Měnič s MC34063
Moderátor: Moderátoři
Měnič s MC34063
Obdobné zapojení v režimu Step-Down běhá pěkně.
Díky
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Mimochodem, s tou externí kapacitou, co řídí kmitočet, se dá jít až na 100p a pořád to šlape jak hodinky.
Nicméně to chování je divný. Zapojení máš předpokládaám podle katalogu..
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
-
PavelFF
Možná změň proudové omezení až do povolené meze.
Jak je zdroj měkký? Klesá napětí plynule se zátěží, nebo naráz od určitého proudu?
Pokuds dodržel schéma a nemáš tam špatné hodnoty součástek , tak tam může být chyba např. v tlumivce (nelineární, velký odpor), nebo ujetý kmitočet oscilátoru. Máš osciloskop, čítač?
Dej sem schéma shodnotami součástek a provedení indukčnosti. Můžem to zkusit dosadit do vzorečků v aplikačních listech.
http://www.onsemi.com/pub/Collateral/AN920-D.PDF
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Jinak si taky myslím, že bez přidání extrního tranzistoru to jako zvyšující měnič z 10V na 30 V moc proudu nedá. Můžeš zkusit klasickej zdvojovač a za to teprve dát MC.
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
ZdenekHQ píše:Někde tady na webu je online kalkulačka pro tyhle MC. Zkus HLEDAT .
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... c&start=15
hned 1. odkaz
Řeším problém se step-down měničem s tímto obvodem, v současné době mám obvod zapojený podle katalogu (+/- i hodnoty součástek) , protože potřebuji výstupní proud kolem 1A použil jsem zapojení s přídavným NPN tranzistorem - použil jsem BD243C, co mi tu ležel. Můj problém spočívá v tom, že tranzistor se docela silně zahřívá, což by podle mě neměl. Když ze zdroje tahám 0,5A, po chvíli se ho nedá dotknout. Můžete mi poradit, kde by mohl být problém? Díky
-
nunu
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Sice pro většinu z Vás možná amatérská otázka ale podle čeho a jak vybírat indukčnost ? Jak vybrat zprávný materiál pro určitou frekvenci a jak zpočítat závity? Jsem si docela jistý, že budou existovat tabulky k feritům ale raději bych aby mi někdo vysvětlil polopatě jak se dopracovat k funkčnímu výsledku. Aby se nepřesycovalo jádro atd...
P.S napište něco
-
Návštěvník
-
Návštěvník
Koupit...ale kde ? Na netu se mi nepodařilo najít nic než odrušovací, akumulační, proudově kompenzované tlumivky atd... Nenašel jsem obchod kde bych si mohl objednat indukčnost např.: 220uH / 6A na jádru z materiálu N67. Našel jsem právě jen ty holá jádra a to jsem zase na začátku...