tahal další dva dráty? Jestli ono není poněkud jednodušší, měřit proudy do žárovek, třeba jako úbytky na snímacích odporech, které můžou být přímo v řídicí/kontrolní jednotce.
67kapa

#24 Příspěvek od 67kapa »

Jak se měří proudy např. v proudové smyčce,co myslíš?Vždy je to v konečném důsledku o úbytku napětí na něčem.Nebo myslíš,že mikroprocesor měří proudy jinak?Můžeme se tady bavit o kontaktním či bezkontaktním měření(toroidní transformátory např. u elektroměrů na vyšší proudy),ale vždy je to o měření napětí.To je můj názor,nikomu ho nevnucuji.Může to být klidně nepřímé měření,kdy právě měříš proud cívkou,na jejím konci se zase ale indukuje napětí.Můžeš dát klidně nějaký příklad,rád se nechám poučit,nejsem dokonalý (a nikdy nebudu).Nemusíš tahat dva dráty,jeden je většinou společný:-)
Mimochodem,víš,jak pracuje bočník u ampérmetru nebo předřadník u voltmetru?
Andrea

#25 Příspěvek od Andrea »

Pokud budu chtít měřit proud nějakým spotřebičem, budu měřit napětí na snímacím odporu v sérii se spotřebičem, rozhodně ne napětí na spotřebiči. Ty si to kapa měř jak chceš. 8)
67kapa

swat

#26 Příspěvek od 67kapa »

No a budeš měřit úbytek napětí,nebo ne?Viz princip předřadníku?Porudová smyčka má v sérii taky odpor,stejně jako měření u elektroměru,cívka je taky v sérii se spotřebiči,no v konečném důledku měříš právě to naindukované napětí.
PS:Pokud nechceš,abych na tebe reagoval,prosím,nereaguj ty na mne.Tohle je diskuse,kde se může dokonce i člověk mýlit(to je ale drzost,co?) a je na těch znalejších,aby to těm druhým třeba vysvětlili a ne je uráželi.
Andrea

Re: swat

#27 Příspěvek od Andrea »

67kapa píše:A co se týče toho měření na vláknech žárovky,tak vyhodnotit dva stavy,kdy je vlákno přerušené či dobré, opravdu není složité.Jelikož má malý odpor,může být třeba přizemněna (jen jako příklad) báze tranzistoru NPN,ta bude ještě přes vyšší odpor připojena na plus.Tranzistor bude díky vláknu žárovky uzavřen.V okamžiku přerušení vlákna stoupne napětí na bázi a tranzistor se otevře.Samozřejmě by se to muselo spočítat,aby to fungovalo dobře,ale jako princip by to šlo.

Kontrolní otázka: Jaké napětí je na 12V žárovce připojené na 12V?
67kapa

#28 Příspěvek od 67kapa »

odhlášen
Naposledy upravil(a) 67kapa dne 28 kvě 2012, 10:32, celkem upraveno 1 x.
DKx
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od DKx »

kevin_mitnick píše:V prvni rade nebud tajemny jak hrad v Karpatech a napis co mas za auto. (vyrobce, model, rok), pripadne vybava. Mozna se nekomu na harddisku povaluje dokumentace a budeme se moct bavit trochu na urovni.

Žádnej hrad nejsem :lol:, jen jsem to nepovažoval za podstatné.
Je to BMW 320d 2007.
Schémata elektriky mám (resp. Wiring Diagram System), ale jsou k ničemu, jsou jenom nic neříkající blokové.

Např. mlhová světla - http://dkx.cz/foto/auto-drl/Schema.png
DKx
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od DKx »

Tak zaprvé, kolegové, kamarádi, nehádejte se :beer:.

Dnes jsem byl vyzkoušet tu teorii, co mi poradil známý:
Obrázek

Vyzkoušel jsem to na mlhových světlech.
Jak jsem začal, tak jsem skončil, takhle to také nepůjde.
Při zapnuté elektrice a vypnutém motoru, jsem zapnul mlhové světla, následně připojil svých +12V přes ty diody - clink, a už tam byla detekce spálené žárovky.
Nemělo smysl pokračovat a analyzovat další stavy.

:sm:
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“