Napájecí zdroj, přemostění stabilizátoru
Moderátor: Moderátoři
Andrea píše:Se divím, že nevíš takovou základní věc, ta dioda chrání stabilizátor před stavem, kdy by na vstupu bylo menší napětí než na výstupu. Například při velké kapacitě na výstupu a zkratu na vstupu, máš to popsané např. v datašítu LM317.
Víš, já takovéhle věci vidím nejčastěji v praxi - například na vojně, kde jsme používali jakési přísně taj-dův zařízení z produkce vývoje TESLA pro komunikaci mezi značně nesourodou CCCP radarovou technikou a doslova nejmodernějším výkřikem detekční techniky ve své době (pasivní "radar" Tamara) bylo ve zdroji tohoto "mezixichtu" osazeno asi 15 kusů nejrůznějších stáblů řady 78xx. A když jsem se probíral schématy, zjistil jsem, že tam jsou vlastně sériově řazené - trafo bylo 220/24V 450VA, za ním paralelně můstky z KY708, filtrace 2200uF za každým - a pak surově v sérii za sebou MA7824, 7815, 7812, případně i 7805, každý blokovaný keramikou - a proud se nakonec odebíral jen z těch 7812 a 7805 (logika byla doslova bastl směs CMOS MHB40xx a TTL MH74xx). Přitom všecky ty stábly měly antiparalelně diodu KY132/150, podle dokumentace kvůli tomu, aby při náhodném průniku vyššího napětí na napájecí sběrnici s nižším napětím nedošlo k ohrožení stabilizátorů. Že by přitom asi do silikonového nebe odletěly ÚPLNĚ NEJDŘÍV všecky ty TTL šváby jaxi taxi autorovi nedocvaklo...
A kutilmile - nelituju tě