Magnetofon SM261, jaké máte zkušenosti?

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hop377

#16 Příspěvek od Hop377 »

Ale Zdenekxx pise o tlacitku "AUTO PLAY" a nie o tlacitku PLAY. Auto play ma byt aretovane, treba skontrolovat ten izostat, ci mu nevypadol aretacny kolicek.
proel64
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od proel64 »

Kupil som si SM260 v roku 1985.Myslim,ze sa nelisila moc od novsieho modelu SM261.SM 260 mala rucickove indikatory vybudenia a nemala okrem zakladnych funkcii nic.No myslim,ako tu bolo uz spominane,bol by to krok spat.Sum tohoto pristroja je na dnesne pomery neprijatelny.Tak isto modul dolby nebol stastne rieseny.Jedine co mi rezalo bolo kolisanie otacok
menej ako 0,2perc.O to sa zasluzil prave ten obrovsky zotrvacnik a reg.otacok s optoclenom...
pajap

#18 Příspěvek od pajap »

Také jsem kdysi zakoupil SM261 - v bazaru v docela zuboženém stavu.
Tak jsem jí dal "do pucu" a byl nadmíru spokojen s kvalitou zvuku.
Funkce pro opakované přehrávání kazety jsem nepoužíval, protože poslouchat dokola pouze 1. stranu kazety a 2. stranu ne - to teda nic moc...
Pohrával jsem si s myšlenkou upravit provoz na autorevers...
Mechanika sice není na to konstruovaná, největší problém se mi jevilo pořadí "posunu" pásku - tónová kladka je v obráceném směru již před hlavou...
Nicméně jsem to zkusil, osadil 4-systémovou hlavu a provizorně vyřešil přepínání vinutí hlav, blokování záznamu při obráceném směru a přepínání polarity motoru. Přivíjení pásku nebylo třeba řešit.
Nebylo to úplně "HiFi", ale šlo to.
Nicméně dál jsem to nerozvíjel a vrátil do původního stavu...
Času bylo málo a nástup CD a digitalizace moje pokusy ukončily...
SM261 tak již pouštím vyjímečně z nostalgie...
kewin
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od kewin »

I já mam slibene již obě mechaniky ale na opravu a dat ja do pucu su v pěknem stavu SM 261 Black nefunkčnu regulaci otaček musi se vyměnit jedno logicke IO a bude to OKy a SM 260 Black sa po 5 s hrani vypina dal zatial z duvodu časovych nestudovano....dle meho nazoru nějaka Brkotina či studeny spoj.Osobně nejvic zkušenosti mam z 710 magnetofonom ktery je zanovni a hraje paradně.... :-) aj dost slušně digitalizuje da sa z origo kazzety dosta i 196 KB/s format mp3 či mp2 waw jsom zvědav ak dám již zminěne SM 260 a SM 261 dokopy ako budu hrat inak mam za tie me roky nazbirano něco okolo cca 400ks MC kazzet 100 neoriginalnich mnou nahranych.A některe kazzety poslucham deně poridil jsem si proto že su tyto mechaniky cenovo dostupne obě ma staly do 500kč a su ako nove.Předpokladam že z nima budu nadmiru spokojeny 8-) Už abych to mal dane v kopě.... 8-)
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od zdenoeddie »

rad by som opat otvoril tuto temu. Mam SM261 v cernem provedeni, existuju nejake upravy, pripadne nejake doporucania ako posunut uroven tohto pristroja aspon o pol triedy vyssie?
Dik
jef111
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od jef111 »

V první řadě rozhodně vyměnit všecky papírové elyty. Jsou to ty zelené, žluté, oranžové, modré... blijící potvory, už ani jako nové nebyly v pohodě a po tolika letech jsou totálním průserem (zkus si změřit ESR nebo tgD pokud máš možnost a vyděsíš se). Když na prvním stupni zesilovače vyměníš tranzistor za nějaký modernější nízkošumový (třeba aspoň BC549,550) zvětšíš odstup o nějaký ten decibel-dva. Přepínače by taky zasloužily výměnu (např. za nějaké ALPS, viděl jsem je ve stejném rozměru), mají obvykle docela hnusný chod a podobně je to s el. kontaktem. Při potížích se stabilitou rychlosti je potřeba vyměnit kladku, ve většině SMek co jsem viděl byla v kopru. Nějakýma výraznějšíma úpravama bych se asi dnes nezabýval, když kazeťák studiových kvalit se dá sehnat za nějakou tisícovku - dvě a ušetříš si kopu práce s nejistým výsledkem.
Důležité jsou taky použité kazety, řek bych že nejlepšího zvuku na SMkách se dá dosáhnout s kazetama Sony HF, jdou obvykle do 16kHz/-3dB což je na kazetu obdivuhodné, zvlášť když je to klasická IEC I (normal) takže záznam slušně přehraješ na každém železe. To u "vyšších" moc neplatí, podobně jako je tomu u Dolby.

Ale pokud chceš jít zvukově dál, budeš muset zapomenout na kazety. Byly stvořené jako levná komerční náhražka klasického pásu a platí to dodnes.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od zdenoeddie »

jef111: dakujem za odpoved, pravdupovediac, uz som sa na to 🤐. Elyty som pomenil, plus este nejake keramiky atd. Na obcasne prehratie to staci, a venovat sa mrtvemu mediu nemienim. Vdakabohu za gramofon :lol:
(So sumom som sa pokusal nejak vytoto, ale to je boj s veternymi mlynmi, samo o sebe to sumi, a s Dolby takisto, akurat co potlaci vysky a kazeta hraje ako cez deku.)
jef111
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od jef111 »

Kazeta je z pohledu hifi fakt slepá ulička. Když analog tak gramo nebo pořádný kotoučák aspoň 19cm/s, když digitál tak 24bit 96k nebo 192k :-) Tak se mi to zatím jeví :roll:
Když kazetu poslouchám jako zvukovou kulisu tak mi vcelku nevadí, ale zážitek z toho není, nedejbože na sluchátka - to mi připadne jak zahuhlanej vodopád :lol:
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
Sendyx

#24 Příspěvek od Sendyx »

jef111
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od jef111 »

Jo to bych si nechal líbit, ale STM610 mi zatím vcelku stačí 8-) Trochu problém by byl kde na tohle vzít pásky, čtvrtpalců mám kopu...
www.sigmaphon.cz
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od zdenoeddie »

Je to tak, na tych mojich par originalnych kaziet co mam staci aj ta 261, plus nejake nahravky z dob mojich -nast, takze u mna je to len nostalgia a spomienky na mladost. Rodicia toho maju uz podstatne viac, ale myslim ze im este dlho posluzi Aiwa veza ktoru maju. Len co ma stve, su asi 2 ci 3 kazety, na ktorych mam nahravky ktore nemozem zohnat nikde inde, ani CD, ani LP, ani MP3 apod.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od jef111 »

Co je to za nahrávky? K ledasčemu se dostanu, pokud to někdy oficiálně vyšlo.
www.sigmaphon.cz
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od zdenoeddie »

Albumy Loudness, potom nejake singly WASP, a co ja viem co este, musel by som to poprechadzat. Ale ked uz som to nenasiel ani na ruskych serveroch, tak to je uz co povedat :)
jef111
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od jef111 »

Singly Wasp jsem někde viděl, ale kde to sakriš bylo... třeba si časem vzpomenu :-)
www.sigmaphon.cz
robo

#30 Příspěvek od robo »

Pokud bys chtel WASP tak mam v MP3 deset skladeb.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“