Kmitání vstupní jednotky čítače.

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Achab

Kmitání vstupní jednotky čítače.

#1 Příspěvek od Achab »

Zdravím, postavil jsem čítač podle Electus 99, logika pracuje bez závad. Chtěl bych se zeptat na možnou příčinu a odstranění kmitání vstupní jednotky než začnu dělat další pokusy - konstrukce je SMD a poněkud stísněná. Kmity nasazovaly i při volném vstupu, až jsem všechny vstupy uzemnil na společný bod tak pouze po vybuzení (i dotykem). Udávaná citlivost má být 30mV - 1V/2kohm. Průběh obdélníkového signálu s kmity je již na vstupním invertoru a mění se podle bodu měření na tvarovači. Na výstupu IO 30C je půběh přibližně podle obrázku 2. Tranzistor T17 je oproti schématu BF 256A - doufám že je správně zapojen - D: +5V; S: výstup. Čítač tyto impulsy přičítá a ukazuje nesmysly.
Přílohy
2.jpg
signál IO 30C
(4.16 KiB) Staženo 129 x
1.jpg
Vstupní jednotka
(34.49 KiB) Staženo 293 x
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Tipnu si, že kmitají ty invertory - jednak tomu švábu zablokuj napájení co nejblíž k futrálu, druhak bych se podíval na možnost použít verze HCU nebo typu se Schmittovým KO na vstupech.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Achab

#3 Příspěvek od Achab »

Napájení je blokováno těsně u pouzdra a jeví se že to kmitá už na vstupu prvního invertoru - vývod 9. Zatím bych nechtěl zbytečně experimentovat s pájením kvůli velejemnosti spojů.
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#4 Příspěvek od Ivan_Ryger »

pri vysokofrekvencnych citacoch, kde su pouzite na vstupe ECL preddelicky, je celkom bezne, ze bez signalu zakmitavaju.
Tu by som to tipoval na asi nevhodne nastaveny pracovny bod na prvom hradle.
Skontrolujte si, ci sa spatna vazba neuzatvara cez to hradlo regulujuce predpatie(zrada v dlhych privodoch k integracnemu kondenzatoru, alebo nevhodnom materiali blokovacieho kondenzatora). Pri VF by sa mali pouzivat kondenzatory s vysokou vlastnou rezonanciou.
Pokial mate na vyvode 10 toho invertora nejake VF napatie vacsie ako na vyvode 11, tak je to chyba.
jandu

#5 Příspěvek od jandu »

Sú správne hodnoty R49, R52? Myslým Rádovo - či nie sú M1.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Achab

#6 Příspěvek od Achab »

Všechny odpory jsou správně, tolerance 1%. Integrační kondenzátor C10 je MKT, spoje originál podle autora - ten ostatně tvrdil že čítač nemá záludnosti a pracuje na první zapojení. Zítra zkusím přeměřit napětí na tom integrátoru.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

To, že to kmitá bez signálu je normální a znamená to, že to funguje na maximální citlivost. S měřeným signálem to zmizí a bude to ukazovat správně.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Achab

#8 Příspěvek od Achab »

Nezmizí, bez signálu je výstup "čistý", stačí se dotknout prstem vstupu a kmity naskočí, kmitočet je nestabilní a kolísá podle vstupního měřeného kmitočtu - zkoušel jsem 50Hz - 2MHz. Nejhorší kolísání je asi do 1 kHz.
PavelFF

#9 Příspěvek od PavelFF »

Jenže ne při nakresleném průběhu. Achab píše, že čítač přičítá impulzy, takže signál tam má.
EDIT:Pozdě.To bylo na ZdenkaHQ.
Naposledy upravil(a) PavelFF dne 13 bře 2011, 21:22, celkem upraveno 1 x.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ZdenekHQ »

Chceš měřit indukovaný brum díky prstu nebo kmitočty s úrovní pár milivoltů?
]
Achab

#11 Příspěvek od Achab »

Použil jsem generátor s obdélníkovým napětím 0,1 - 1V.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od ZdenekHQ »

Už to chápu - neděle a pivo dělá svoje - zkus

1. přidat odpor 100K mezi kolektor a emitor T18
2. diodu do serie s R48

Jeden z těchto pokusů nejspíš omezí to kmitání.

Pokud ne, dej do serie s R51 (popř. R53) kondík 100n, ty ss vázaný logický zesilovače nikdy nechodily dobře.

EDIT - já osobně bych "emitor " BF256 nacpal přes kondík rovnou do R47, IO30E vynechal a dál opět přes kondík a hodnoty odporů vynásobil deseti až stem.
]
Achab

#13 Příspěvek od Achab »

OK, zatím dík za rady, provedu pokusy a ozvu se s výsledkem. Vypouštět T18 se mě ale nějak nezdá - nastavuje překlápěcí napětí pro vstupní invertor.
WLAB

#14 Příspěvek od WLAB »

Neni diky malemu proudu BF245A (oproti C, jestli se nepletu, tak ma IDss ca 5x mensi) prepolovan C9?
Vubec ta smycka T18, IO30D, IO30E zavani ducharinou. Chtelo by to ramcovou fazove-amplitudovou analyzu te smycky, kterou bohuzel ovlivnuje i T17....Ja myslim, ze rozkmitat ji nebude zas tak slozity. Doufam, ze ten integrator IO30E ma autor radne odzkouseny.....
Mozna by take stalo za zvazeni pouzit vic pouzder pro invertory, protoze jejich spolecne blokovani nemusi byt dostatecne a zv pres napajeni je mrcha.
de omnibus dubitandum est
BOBOBO

#15 Příspěvek od BOBOBO »

Takovéto "jednoduché" zapojení určitě nezaručuje reprodukovatelnost , dále nevěřím prohlášením konstruktérů , sám bych přidal blokonání napájení kam se vejde , zkusit odstínit plechem trandy od pouzdra io , vyměnit za io z jiné serie .
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“