Přijímač s PCF 802-rada
Moderátor: Moderátoři
Přijímač s PCF 802-rada
poradí někdo jestli by se dala nahradit elektronka PCF802 za PCL86?Samozřejmě je jiné žhavení,jde mě o zapojení obvodu.
Díky.
- Přílohy
-
tube radio.jpg- (82.26 KiB) Staženo 568 x
http://aukro.cz/dve-elektronky-tesla-pc ... 14359.html
10Kč.... vůbec bych to neresil
tohle zapojení mám vyzkoušený,i když s touhle cívkou mě to vůbec nefungovalo.Narazil jsem na netu na tohle zapojení,ale není tam nic bližšího o vstupní cívce.Elektronice se věnuji ze záliby,proto hledám jen zapojení kterým porozumím.
- Přílohy
-
schema.jpg- (48.02 KiB) Staženo 466 x
cívka bude řádově stejná, jen bude třeba laborovat s odbočkou pro katodu a anténu, doladění do pásma je nejlepší provézt večer podle provozu.. tecnologický postup kdy rezonační obvod sedne přesně do pásma se bude těžko hledat, vzhledem k materiálovým možnostem (laďáky, kostry cívek...)
kdyby byl zájem mohu snad někde vyhrabat osvedčenou jednolampovku s 6ž1p nebo 6f32 ze stránek davida čady které už myslím neexistují...
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... _PCL86.htm
Je to z této stránky.
jinak PCL86 je jedna z nejvíc obyč elek, bývaly v každém televizoru válí se jich všude spousty, tomu by měla odpovídat cena...
Nemám zájem o korekci pravopisu.
velikost zpětné vazby je tak vlastně pevná a reguluje se zesílení triody pomocí napájecího napětí potenciometrem 100K...
bod kdy zapojení začne kmitat je určen hlavně nastavením katodové odbočky cívky. Tu je třeba zkusmo nastavit tak aby se zapojení rozkmitalo když na běžci potenciometru bude něco kolem 2/3 napájecího napětí aby se naplno využil zisk triody.
Rozkmitání se pozná při otáčení potenciometrem, směrem k vyššímu napětí.Náhle lupne v reproduktoru a v šumu se objeví hvízdání, je li přítomná nějaká i slabá nosná vlna. Její tón se pak mění s laděním.
Těsně pod bodem rozkmitání bude přijímač velmi selektivní a citlivý pro příjem AM rozhlasových stanic. Těsně po rozkmitání bude možný příjem na amatérských pásmech (CW- morse, SSB - řeč - AM s jedním postraním pásmem a potlačenou nosnou)pro víc pásem je vhodné udělat cívky jako výměnné, protože při širokém přeladění by ladění bylo moc ostré
jestli se pletu prosím lampové mazáky o korekce...
Takže dle zveřejněného schěmatu se dle mne jedná pouze o mřížkovou detekci signálu s následným nf.zesilovačem.
Jo kdýby na prvním stupni byla pentoda, tak by se dala řídít zpětná vazba regulací napětí do g2.
jarda
Nemám zájem o korekci pravopisu.