Mikrovlnka
Moderátor: Moderátoři
Mikrovlnka
Nic nenaštve tak jako když vám v době oběda zhasne mikrovlnka (1500W) po několika vteřinách provozu a se žvancem uvnitř. Po "obědě" jsem jí tedy kuchnul a jako první přeměřil pojistku-mrtvá.
Zapojil tedy místo ní 1kW topné těleso a sledoval kde že ten výkon bude. Nečekaně většina na tělese. Zcela do zkratu to ale nešlo, bylo to tak 1/3 na troubě 2/3výkonu na tělese. Troubu jsem tedy zapojil s kusem hřebíku na místě pojistky přes Wmetr.
Za provozu si trouba vzala 3,5kVA a na prázdno 500VA přitom nad primárem trafa se po chvilce už vlnil vzduch.
Poradil by mi někdo co by to mohlo být ? Tipoval bych to na mezizávitový zkrat ale jak se něco takového může stát ? Zjistím to změřením indukčnosti ? Jak se projevuje smrt magnetronu nevim.
Takhle to možná má trafo za sebou, i když předtím nemělo.....
Vím, že mají "rozptylová" jádra, tvrdé vysoké napětí na výstupu, sec. spojen s jádrem atd jinak bych se do toho ani nedíval. Na prázdno budou mít větší odběr než normální trafo s tím jsem počítal ale čekal bych pár desítek VA ne 500VA. Mám tu trafa ze 700W MO tak to zítra zkusím. Ono v době její funkčnosti se už stěžovalo na to, že nějak málo ohřívá. Tak jestli se tam někde snižoval odpůrek izolace mezi závity tak by to mohlo být příčinou. Ještě mi řekni kolik je u těchto traf "odběr v normě" je to jak tuším ?
Dejme tomu, že by tedy byl vadný magnetron. Co tam může kromě žhavení odejít ?
P.S když na displeji Wmetru skočilo 3,5kVA tak jsem to pochopitelně hned pustil. Trafo by takový přetížení na něco málo kolem 1-2s snad mělo vydržet
- Artaban001
sr71 píše:proč mají některé mikrovlnky ještě druhou VN diodu paralelně ke kondenzátoru? jaký tam má ta dioda význam?
(většina MT, které jsem viděl měla pouze jednu diodu zapojenou z kondenzátoru proti kostře)
Co já viděl, tak to bylo většinou popsaný jako "overvoltage protector", značka na tom byla "dvě diody proti sobě, akorát jedna byla menší" a podle mě to slouží k tomu, aby se při zvýšení napětí na kondenzátoru v případě zkratu na magnetronu jistěji přepálila nějaká pojistka a tím se porouchaná trouba bezpečně znefunkčnila.