Music 130 vypínání anodového napětí
Moderátor: Moderátoři
to Sendyx & Dratak - "I po celkové rekonstrukci bych to nenechával běžet ani omylem bez dozoru." po přečtění příspěvku jsem nemile překvapen. Bojím, bojím vyhořet nechci. Co tam chytne? Trafo? Když by se to nějak rozkmitalo, tak je tam tyristorová pojistka, ktará zesilovač (možná) odstaví.
"Máš v plánu zbourat panelák? " ne, na boření paneláku to nemám. Doma mám metrový kamenný zdi a občas potřebuji udělat rámus v 🤐.
to Kokun - "Tak si pořiď i elektronkový počítač a zruš kotelnu ... " ano to je výborný nápad, ušetřilo by to spoustu šasu a práce s běháním do kotelny, ale v PC raději tranzistory.
Požár může způsobit už jen to anodové napětí. Elektrické pole přitahuje prach ze vzduchu, který se usazuje na svorkách pod napětím a izolaci vodičů. Pak stačí větší vlhkost vzduchu a navlhlý prach sníží izolační odpor natolik, že se to někde prorazí. Zpravidla se tak stane v okamžiku puštění signálu do zesilovače a prorazí se vývod od anody některé EL34. Protože v tom okamžiku je tam 500V Ua a ještě na tom cca 250V signálového napětí. Jakmile přeskočí oblouk, je vymalováno.
Viděl jsem MONO 50 po takové poruše a bylo to komplet na novou formu. Jinak jako samostatný koncový zesilovač se vyráběl i MONO 130, ten neměl tranzistorové předzesilovače a mohl mj. pracovat v paralelním chodu s koncem MUSIC 130, čímž se dala vytvořit rozhlasová ústředna např. i pro větší obec.
Jinak původní využití je pro kapelu-tuším že na MUSIC 130 hrajou Mimikry v Majoru Zemanovi Bič boží
- Přílohy
-
Ar A - 1960 - 03.pdf- (110.47 KiB) Staženo 126 x
Crifodo píše:Pikofarad píše:Germaniové OC26 nebo 7NU74 za šílené peníze byly slabé.Tak na zesík 20W.
Janda dělal ze dvou 7NU74 zesilovač 150W.
Nebyl to ten dvoutranzistorovej booster s vstupnim a vystupnim trafem? Pamatuju, kdyz se to dobre udelalo, davalo to 130-140W do odporu. Zkresleni nic moc. Budilo se to samostatnym 10 W zesakem, rikalo se tomu Varic, protoze nekteri, co setrili na konstrukci chladicu to chladili ochlazovacim sprejem nakradenym v nemocnici
Jirka
Zdá se, že jdu proti proudu.... kvadro->stereo->mono. Z počátku jsem si myslel, že díky výstupnímu transformátoru nedosáhnu tak velkého frekvenčního rozsahu, jako u tranziostorového zesilovače. Zatím jsem to neměřil, ale zvuk je solidní. Sám jsem nevěřil, že se obejdu bez subwooferu. Repro mám kopie orginálu TESLA (TVM).