Přijímač s PCF 802-rada

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
alles

#16 Příspěvek od alles »

stejně jako se řídí zesílení pentody napětím na g2, řídí se trioda napětím na anodě?
pajosek2: nějak si nedokážu spojit kolektor s lampou, ale zajímá mě jak to myslíš..
OK2STO

#17 Příspěvek od OK2STO »

pro Alles, velice se omlouvám, já jsem ten potenciometr na tom schematu nejak přehlédl, on je až na druhém konci schématu a tak jsem ho přehlédl. Máš pravdu.
jarda
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od pajosek2 »

alles píše:stejně jako se řídí zesílení pentody napětím na g2, řídí se trioda napětím na anodě?
pajosek2: nějak si nedokážu spojit kolektor s lampou, ale zajímá mě jak to myslíš..
Jejda,já to napsal blbě,protože ta problematika byla probírána ve spojitosti s trandem. :oops: Samozřejmě jde o anodu. Nemůžu to vlákno najít,ale šlo tam vpodstatě o to,že zdroj signálu byl zapojen mezi bázi a emitor a přitom tam byl emitorový odpor.Jenže protože zdroj signálu byl zapojen tak jak byl zapojen a celé zapojení vypadalo jako se společným kolektorem,tak z diskuze vyplynulo,že emitorový odpor,co se týká pracovního odporu je zapojen v kolektoru,uzavírá se to přes kapacitu zdroje, a tudíž jde o zapojení se společným emitorem. Tady je ta cívka zapojena vpodstatě stejně,ale rozdíl je v tom,že tady anoda není tvrdě na plus a tam kolektor byl.
Ale i já si myslím,že se ZV reguluje tím poťákem v anodě triody.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
alles

#19 Příspěvek od alles »

pro ty vf kmitočty je anoda zablokovaná kondíky330p +22n, ale pro nf je anodový odpor normálně funkční
EDIT: ale dostáváme se na rovinu spekulací.....aby to autora vlákna neodradilo od stavby, do začátku mě příjde to schéma ale dobré...
Naposledy upravil(a) alles dne 14 úno 2011, 20:12, celkem upraveno 1 x.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od pajosek2 »

Neřeš to,dostali bychom se tam kam nechceme.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
alles

#21 Příspěvek od alles »

procházel jsem starý disk a objevil jsem článek od OK2TAR, kde velice srouzmitelně popisuje stavbu audionu s 6F32, sám jsem to stavěl a návod mi ušetřil hodně trápení a výsledky byly dobré ....
popis je tak obsáhlý že se dá využít univerzálně na jakýkoliv jednoduchý lampový přijímač, mohl by ti pomoci i při stavbě tvého
autor má zřejmě pedagogické nadání, je to napsáno velice pěkně

dokument jsem stáhl kdysi ze stránek www.dc.evil666.net , kde byla konstrukce popsána, Bohužel stránky už nejeví funkčnost. A tak doufám že se autor nebude zlobit když zde soubor zveřejním..
Přílohy
audion.zip
(109.55 KiB) Staženo 537 x
duan

#22 Příspěvek od duan »

Díky alles,kdysi jsem na ty stránky taky zavítal,ale v té době mě elektronky nějak nezajímali.Ne že bych tomu extra rozuměl,ale dnes si to s chutí prostuduji.Ještě jednou díky.
duan

#23 Příspěvek od duan »

Opravdu nádherně sepsané,škoda jen,že ve stejném stylu není i ten NF stupeň.
duan

#24 Příspěvek od duan »

Zdravím,

Našel jsem přepracované vydání doplněné o koncový stupeň.
Třeba se to bude někomu hodit.
Jestli to tu už někde je,tak se omlouvám.

http://ulozto.cz/xj2RMJ9F/zpetnovazebni ... stavbu-rar
Hill
Administrátor

#25 Příspěvek od Hill »

Předpoklad je správný, Pavle, kladná zpětná vazba je zavedená katodovou částí vinutí. Zkusil bych tu čtvrtinu až třetinu počtu závitů od zemního konce. Je napevno a stupeň vazby se dá celkem efektivně řídit změnou strmosti elektronky. Ta je závislá na anodovém napětí. Pentoda by na to byla lepší, její strmost se dá řídit ve větším rozsahu, ať už anodovým napětím, nebo napětím Ug2.
duan

#26 Příspěvek od duan »

Zdravím,

tak jsem se po chvilkách do toho pustil.Jako základ posloužil vrak rádia Tesla Largo.Ladící kondenzátor je z nějakého dederónského rádia a vf 6ž1P plus sokl se stíněním je z aukra.Zbytek je co dům a podnikový ,,kaufland,,(šroťák)dal.

Není to konečná verze,je to jen na vyzkoušení.Bohužel na těch deset metrů drátu zhruba ve třech metrech výšky chytám na středních vlnách jen kravál a slabě ČRo2.

Když si pustím signál z vysílače(viz foto)je to o něčem jiném.....

A ještě nějaké foto:
Přílohy
DSCN2005.JPG
(125.72 KiB) Staženo 212 x
DSCN2003.JPG
(122.87 KiB) Staženo 181 x
DSCN1987.JPG
DSCN1987.JPG
DSCN1986.JPG
DSCN1986.JPG
DSCN1985.JPG
DSCN1985.JPG