Kmitání vstupní jednotky čítače.

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od ZdenekHQ »

Kdysi jsem válčil s tvarovačem z ECL logiky, všichni za něho cpali tranzistor a chovalo se to podobně. Já tam dal do serie dva invertory přemostěný odporem a odddělený kondíkem a šlapalo to jak hodinky a to opakovaně na desítkách kusů.

Ten integrátor ve zpětné vazbě je zajímavá myšlenka, ale nějak uniká to, že pracovní bod tranzistoru bude cestovat podle činitele plnění vstupního signálu, což je asi špatně - mnohem lépe bude ten tranzistor zesilovat v zapojení jako běžný NF/VF zesilovač a následný invertor oddělit kondíkem, jinak mu vnutíš jinou úroveň, než potřebuje.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Achab

#17 Příspěvek od Achab »

:D Tak už to chodí, zádrhel byl v obvodu T18 - IO30 D - E. Pomohlo zařadit tu diodu za R48 a pro jistotu za R51 oddělovací kondenzátor jak doporučil ZdenekHQ. Zatím jsem to zkoušel do 2 MHz a nic nekmitá, snad to pojede až do 30 MHz. Zdá se že bude vhodná měřící sonda s případným děličem pro vyšší napětí. Vyzkouším i to přímé zapojení do invertorů na pokusné desce, zatím nechci zasahovat do originál desky pokud to bude spolehlivě fungovat - je na ní dalších 10 IO a dělička ECL pro druhý vstup do 1GHz. Dělička kupodivu ani bez signálu nekmitá - aspoň osciloskop nic neukazuje. Ještě jednou dík všem za poradu.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od jef111 »

Jen ohledně té ECL děličky - obvykle kmitá v řádu stovek MHz nebo klidně nad 1GHz (tam mívají nejvyšší citlivost) takže na běžném skopu nic neuvidíš.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“