Zdravim,
Chtěl jsem se jen zeptat zdali 5W drátovému odporu nějak vadí provozní teplota 80°C ? Umístil jsem ho ve výši 15mm nad desku aby ji neohříval a desku umístil tak aby rezistor byl ve vertikální poloze.
Není drátový odpor jako drátový odpor. Třeba ty běžně prodávané (GM, GES...) bílé kostky jsou neskutečné šmejdy. Jednak výrazně mění svůj odpor v závislosti na teplotě a s vyšší teplotou taky nekamarádí. Takže záleží, kde jej v obvodu používáš.
Ten bílý to není. Je to keramický váleček a na něm viditelně navinutý odporový drát. Celý odpor má zelenou barvu. Spíš je to nějaké starší provedení.
Díky
No a? u většiny free cool odporů s "barevným" značením neznáš hodnotu od začátku. TR558 má předepsanou max. dovolenou povrchovou teplotu 350° při 70° okolních, snese mnohem víc.
kvalitní R se dají bez problémů koupit. Ale lidi nemůžou čekat, že za 5 korun v nějakém GM dostanou super hitech rezistor. Však ty tesla rezistory taky zrovna levný nebyly. V GESu se svého času daly sehnat vitrohm a pod. Ale všichni nadávali, že jsou dražší jak ty shitné a nikdo je nekupoval. Tak je prostě přestali prodávat
těm zelenejm Tesla odporům se říkalo Rosenthal je fakt že jsem jednou v čemsi předválečném našel velmi podobný odpor a bylo na něm Rosenthal. Takže zřejmě to začala dělat nějaká porcelánka. A tyhle odpory mohly svítit a nic se jim nestalo, akorát v tomto stavu byly křehký. A pak dělala tesla takový matný červený , říkalo se jim cihláky a ty tolik nevydržely a nesnášely vlhko , drát sezelenal a uhnil.Takže kde to šlo se dávaly ty zelený. Pak i tesla používala ve spotřebce bílý kostky ale lepší než ty dnešní šikmooký.