Laboratorní zdroj- opakovaný průraz koncového tranzistoru
Moderátor: Moderátoři
-
MirrA1
Laboratorní zdroj- opakovaný průraz koncového tranzistoru
a už 2x se mi stalo, že při odběru cca 3,5A došlo k průrazu koncového tranzistoru T5 v přechodu B-E. Dnes jsem ze zdroje tahal větší proud (asi 4A při 2V) a najednou lup a bylo po tranzistoru. Zkoušel jsem ho měřit a hle, zase průraz v přechodu báze-emitor. Takže ze zdroje prostě nejsem schopen odebírat víc než 3,5A. Jinak chladič mám dostatečný-tranzistor bývá vlažný.
Chtěl bych se zeptat, jestli někdo náhodou nebude vědět čím to může být způsobeno.
Předem díky
-
MirrA1
Schéma
http://data1.edisk.cz/stahni/81570/lab_ ... .22kB.html
-
MirrA1
velkou roli tu hraje taky dokonalý přestup tepla do chladiče, i když je chladič studený může se přechod vařit při 100W je znát každá desetina stupně na wat, asi bych to montoval bez izolační podložky a izoloval celý chladič
ten zdroj mám postavený jako 24V/2,5A a funguje spolehlivě místo 2N3055 mám 2x KD503 paralelně, v bázích s odpory asi 10R
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
BTW Ten odpor 10ohmů do báze viz minulej příspěvek by asi hodně pomohl...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Skrátka, kde sa vzal tu sa vzal, na výstupe zdrojov je vždy nejaký impulz a ten treba filtrovať, preto by som dal do emitora T5 a asi aj na výstup nejakú kapacitu a keramiku na bežec P4.
Predposledný názor ZdenkaHQ je asi najbližšie skutočnosti, ak poklesne napätia na výstupe, napäťový stabilizátor (T1, T2) sa snaží zdvihnúť napätie tak, že otvorí prúdový zdroj T6, ten otvorí prúdový zdroj T4. V najhoršom prípade sa môže stať, že sa plne otvorí T4 a v tom momente sa objaví na báze T5 plné vstupné napätie Uc(T5), čo prechod BE nemôže prežiť.
Zapojenie T4, T5 nahradzuje darlingtonový PNP, ale emitor T5 je citlivý na impulzy (5V). Buď to zapojiť ako čistý darlington (T5 = MJ15004), alebo zdvojiť T5. Odpor v báze T5 by mohol tranzistor ochrániť, ale ešte zmenší betu T5.
-
MirrA1
Takže to vyřeším tak, že zapojím 2 výkonové tranzistory paralélně, aby nedocházelo k tak velkému teplotnímu namáhání. A ještě jim skusím dát do báze ten odpor 10R.
to nechápu,T6 má v emitoru diodu D4, plné napětí v závěrném směru!?
svůj zdroj upravuju podle http://www.iboo.szm.sk/stabilizovany.htm
v amaru tomu některý věci chybějí, bez těch úprav mě při dotyku na zdířku něčím kovovým, třeba kusem drátu nepochopitelně vyskočilo na chvilku napětí, zdroje mám dva dělali to oba
alles píše: zdroj upravuju podle http://www.iboo.szm.sk/stabilizovany.htm
Len malá poznámka, k tomu zdroju, autor má drobný problém s pomenovaním vecí, ... prúdovým zdrojom pre T1 je R2 a nie ZD2, ... R3 je kolektorový odpor a nie emitorový, ... T3 zavretý, preto na báze T4 nulové napätie, ...
To sa dá prehliadnuť, ale v schéme je nesprávne zapojený odpor R4, ten musí byť do bázy T4 a nie T5. V tomto zapojení nemá T4 čo otvoriť.
To len pre tých čo chcú stavať tento zdroj.
treba výjsť zo schémy MirrA1 a doplniť tú kapacitu a diódu na výstupe.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
alles píše:to ZdenekHQ :
to nechápu,T6 má v emitoru diodu D4, plné napětí v závěrném směru!?
Tak jsem tu odpověď tolikrát upravil, až jsem ji nakonec smazal. Máš pravdu, ten přechod BC to vydrží a emitor má diodu.
-
MirrA1