Music 130 vypínání anodového napětí

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Tiger_T
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Tiger_T »

to BOBOBO & Masar - po tom článku se podívám, zajímá mě, jak jim může škodit nažhavení bez anod. napětí.

to Sendyx & Dratak - "I po celkové rekonstrukci bych to nenechával běžet ani omylem bez dozoru." po přečtění příspěvku jsem nemile překvapen. Bojím, bojím vyhořet nechci. Co tam chytne? Trafo? Když by se to nějak rozkmitalo, tak je tam tyristorová pojistka, ktará zesilovač (možná) odstaví.

"Máš v plánu zbourat panelák? " ne, na boření paneláku to nemám. Doma mám metrový kamenný zdi a občas potřebuji udělat rámus v 🤐.

to Kokun - "Tak si pořiď i elektronkový počítač a zruš kotelnu ... " ano to je výborný nápad, ušetřilo by to spoustu šasu a práce s běháním do kotelny, ale v PC raději tranzistory.
Dratak

#17 Příspěvek od Dratak »

S tou tyristorovou pojistkou jsi na velkém omylu. Ta zajistí jen vypnutí buzení koncových pentod při zkratu ve výstupním rozvodu, což zejména při delším 100V rozvodu není žádná vzácnost. Chrání tedy EL34 před přetížením, rozhodně nedokáže vypnout celý zesilovač, či alespoň anodové napětí.
Požár může způsobit už jen to anodové napětí. Elektrické pole přitahuje prach ze vzduchu, který se usazuje na svorkách pod napětím a izolaci vodičů. Pak stačí větší vlhkost vzduchu a navlhlý prach sníží izolační odpor natolik, že se to někde prorazí. Zpravidla se tak stane v okamžiku puštění signálu do zesilovače a prorazí se vývod od anody některé EL34. Protože v tom okamžiku je tam 500V Ua a ještě na tom cca 250V signálového napětí. Jakmile přeskočí oblouk, je vymalováno.

Viděl jsem MONO 50 po takové poruše a bylo to komplet na novou formu. Jinak jako samostatný koncový zesilovač se vyráběl i MONO 130, ten neměl tranzistorové předzesilovače a mohl mj. pracovat v paralelním chodu s koncem MUSIC 130, čímž se dala vytvořit rozhlasová ústředna např. i pro větší obec.

Jinak původní využití je pro kapelu-tuším že na MUSIC 130 hrajou Mimikry v Majoru Zemanovi Bič boží :lol: :lol: . Ale musel bych se podívat na DVD na detail.
Brudr
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Brudr »

Pokud to budeš odpojovat před usměrňovačem, tak by neměl být žádný problém. Tam je nějakých 190V~. Jinak ten článek je tady.
Přílohy
Ar A - 1960 - 03.pdf
(110.47 KiB) Staženo 125 x
Naposledy upravil(a) Brudr dne 01 dub 2011, 20:24, celkem upraveno 1 x.
Sendyx

#19 Příspěvek od Sendyx »

Dokáže na tom hořet cokoliv, viděl jsem v Music 130 hořící svorkovnici trafa, hořící bakelit na EL34, doutnající plošák a kabely kolem. Ty zesilovače neodpovídají současným bezpečnostním požadavkům ani náhodou.
mi-ro

#20 Příspěvek od mi-ro »

No jo, ono je anodový vinutí sekundáru opravdu jen 200V. Pak se násobí. To by asi bylo možný vypínat ještě na úrovní stříďáku.
..to bude jen ňákej odpůrek
Duvsan

#21 Příspěvek od Duvsan »

Využijem vlákno na otázku pre "Tigra", ktorú som už pár krát položil. Keď porovnáš ten zvuk s tranzistorákom, cítiš v tom nejaký rozdiel? Dík
mi-ro

#22 Příspěvek od mi-ro »

Já Tigera trochu chápu, on píše, že se zamiloval do elek. A když miluješ, není co řešit. A téma elky vs polovodiče je nekonečné.
..to bude jen ňákej odpůrek
Celeron

#23 Příspěvek od Celeron »

Crifodo píše:
Pikofarad píše:Germaniové OC26 nebo 7NU74 za šílené peníze byly slabé.Tak na zesík 20W.

Janda dělal ze dvou 7NU74 zesilovač 150W.

Nebyl to ten dvoutranzistorovej booster s vstupnim a vystupnim trafem? Pamatuju, kdyz se to dobre udelalo, davalo to 130-140W do odporu. Zkresleni nic moc. Budilo se to samostatnym 10 W zesakem, rikalo se tomu Varic, protoze nekteri, co setrili na konstrukci chladicu to chladili ochlazovacim sprejem nakradenym v nemocnici :)
Jirka
Tiger_T
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Tiger_T »

Děkuji za reakce! Na upozornění, že je zesilovač snadno vznětlivý, budu zesilovače vypínat síťovým vypínačem a anody nechám anodama. Myslel jsem si, že je to kus pořádnýho železa, než to co teď tahaj z číny. Ale souhlasim ze Sendyxem, že je v zesilovači vysoké napětí a s tou izolací je to na hraně. Zesilovačů jsem pár měl počínaje MBA810 (nesmějte se), MDA2040, TDA2030, bohužel i TDA7250 to byla hrůza a nejvíc zničených součástek, TDA7294 a nakonec LM4702C. Dokonce sem jel i na 2 autozesilovače u kterých se mi líbil crossover pro subwoofer. Obývák mám ozvučen jako kvadro - v každém rohu je reprobedna a sedím uprostřed místnosti a v zadu subwoofer. Nyní mám jeden MUSIC 130 s odstaveným tranzistorovým předzesilovačem. Ze zvukovky rovnou bez ekvalizéru na EF86. Připojeny 4 reprobedny a subwoofer zůstal nezapojen.
Zdá se, že jdu proti proudu.... kvadro->stereo->mono. Z počátku jsem si myslel, že díky výstupnímu transformátoru nedosáhnu tak velkého frekvenčního rozsahu, jako u tranziostorového zesilovače. Zatím jsem to neměřil, ale zvuk je solidní. Sám jsem nevěřil, že se obejdu bez subwooferu. Repro mám kopie orginálu TESLA (TVM).
Pikofarad

#25 Příspěvek od Pikofarad »

No,sestavu ti nezávidím,ale dovolím si poradit.Dnes se dá sehnat relativně za pár korun dobrý zesilovač z diskrétních součástek,neošizený.Já jsem sehnal Pioneera 2x 120Wsin do 8ohm :!: V Tuzexu se kdysi prodával za nějakých 30t.Pokud hraješ z kompu,doporučuji lepší zvukovku např Creative Audigy,ty integrované stojí za bzum.Hudba ve flacku je k nerozeznání od cd a ve spojení např s logitech z-2300 je to dost poslouchatelné :wink:
Odpovědět

Zpět na „Poradna“