Zdravím,
už delší dobu přemýšlím nad úpravou PC zdroje, protože se mi jich doma válí hodně na nabíječku autobaterií. Nějak ale stále nemůžu pochopit princip té zpětné vazby. Nejdřív jsem vytvořil zpětnou vazbu tak, že jsem odpojil 5V větev - cívka tam nebyla, jen propojka a tu jsem přestřihl. Zdroj se nerozběhl, ale z 12V jsem udělal dělič napětí na 5V, který jsem pak připojil na výstup 5V větve. To mi umožňovalo nastavit napájecí napětí v podstatě v dost širokém rozsahu. Schéma zdroje odpovídá schématu v tomto příspěvku
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=314594#314594. Problémem je, že jsem v podstatě zdroj zachoval tak, jak je, bez větších zásahů a marně přemýšlel, proč to funguje. Pak jsem narazil na výše uvedený příspěvek a chci se tedy zeptat. Když jsem měřil napětí na pinu 1 TL494, bylo tam stále 4,9V. To samé na pinu 2. Funguje tedy ta zpětná vazba tak, že snižováním napětí na děliči zpětné vazby do pinu 1 se zvyšuje napětí na výstupu, aby se ten rozdíl vyrovnal? Trošku nad tím tápu a chtěl bych si to ujasnit.
Původně jsem chtěl udělat úpravu skrz stabilizátor napětí připojený do pinu 1. Ale pokud je to jak píšu výše, nemá taková úprava smysl a musí to fungovat na principu zpětné vazby.