Jak zjistit typ IP adresy? - vyřešeno

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Jirka
Kontaktovat uživatele:

Jak zjistit typ IP adresy? - vyřešeno

#1 Příspěvek od Jirka »

Jak mohu zjistit, jestli mám u připojení k internetu sdílenou IP adresu nebo veřejnou pevnou IP adresu?

Zkoušel jsem několikrát během 4 dní vypínat a zapínat ADSL modem a zatím tam je pořád stejná IP. Ale myslím si, že pevnou IP nemám, potřebuji důkaz.

EDIT 5.4.: (asi) vyřešeno.
Naposledy upravil(a) Jirka dne 05 dub 2011, 12:13, celkem upraveno 1 x.
tomasjedno

#2 Příspěvek od tomasjedno »

Jestli to je obyč. O2 ADSL, tak je to veřejná IP adresa, a kvazipevná - vydrží beze změny měsíce, ale může se změnit kdykoli.
Potřebuješ vůbec pevnou?
Gringo_Joe

#3 Příspěvek od Gringo_Joe »

mozna si trochu pletes pojmy.. verejna IP neni to same, co pevna.. Ale asi ti rozumim, o co ti jde..
Jaky je tvuj provider? Nemas to treba uvedene ve smlouve?
p32

#4 Příspěvek od p32 »

Pokud tvoje IP adresa začíná na 10.0.x.x nebo 192.168.x.x, tak je sdílená z providerovy "soukromé" sítě. Jiná čísla znamenají, že máš IP adresu přidělenou z pevných co si pronajal provider a za která platí. Ta se občas mohou taky měnit, ale např. až po 5-8i letech.
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Jirka »

Bohužel jsem už pátý den u O2, automaticky mě tam převedl VOLNÝ, protože končí s ADSL. IP začíná na 90.176.x.x
V oznámení o chystaném převodu služby bylo tučně napsáno Parametry služby zůstanou nezměněny a cena bude snížena.
Měl jsem pevnou IP a 3 Mb/s. Ale znáte zloděje z O2 - nedrželi nic. Změnili jak rychlost, tak asi zrušili pevnou IP....

Gringo_Joe: tenhle název jsem převzal z FAQ u O2 otázka "Je k dispozici veřejná pevná IP adresa?"
tomasjedno

#6 Příspěvek od tomasjedno »

VOLNÝ byl myslím stejně jen obchodník, a fyzicky je to síť TO2.
Adresy 90.176.x.x vlastní TO2.

Jestli nutně potřebuješ pevnou adresu (proč?), tak to musíš mít ve smlouvě - jinak máš smůlu. Pevná IP adresa stojí měsíčně 99 Kč + DPH. Jestli jsi to ve staré smlouvě měl a v nové ne, tak reklamuj. Písemně a asertivně.
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Jirka »

VOLNÝ byl obchodník, byl jsem na technologii O2, proto to přebrala O2. Ale nabízel pevnou IP (používal jsem ji třeba na svém webu, atd.) v základní ceně a nabízel i vyšší rychlost za solidní cenu. Kvůli tomu jsem si ho vybral. A několik let spokojenost.

Smlouvu jsem měl s VOLNÝ, s O2 jsem žádnou nepodepsal ani žádnou podepsat nechtěli (!!!), navíc asi automaticky změnili platbu ze složenky na inkaso, kde je veden hlasový tarif a který není ani moje jméno (!!!). To mi ani nevysvětlili.
Na infolince jsem se od technika dozvěděl, že převod ještě probíhá, ale vypadá to, že tam pevná nebude. To samé po přepojení na obchodníka, kde mi ovšem hned nabídl pevnou IP za příplatek 120,- měsíčně. Prý mě to i s obdrženou slevou vyjde levněji, než jsme dohromady (jaký dohromady?!?!) platili předtím. Jenže na pár měsíců, pak bych platil ještě víc než předtím. To má být ta snížená cena? Mají mě za co? Hned jsem mu to počítal.

Proto chci ověřit tu IP, abych to mohl reklamovat a reklamovat...

A asertivní jsem byl už dost a ještě budu.
tomasjedno

#8 Příspěvek od tomasjedno »

Na té adrese není co ověřovat - je pevná do té doby, než se změní. To může být zítra, nebo taky nikdy. Je to plně v moci providera, jestli ji dá do seznamu pevně nebo dynamicky přiřazovaných. Jediné co má smysl je co je napsané ve smlouvě (to lze vymáhat) a co mají v zákaznickém systému naklikané (to by mělo fungovat).

Já používám dyndns.com, ve WiFi AP/routeru mi běží update client a tudíž nějakou pevnou IP adresu nepotřebuji.
czatlantis

#9 Příspěvek od czatlantis »

já mám O2 a od té doby se mi IP ještě nezměnila...no a kdyžtak přepíšu údaje v DNS a pojedu s novou 8-)
Dratak

#10 Příspěvek od Dratak »

Nám kdysi na školení říkali, že veřejná IP adresa u ADSL je svázaná s portem DSLAMu. Mám šestým rokem ADSL a IP jsem měl 5 let pořád stejnou. V rámci nějaké obměny technologie na ústřednách mě přepojili na novější DSLAM, prostě ze starého GDMT na modernější ADSL 2+ . V tu chvíli se změnila i moje veřejná IP. Takže to nasvědčuje tomu, že IP je přidělená natvrdo k portu a při změně portu DSLAMu (buď O2 bude obměňovat technologii, nebo se přestěhuješ a linku si necháš přeložit) se tedy změní také. A když si připlatíš za pevnou, měli by ti ji nechat a přidělit ji na ten který port DSLAMu, na který tě připojí.

Ale možná se mýlím.
mikollar

#11 Příspěvek od mikollar »

ja mam ale nie u O2, pri kazdom restarte pripojenia inu IP
paveltl

#12 Příspěvek od paveltl »

Já mám u O2 ve firmě od doby co zprovoznily ADSL 2+ v našem regionu stále stejnou IP. Doma mám taky O2, nějaký 3 roky stále stejná IP.
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Jirka »

Jestli je to tak, jak říkáte, že se IP změní jednou za x roků, a budu na ní sedět sám, tak by mi to asi nevadilo. To bych mohl u ADSL ještě chvíli vydržet. Teda dokud to bude za stejnou cenu, jako jsem měl u VOLNÝ a jako mám po slevě teď. Když budou chtít, to co mají v ceníku (tu rychlost změnili sami od sebe), tak mi stejně nezbyde nic jiného, než vrtat zdi, tahat kabely a přejít na wifi.

On celý tenhle převod převod k O2 byla jedna velká komedie. V jeden den přestal jít internet a druhý den jsem se teprve z dopisu od VOLNÝ dozvěděl, že už jsem týden u O2. Tak jsem si musel všechno zjišťovat sám (rychlost, cenu, nastvení modemu, pošty, atd.).

EDIT 5.4.: Vyřešeno. Podle dnešního telefonátu z O2 jsem u nich od 21.3. (VOLNÝ v dopise tvrdil od 15.3.), IP je pevná, cena natrvalo, a vyjasnilo se, na koho bude služba vedena a účtována. Trochu pozdě, ale přece.
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Jirka »

Tak mi ta IP nevydrzela ani rok! :zly:
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od jjilek »

Co je to "zbídačený kraj"? pokud snad je to v SM kraji, tak bych asi měl dobrý tip na poskytovatele.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“