mAh kontra Ah
Moderátor: Moderátoři
Chtěl bych se tedy VÁŽNĚ zeptat, zda mi někdo může poradit, kde se dá koupit malá solární destička, která by mohla napájet baterii, která by následně byla zdrojem energie pro LEDku. Díval jsem se různě po online obchodech, ale našel jsem jen zahraniční.
Když seženu destičku 0,45 V/400 mA
( http://www.electan.com/catalog/celula-s ... -2592.html )
a tu NĚJAKÝM ZPŮSOBEM napojím na AAA 1,5 V baterie 2000 mAh.
Opět stupidní dotaz. Tuto 1 baterii bych měl mít tedy nabitou za 5 hodin ? Nebo v tom hrají roli i ty Volty ? Jakým způsobem se pak dá napojit nabitá baterie na LED tak, aby svítila tao jen v noci nebo když ji zapnu ?
Díky za případnou pomoc při řešení
Musíme si ujasnit několik faktů:
1) Jakou LED máš na mysli (bílá, zelená)? Nejlépe dát odkaz.
2) Jak dlouho chceš s ní svítit, než budeš muset aku vyměnit, či dobít?
3) Bude svítit v kuse?
4) Kolik místa máš k dispozici?
5) Kde bude LED umístěna? Chceš (můžeš) tahat kabely od okna, kde bude umístěn solární panel? Protože v zimě tu aku moc nedobiješ.
6) Skutečně nelze použít adaptér (zdroj) do zásuvky? Tam není elektřina?
A teď k tématu,nemůžeš nabíjet baterii,které má napětí 1,5V solárním článkem,který má jen 0,5V. Nabíjecí zařízení musí mít vždy vyžší napětí než nabíjený akumulátor. Pokud by jsi to tak chtěl,tak by jsi musel použít nějaký měnič a to znamená ztrátu. Ve tvém případě bych použil ty solární články 4 a tí dostaneš 2V a s tím už se dá něco dělat.Co se týká doby svícení,tak mi-romá pravdu,výpočet je jen teoretický,protože k LED musíš použít nějaký omezovač proudu a to je taky ztráta kromě dalších negativních vlivůjako,že do nabití baterie potřebuješ určitou energii,ale započítává se tam i napětí pod uroveň LED přechodu,pod níž tu energiii nevyužiješ.A teď prosím odpověz na výše uvedené dotazy od kolegy Bandy.
EDIT: když nad tím tak přemýšlím,tak 4 články je málo,pokud teda nepoužiješ měnič.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Banda píše:Začnem tedy hezky od začátku a pořádně.
Musíme si ujasnit několik faktů:
1) Jakou LED máš na mysli (bílá, zelená)? Nejlépe dát odkaz.
2) Jak dlouho chceš s ní svítit, než budeš muset aku vyměnit, či dobít?
3) Bude svítit v kuse?
4) Kolik místa máš k dispozici?
5) Kde bude LED umístěna? Chceš (můžeš) tahat kabely od okna, kde bude umístěn solární panel? Protože v zimě tu aku moc nedobiješ.
6) Skutečně nelze použít adaptér (zdroj) do zásuvky? Tam není elektřina?
nazdar
1/ LED je bílá, vysocesvítivá, 3V, 20 mAh
2/ svítit chci jen když bude tma, dejme tomu 2-5 hodin denně
3/ nebude blikat, chtěl bych tam přidat vypínač, takže zapnuto/vypnuto
4/LED bude umístěna v zavařovací sklenici. Nad víčko bych chtěl umístit vypínač a zdroj energie.
5/zpočátku sjem myslel, že je možné LEDku napájet bateriemi 2xAA, ale to bych musel mít víc prostoru a často je měnit. Pak jsem uvažoval nad malou placatou baterií, ale ta je málo výkoná. Takže jsem začal uvažovat nad ekologičtějším přístupem, takže jsem začal přemýšlet nad solární energií, ale nevím zda je možné sehant soalrní destičku o velikosti víčka od zavařovačky, která by byla schopna nabít přes den 1 či 2 baterie AAA, které by napájely tu LEDku. Toť vše
6/ nad tím sejm taky přemýšlel, ale pokud bych tuto dekorativní lampičku chtěl někomu darovat, tak bych nechtěl aby obdarovaného zabila. Nejsem profesionál, na tohle bych si netroufl. NAvíc pokud chci jen jednu LED....
- feliz_navidad
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Pročti i ostatní články, třeba tě to nasměruje.
Po elektronické stránce bude stačit vyměnit LEDku za požadovanou, doplnit požadovaný vypínač (do série s LED!), případně ještě vyměnit akumulátory za vhodný ultrakapacitor (viz jova1).
Myslím, že to bude nejlepší řešení (nejjednodušší, a možná i nejlevnější) už vzhledem k tomu, že původní lampička je konstruovaná ke stejnému účelu.
Proč tedy vymýšlet vymyšlené?