Nabíječ NB14A

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
daggo

Nabíječ NB14A

#1 Příspěvek od daggo »

Dobrý den pánové, chtěl bych Vás poprosit o radu i pomoc.
Dostala se mi do rukou tato nabíječka. Vyzkoušel jsem ji na Pb AKU 12V a vypadá, že nabíjí. Digi. měřákem jsem kontroloval napětí na aku - to vystoupalo postupně až na cca 15.3V (což se mi zdá hodně), nabíjecí proud z cca 2.5A klesnul na cca 1A (to vše za cca 5 hod. nabíjení).
Chtěl bych ji "vylepšit", třeba doplněním (i za cenu toho, že ji předělám do větší krabice) - o regulaci z tématu http://www.elektroworld.h51.eu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=33976&postdays=0&postorder=asc&start=0 - schéma od EKKARa (selen bych v nabíječce nechal a pokračoval dalšíma součástkama), popř. bych chtěl přidat V+A metr, nebo nějakou LED signalizaci. Myslíte, že by stála za úpravu, popř. jakou konkrétní úpravu byste mi doporučili ("beru" jen kompletní schéma s hodnotama :-) neb sám nic nevymyslím, ale nedělá mi problém něco spájet). Děkuji Vám předem za pomoc i rady.
Přílohy
pohled_do_utrob.JPG
(49.19 KiB) Staženo 370 x
predni_panel.JPG
(44.67 KiB) Staženo 321 x
zadni_panel.JPG
(38.58 KiB) Staženo 326 x
ok1xgi

#2 Příspěvek od ok1xgi »

Víš co, v tej nabíječce je vlastně jen trafo a selenovej můstek. Takže pokud to budeš předělávat a dáš to i do jiný bedny, tak vlastně použiješ jen to trafo...
když dáš jinej můstek, tak tam bude místa habakuk.
Záleží co od toho budeš chtít. Můžeš udělat tu zmiňovanou, nebo třeba "inteligentní"
Přílohy
charger-schema_500.png
(8.77 KiB) Staženo 1339 x
Poslední slova před smrtí - Tam není víc jak 12 voltů.
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Tahle nabíječka je udělaná tak, aby nedala větší než nějaký proud - má poměrně velkou impedanci trafa a usměrňovače a když do ní vrazíš místo selenu křemíkové diody, poteče tam o dost větší proud, než se selenem. To prvně. Napětí na baterce kolem 15V není na závadu - to podruhé, jen to signalizuje určitý stupeň nabití. "Dvanáctivoltový" olověný akumulátor může mít až 16,8V (s připojeným nabíječem).
A pokud chceš opravdu blbovzdorné schéma a co nejlepší vlastnosti pro nabíjení a regeneraci akumulátoru, použij nabíječ s tyristorovou regulací a nabíjení nevyhlazeným impulsním proudem - inspiraci podá Václav Malina nebo pan Zátopek (v posledních několika letech poslední číslo "modrého" Amára v každém kalendářním roce).
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Na to , aby jsi 1x za dva roky poškádlil aku , je tato nabíječka více než postačující . Pokud ji nebudeš udit kouřem a nepoleješ rtutí , tak Tě přežije v plné kondici a spolehlivosti . Pokud jde do aku 50Ah po nabití 1A , tak se ji nemé co stát , naopak může dojít k desulfataci již zčásti uvadajících desek .No a pokud použiješ "vápenný" aku , tak Ti napětí ani nemusí stačit .
E8723

#5 Příspěvek od E8723 »

netroufl bych si na veřejným foru tvrdit, že dvanáctivoltový aku může mít při připojení na nabíječku 16,8V. Je to zbytečný risk ohrožující Aku, popřípadě i lidské zdraví. Byl jsem u toho, jak takhle nabíjené baterky bouchly a už bych to nechtěl podruhé zažít.
daggo

#6 Příspěvek od daggo »

EKKAR: myslíš, že bych mohl konkrétně použít níže uvedené zapojení? V tom případě - jestli to chápu dobře - použiju z nabíječky pouze trafo (selen odpojím) a jako doplněk si můžu připojit panelový V-metr na výstupní svorky.
Přílohy
schema_tyristorove_nabijecky_KE06_2010_str.5.jpg
(43.54 KiB) Staženo 1113 x
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

2Daggo: Ano, takové schéma můžeš použít, až se zase dokopu na skenování, pověsím sem schéma od Maliny (Tebou postnuté je od Zátopka z AR-KE). Pulzní dobíjení olovu rozhodně neškodí, naopak mu prospívá.

A k tomuto názoru:
E8 píše:netroufl bych si na veřejným foru tvrdit, že dvanáctivoltový aku může mít při připojení na nabíječku 16,8V. Je to zbytečný risk ohrožující Aku, popřípadě i lidské zdraví. Byl jsem u toho, jak takhle nabíjené baterky bouchly a už bych to nechtěl podruhé zažít.

řeknu jen jedno - v životě jsi žádný pořádný nabíječ neměl v rukách, protože jinak bys tohle nikdy nemohl napsat a akumulátorů jsi taky asi mnoho nenabil - aspoň těch olověných ne. Existují i průmyslové nabíječe, na které můžeš bez jakéhokoliv rizika připojit jeden jediný 12V akumulátor - a přesto na svorkách naprázdno jim naměříš třeba i 50V nebo dokonce více voltů. Všecko je o vlastnostech nabíječe, které mu "vrodíš" při návrhu a konstrukci. Maximální napětí na šestičlánkovém Pb akumulátoru 16,8V (a přibližně 17,3-17,4V u Ca-Ca = "vápenné" technologie) je dané elektrochemickými pochody, ne nějakým mým výmyslem - pokud tohle nevíš, radši mlč a maximálně šoupej nohama, když se o takovém tématu baví ti ostřílenější.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
E8723

#8 Příspěvek od E8723 »

elektrika je mojim koníčkem od malička, devět let jsem ji studoval a tři roky učil. Vy tu na obhajobu uvádíte příklad speciálních impulzních průmyslových nabíječek. O těch toto vlákno není. Proč nemájí nabíjecí systémy u auta nastaveno 16,8V? Jednoduše pro to, že by 100 procent bezúdržbových baterek bylo po roce kamut. Těma 16,8V můžete nabíjet-vařit nějaký aku s vyšroubovanýma špuntama z felícije.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Máš v tom E8 právě trochu bordel . Soustava v autě se nenazývá nabíjecí , ale dobíjecí . Tato soustava udržuje nabití aku na 80-90% kapacity . Protože právě pro dosažení 100% by bylo třeba napětí soustavy zvýšit . Ale nabíječka je zařízení , které většinou celý rok nepotřebuju , ale když náhodou někdo donese prázdné aku , tak ho nabiju , ne dobiju , takže jedu alespoň na těch 2,5V/článek se sníženým proudem . Nakonec i plynování pod 2,3V/článek je ukazatelem vadného aku . Výše uvedená nabíječka i při své geniální jednoduchosti vše splňuje . Zkus pro svou další praxi toto vstřebat , může Ti to jen pomoci , přestože jsi to učil .
E8723

#10 Příspěvek od E8723 »

2,5 V na článek - proti tomu nic nemám, ale 16,8V je pro aku moc. Bezúdržbové aku a gelovky půjdou za chvilku do kopru. a normální aku musíte hlídat jinak Vám vyvařej
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

Je vidět , že jsi se zakopal , píše se až 2,7V/čl. My hovoříme o náhodném jednotlivém nabití a ty tento fakt stále pomíjíš , místo , aby jsi napsal třeba jen aha . A konec .
E8723

#12 Příspěvek od E8723 »

mně jde o to varovat ostatní před konstrukcí nabíječky, která může likvidovat některé běžné typy aku a může být nebezpečná. Před 30lety jsem byl svědkem toho, jak tatá odpojoval nabíječku od takhle nebezpečně plynujících aku. Jedna ze dvou 150Ah se rozlítla na kousky. Čirou náhodou má táta obě oči. Taky jsem byl svědkem, jak si kamarád takovou nabíječkou odrovnal gelovku a můj tatích iXide baterku za šest tisíc. Nabíjejte si aku čím chcete, ale hlídejte si napětí. Nad 15V je moc. Stačí na to obyčejná zenerka za pár šušňů. A pokud píšete o chvilkovém jednorázovém dobíjení. Šáhněte si do svědomí, kdo z Vás už někdy zapomněl vypnout nabíječku?[/u]
Andrea

#13 Příspěvek od Andrea »

Kde se o těch 2,7V na článek píše?
E8723

#14 Příspěvek od E8723 »

EKKAR:
"Dvanáctivoltový" olověný akumulátor může mít až 16,8V (s připojeným nabíječem).
Andrea

#15 Příspěvek od Andrea »

Hlášky EKKARa ani BOBOBOa nejsou věrohodná literatura.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“