Vaříme při bastlení (odděleno, uzamčeno)

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
Zpráva
Autor
Mysteri

#121 Příspěvek od Mysteri »

Tak takto si ho robievam ja, /je mi jasné, že profi kuchár ma zj..e, ale je to viac menej podľa tej starej kuchárskej knihy, kedy špeciálne druhy ryže neboli... :wink: /
- dve švábky /brambory... :wink: / na drobno pokrájané dám variť spolu s nadrobno pokrájanou kvalitnou klobáskou na cca 10minút, prípadne pridám umelé hnojivo z Vitany - Masox kocku s hríbovou /houbovou.../ príchuťou.
- V druhej varnej nádobe dám cca 1dcl oleja, pridám jednu rozsekanú cibuľu, ktorú tam trápim, pokiaľ nezačne meniť farbu do hneda /nie je to podmienka, ale k tomu som sa dopracoval praxou, skrátka, je to môj ,copyring"... :lol: /, pridám dve lyžičky mletej, sladkej papriky, necelú lyžičku mletého čierneho korenia a štiplavej mletej papriky. Do toho vsypem dve vrecká /2x125g/ ,,značkovej" ryže CLEVER, čiže, žiadné Polchraitovské a Žídekové značky :lol: , cca 2 minútky to to spolu smažím, miešam.
-potom k tomu prilepím tie uvarené zemiaky aj s tou vodou /samozrejme, vody musí byť akurát.../, pridám ,,Mochovskú mrazenú zmes so šampiňónmy" a dusím na miernom ohni cca 15minút.
:wink:
jandu

#122 Příspěvek od jandu »

Andrea píše:A jaký že je ten jediný správný recept na rizoto?

Nie je originálny, ale je dobrý:
pripravím perkelt na bohatšej cibuľke, silnejšie korenený čiernym korením, málo červenej papriky. Ak je mäso skoro udusené, pridám na kocky pokrájanú mrkvu, petržlen, kaleráb, hrášok /kto čo nemá rád, to vynechá/a dodusým do skoro hotova. Takto pripravenú náplň pridám do viackrát omytej ryže, zalejem dostakom vody (musí sa vedieť odhadnúť), osolím, premiešam a bez ďalšieho miešania dusím, až je ryža dobrá.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Mysteri

#123 Příspěvek od Mysteri »

,,jandu", vidím, že sú ešte chlapy, korí ten princíp poznajú. :agree: Skrátka a stručne, treba to vo finále variť s ryžou do hromady. Tie doplňujúce ingredencie si dá každý sám, podľa chuti, ale, základ je:
Nevariť ryžu samostatne a potom ju zmiešať s konzervou, ako to majú zaužívané niektoré mladé gazdinky, prípadne gazdovia.... :lol:
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#124 Příspěvek od ZdenekHQ »

Crifodo píše:Zdenku, demagogicky zaměňuješ problém náhražek s legitimitou experimentování (s hodnotnými surovinami) :wink:
Převedeno do jiné oblasti, netrvání na misionářské poloze ve středu po událostech komentářích nemusí nutně znamenat, že preferuješ dvanáctileté chlapce nebo nafukovací výrobek...

Když máš po ruce kvalitní suroviny a elementární cit pro kombinace a trochu představivosti, nemůžeš v kuchyni šlápnout vedle, ani když odložíš všechna dogmata.
Jo a samozřejmě baterii koření.

Mám z toho strach. Klasický recept musí být dogma. Jinak se postupně nahradí všechny suroviny jinými, sice stejně kvalitními, ale v úplně jiné rovině kvality - záleží na kuchaři. Pak to končí tak, že si i kuchaři myslí, že Cafe de Paris je kávová omáčka či bufet v Paříži...

Noname IRF840 z Číny či originál od Fairchildů taky není stejnej, přitom je to pořád tranzistor.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
jandu

#125 Příspěvek od jandu »

...."Klasický recept musí být dogma" .....

V čom sa odlišuje Bratislavská pečienka od Znojemskej?
Jedno i druhé je "klasická"dogma, iba v jednom je oproti druhému na drobno krájaná kyslá uhorka. A to nie je nič iné, ako VARIABILITA. Pravda je treba vedieť, ktoré korenia, prísady sa znášajú a ktoré nie. A potom už nie je problém pripraviť sviečkovú alebo na divoko. Sú vlastne takmer totožné až na bôbkový list a horčicu.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
kevin_mitnick

#126 Příspěvek od kevin_mitnick »

ZdenekHQ píše:Mám z toho strach. Klasický recept musí být dogma. Jinak se postupně nahradí všechny suroviny jinými, sice stejně kvalitními, ale v úplně jiné rovině kvality - záleží na kuchaři. Pak to končí tak, že si i kuchaři myslí, že Cafe de Paris je kávová omáčka či bufet v Paříži...

Zdenku, souhlasim s tebou tak na 50%. Pokud jde o restaurace a sluzby, meli by skutecne byt dogmou "klasicke" recepty. Jako zakaznik bych mel mit jistotu, ze "Cordon Bleu" ktere si objednam z jidelniho listku bude skutecne podle klasickeho receptu z teleciho masa a bude v nem Emental a ne "Gastro Eidam" za stovku z Makra.

Na strane druhe, diky experimentovani jsem objevil mou vlastni verzi tohoto receptu z veproveho masa, salamu a uzeneho syra. Tenhle variant vyvolava u clenu rodiny a kamaradu nekontrolovatelne slintani uz i pri pisemne zmince a kdybych misto toho udelal klasiku podle receptu, asi bych byl rodinou lyncovan. Ale mas pravdu, NIKDY bych tohle jidlo nenazval Cordon Bleu, radsi tomu rikam "plneny rizek"...
Crifodo

#127 Příspěvek od Crifodo »

ZdenekHQ píše:Noname IRF840 z Číny či originál od Fairchildů taky není stejnej, přitom je to pořád tranzistor.

Co je to klasický recept. Nepochybuju o tom, že najdeš deset echt italských receptů na italské rizoto a jedno se nebude podobat druhému. Mně se pod pojmem klasické rizoto vybaví šlichta ze školních jídelen a z vojny a jsem všemi deseti pro variabilitu.
Existuje hispánské jídlo zvané olla podrida, kde je dána základní množina surovin a které spočívá v nezřízeném průniku okolních množin a poměrů, nikdy ji neuvařím dvakrát stejnou a v tom je nejklasičtější :twisted: Jednou jsem ji uvařil rodilým Argentincům a byli nadšeni z pravé olly podridy.

Mléko je buď mléko nebo odstředěná ***ka nebo dokonce odstředěná ***ka s přídavkem řepkového tuku, IRF840 je buď IRF840 s daným Ic a SOA, nebo není. Pokud není a má na pouzdru IRF840, je to švindl. Přesně jako euromáslo s názvem máslo a s 65% rostlinného tuku. Nevidím v rozlišování problém.
kejki

#128 Příspěvek od kejki »

Jsem více za původnost receptu, neboť tvořivost je pro mne Babica. A Babica je matlal kečupový.
Onehdy jsem byl na jiném foru konfrontován, neboť pravá pizza se peče při 400-500°C, s čímž jsem si troufl nesouhlasit. Ale je to psané na české a anglické wiki, říkal to Bóďa z pizzerie, tak je to směroplatné.
Italská wiki o ničem takovém nehovoří...dokonce uvádí vícero druhů pizz, ale našinci v tom mají jasno, opravdovou pizzu nelze péct doma v troubě.

A k těm rozdílům frankfurtská, znojemská apod variace UHO - právě proto mají ty varianty své názvy, že to není jedno, co na ten talíř nasypete.
hafca

#129 Příspěvek od hafca »

Na té teplotě něco bude. Mám kamaráda, který vlastní několik picerií. Když jsem se ho kdysi ptal na recept, řekl mi, že to doma nemůžu nikdy upéct, tak jako on ve speciální peci. A právě kvůli teplotě, říkal tenkrát něco o cca 350°C. Když se doma trouba vyhřeje opravdu na maximum, u mě je to cca 280°C, pica se peče jen pár minut. Pak je podstatně lepší než když se v troubě "suší" při teplotě kolem 180°C 20-30minut, jak bývá zhusta v receptech uvedeno.
Já se raděj držím osvědčeného receptu a experimentuji s ním jen velmi opatrně. Tedy v případě, že chci dostat nějaký opakovatelný výsledek s očekávanou chutí.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
kejki

#130 Příspěvek od kejki »

Myslím, že maximum trouby, popř. s kamenem na pizzu zcela stačí. V pizzerii jde o rychlost, při té teplotě upečou za 3 minuty obsah trouby, třeba 4 kusy. Vzhledem k systému obsluhy - minutka, jde opravdu o minuty s přípravou a pečením.
Ale třeba Mikulka se vrátil z Itálie, dělali tam tenkou pizzu a nebyla křupavá ale téměř lívancová. A ta je best pro mne. Ještě jeden Mikulka běží v Praze za Kotvou pro případné testy.

Včera touhle dobou mne honila mlsná, ovšem na něco jednoduchého. Takže oloupat 2 jablka, rozpůlit, odjádřincovat. Podlít troškou vody, posypat rozinkami a skořicí. Do důlku vložit oříšek másla V mém případě to bylo 20min na kombi horkovzduch175°-160W mikrovlny. A jednou otočit. Kdo by se mazal se štrůdlem, tohle je mnohem snazší.
Hrušky dělám (když jsou) s hořkou čokoládou a kakaem, jsou i čerstvé pekelně sladké.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#131 Příspěvek od ZdenekHQ »

kejki píše:A k těm rozdílům frankfurtská, znojemská apod variace UHO - právě proto mají ty varianty své názvy, že to není jedno, co na ten talíř nasypete.

Jídlo má většinou taky nějaký krajový původ - a znojemská je toho krásným příkladem. Je to kraj okurek, takže je logicky přidávají i do omáček a ta okurka by tam měla být poměrně dominantní. Bohužel i znojemské pivo dřív chutnalo jako okurkový lák.

Bratislavská pečeně je v podstatě hamburská kýta a tady už bohužel netuším, kde to má původ, asi někde blízko řeky. :D
]
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#132 Příspěvek od ZdenekHQ »

jandu píše:Takto pripravenú náplň pridám do viackrát omytej ryže, zalejem dostakom vody (musí sa vedieť odhadnúť), osolím, premiešam a bez ďalšieho miešania dusím, až je ryža dobrá.

Většinou se dává hrnek rýže a hrnek a půl vody či jiné tekutiny, záleží na "základu".

Ale za to umývání rýže by Tě někteří kuchaři taky pěkně sprdnuli, navíc ta rýže se má opéct a nakonec uvařit "al dente", což potom ocení hlavně majitelé třetích zubů. Proto asi taky vzniklo to naše české rizoto, jsme prostě jiní.
]
bastliar

#133 Příspěvek od bastliar »

kejki : tak túto rýchlo pochúťku mám tiež v obľube, naposledy som uvaril mliečnu ryžu s hrozienkami a škoricou, taktiež jednoduchá mňamka.
Mysteri

#134 Příspěvek od Mysteri »

No hej, to je určitý druh ryžovej kaše, ktrorý je tiež chutntný, nie však pre mňa a nie je to RIZOTO :wink: Pri rizote je základ dodržať to ,,starodávne" najprv smaženie ryže a až jej následnné ,,utopenie" vo vriacej vode. Mimochodom, v Primáckom ,,Áno Šéfe" som pochopil, prečo napríklad cesnačka mala oveľa lepšiu chuť, keď som sa zdržal pri PC a cibuľka sa už medzičasom zmenila do ROMskej farby..... :lol:
bastliar

#135 Příspěvek od bastliar »

Zamčeno

Zpět na „Nezařaditelné“