Tesla B43 - rozehřívání motoru

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
usualboy
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od usualboy »

No jo, to je fakt. Zatím tam ale nechám ten stávající řemínek, až se vytahá, použiju ten novej. Díky :)
Quest

#17 Příspěvek od Quest »

Tomu starému řemínku také neuškodí, když jej vykoupeš v JARu. Trochu se tím oživí.
Hill
Administrátor

#18 Příspěvek od Hill »

Dvě tlačítka jsou tam na synchroplay, tedy z jedné stopy snímáš, na druhou nahráváš.
Tlačítka se šipkou mezi A a B dělají totéž, jen navíc umožňují k nahrávanému programu přimíchat signál ze snímané stopy (pravým potenciometrem, co normálně slouží k řízení výšek).
Ale kvůli přeslechu mezi systémy hlav, aby se to celé nerozkmitalo, je tento přepisovaný signál dost nepříjemně kmitočtově omezený.
usualboy
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od usualboy »

HILL: Jestli to chápu dobře, tak když si nahraju hlas z mikrofonu na kanál A tak ho mohu tím tlačítkem bez šipky zkopírovat na kanál B. A Když chci nahrát do toho již stávajícího záznamu něco dalšího, třeba hlas s tím samým obsahem v jiné poloze, tak to udelám tím tlačítkem s šipkou na kanál A a pak to překopíruji tlačítkem bez šipky na B. Čímž budu mít v obou kanálech stejný hlas ve dvou polohách. Nebo jsem to špatně pochopil a tohle "přinahrávání" není možné?

Quest: Já jsem ten řemínek tím jarem namazal hned jak jsem magnetofon sehnal. Nekde jsem tu četl, že gumě JAR prospívá, stejně tak jsem s tím napatlal i přítlačnou kladku (tu jsem ovšem důkladně utřel, nepotřebuju mít jar na páskách) :D

Mimochodem ještě jednou díky všem za ochotu. Nebýt tohoto fora, tak nevím kam bych se jako 21 letý sběratel obracel se svými dotazy, vzhledem k mým chabým zkušenostem, které se ovšem neustále obohacují o nové poznatky z oblasti elektroniky. Zatím se mi daří udržovat ve slušném stavu Magnetofon Tesla B3, Tesla B100, Tesla Sonet Duo (ten je asi v nejlešpích stavu vůbec, zhledem k tomu, že předchozí majitel se k němu choval velice slušně a já tedy rovněž), dále pak gramofon Tesla NC 450, NC 420, stojanové gramorádio Tesla BARYTON a další všelijaké historické drobnosti.
Hill
Administrátor

#20 Příspěvek od Hill »

Chápeš to blbě: na jedné stopě máš záznam, který uslyšíš ve sluchátkách. Bez šipky ho nepřepíšeš na druhou stopu, ale můžeš na ni něco zaznamenat. Takže na každé stopě máš něco jiného, ale jde to synchronně přehrát.

Když použiješ tlačítka se šipkou, můžeš signál z už nahrané stopy přepsat na druhou (se zúženým kmitočtovým rozsahem) a k němu přitom přimíchat signál vnější (ten bude mít kmitočtový rozsah maximálně možný).
usualboy
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od usualboy »

Dobře, už to chápu. Původně jsem myslel, že jde donahrávat do původní nahrávky další signál s vyřazenou předmagnetozací.
Hill
Administrátor

#22 Příspěvek od Hill »

Nejde, to uměly jen B4, Uran a Pluto.
I tak - předmagnetizací, která tam musela zůstat (jinak by to nenahrávalo) došlo k částečnému odmazání původní nahrávky, ale hlavně k téměř úplnému odmazání vyšších kmitočtů z předchozí nahrávky.
Běžné spolupůsobení fyzikálních zákonů.
usualboy
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od usualboy »

Chápu, tak že to jsou takové vifikundace celkem k ničemu... :) Pro tyhle účely by to chtělo nějaký studiový magnetofon...
Hill
Administrátor

#24 Příspěvek od Hill »

Ne tak docela: když použiješ synchronní záznam (bez šipky), budeš mít na obou stopách signál tak, jak ho B43 dokázala nahrát a sejmout.
Můžeš pak obě stopy přepsat na jiný magnetofon a smíchat si je v požadovaném poměru.
Tak nahrávka utrpí nejméně.

Varianta se šipkou, tedy s možností přimíchat k originálu záznamu na jednu stopu i kopii stopy druhé, má tu nevýhodu, že tato kopie se musí kmitočtově oříznout. Ze systému hlavy, který snímá, leze signál v řádu stovek mikrovoltů, zatímco kousek vedle je druhý systém, do kterého cpeš 1,8mA předmagnetizačního a 200uA záznamového proudu. Mezi systémy je sice nějaké to stínění, ale tak silné magnetické pole, které se při záznamu vytváří, je těžké odstínit tak účinně, aby se celý řetězec nerozkmital.
Proto se kmitočtový rozsah omezuje.
Pro vážnější práci je tato funkce skutečně použitelná jen velmi omezeně.
BOBOBO

#25 Příspěvek od BOBOBO »

Jen OT k oleji na šicí stroje . Takový nesmysl , že olej na šicí stroje obsahuje fermež , jsem již dlouho neslyšel . Naopak je tento olej dotován přísadami proti "vysychání" a amatéský opravář hodin si ho ode mne svého času bral i do hodin , jeden čas jsem býval i seřizovač šicích strojů a tak vím , co právě dovedou v šicím stroji vyrobit náhradní mazadla . Já tím "zbytkovým" olejem mažu vše dodnes (poťáky , přepínače , ložiska atd.) .
usualboy
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od usualboy »

BOBOBO: Jen jestli myslíme oba ten samý olej! :D On se totiž ten původní "žlutý" už nevyrábí a místo nej, soudruzi vymysleli takový bílí olej bez barvy a zápachu. Alespon takhle mi to ten pán ve specializované prodejně na šicí stroje vysvětlil. Konkretně je to tedy tento: http://www.galanterka.cz/index.php?seo= ... roduct=148 , tím jsem ten magnetofon namazal.
usualboy
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od usualboy »

Hill: Jasně, to přehrávání mezi magnetáky, by mohla být sranda. S tou hlavou a omezováním frekvencí to chápu, nějak to halt vyřešit museli. Díky, za podrobné info.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Lukas-Peca »

Mám dotaz. Má B43 posouvá pásek citelně pomaleji, asi o 2 %. Setrvačník má trochu tužší chod. Doběh z 9,5 cm/s trvá jen asi patnáct vteřin. Obě ložiska jsou namazaná. Předpokládám, že je problém ve spodním axiálním ložisku, odpor se měnil podle toho, v jaké pozici se ložisko vůči setrvačníku nacházelo (je možný mírný posun jeho nosného ramena), ale nepovedlo se mi docílit zcela hladkého chodu. Je nějaký postup na seřízení? Díky.
Radim

#29 Příspěvek od Radim »

Hodinářský olej ani olej na šicí stroje není moc vhodný na mazání motorku B4. Tyhlety oleje jsou určeny pro mazání za normální teploty a na malé otáčky plus zároveň by měly obsahovat i antikorozní konzervaci, která parametry oleje dále zhoršuje.
Motorek B4 předpokládám se zahřívá stejně jako motorek B 5 nebo vyšší, to znamená na poměrně vysokou teplotu mezi 60 - 100 st C. Tudíž na jejich mazání je nutno používat vaseliny neb oleje určené pro mazání při teplotách kolem 100 st C.
Oleje, které nejsou pro tak vysokou teplotu určeny, neudrží na třecích plochách olejový film. Olej na šicí stroje, který je často v podstatě jen řídký minerální " ložiskový" olej, se při této teplotě i dost odpařuje a ty páry potom kondenzují na okolí. Mohou napadat jednak lakovou izolaci drátů na motorku anebo pryž.
Bohužel kde vhodné mazadlo sehnat neporadím, protože ještě za socíku jsem si u údržbářů vzduchotechniky ve fabrice nabral do širokohrdlé skleničky asi 100 ml lithiové vaseliny mazající do teploty asi 140 st C, pokud si dobře pamatuji a dodnes většinu toho obsahu ještě mám. Co jsem párkrát koukal na nabídky mazadel, není problém takovou vaselinu sehnat, pokud kupujete kilové nebo vícekilové balení. Ale v malém balení jsm nic takového neviděl, pokud pominu pár mililitrů vaseliny zatavené v plastu , kterou jsem kdysi viděl v prodejně náhradních dílů pro magnetofony a určené příémo pro toto.
Co se týká pryžových pásků a obložení kol, ty se mají udržovat navlhčováním v glycerínu. Saponát maximálně použít na vyčištění řemínku nebo pryžového obložení od nečistot a potom důkladně vymýt, před natřením tím glycerinem, je to šetrnější než je čistit lihem. Jiná organická rozpouštědla vůbec nepoužívat, protože tvrdnutí a stárnutí gumy velice urychlují.
Zajímavé na údržbu pryžových obložení by mohly být nyní prodávané prostředky na regeneraci povrchu pneumatik, nemám je ale na čem vyzkoušet.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Lukas-Peca »

Tak ten pomalý chod jsem vyřešil nasazením smršťovačky na hřídel motorku. Zřejmě se ta guma po letech seschla. Smršťovačka má v základním stavu skoro stejný průměr jako hřídel, celkový přírůstek průměru je 0,7 mm.

Axiální ložisko setrvačníku je tvořené plastovou destičkou, o kterou se opírá půlkulatý konec hřídele. V destičce byl vybroušený důlek a na hřídeli byla ploška. Proto měl setrvačník zvýšený odpor. Hřídel jsem zabrousil zase do půlkulata a plast jsem nahradil lesklou kalenou ocelí. Chod už je lepší.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“