Energie v kondenzátorech
Moderátor: Moderátoři
reakce na edit: myslel jsem, ze posledni veta se vztahuje na cely zbytek prispevku.
- tomasjedno
Protože ideální součástky typu: vodič bez indukčnosti a odporu, kondenzátor bez indukčnosti a dielektrických ztrát, spínač bez spínacích ztrát neexistují, dostaneme se k výsledku tím, že se tyto vlastnosti budou limitně blížit těm ideálním.
Takže s reálným kondem, reálnými dráty a reálným spínačem vytvoříme v okamžiku spojení jakýsi RLC obvod, ve kterém vzniknou tlumené kmity.
Na začátku bude v obvodu energie 1/2CU2. Energie se bude postupně vytrácet:
1) elmg vyzařováním indukčnosti drátů L
2) ztrátami ve spínači
3) Joulovým teplem v odporu R (ztráty v dielektriku jsem pro jednoduchost zahrnul do tohoto)
Po ustálení bude výsledek vždy tentýž - půlka energie se vytratí, náboj se zachová a napětí na kondech bude poloviční.
Když budeme blížit vlastnosti jednotlivých prvků limitně k ideálu, bude se měnit rychlost průběhu děje a podíl jednotlivých ztrát, ale na konečném výsledku to nic nezmění.
Že úloha nemá řešení pro ideální součástky, z toho si hlavu nedělejte. V matematice je hromada funkcí, které v nějakém bodu konvergují (třeba i z obou stran) a přesto v tom bodě definovány nejsou. Například funkce y=2x/x není v x=0 definována, ale z obou stran v něm konverguje k hodnotě 2.
A jestli je vám líto té zmařené energie, použijte k přelití poloviny energie do druhého kondu nějaký (nejlépe ideální) měnič, pak bude výsledné napětí 0,707... původního.
- feliz_navidad
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
custe, můžeš: http://www.opto.cz/book/book.phtml?book ... &page=t111
- tomasjedno
- tomasjedno
kde? treba tady a nepsal jsem to jen ja:
""Reseni je, ze pokud v case t=inf nastane ustaleny stav (co do casovych zmen obvodovych velicin), pak bude energie soustavy dvou kondenzatoru v tomto case rovna E/2, jinak se bude menit v rozmezi 0 az E.
Nad nekonecmymi proudy, frekvencemi a nulovymi indukcnostmi, odpory a svody nema smysl uvazovat.
Pokud ustaleny stav nastal, energie se nekam vyzarila, lohostejno jak a v jakych pomerech. A kazdy z tech ztratovych mechanismu by melo jit "pretransformovat" do obvodu jako nahradni prvek typu odpor.
""
Akorat jsem se nepokousel o beztak neuplny vycet onech ztratovych mechanismu.