Whirlpool AWG 334-800 - motor nemá sílu - uhlíky ok

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Artaban001

#16 Příspěvek od Artaban001 »

Hele, už si nepamatuju, kdy jsem ten motor měl v rukách naposledy. Měl vyveden zvlášť rotor a zvlášt stator. Statorem se asi reverzuje pomocí asi dvou relé. Ještě jsi nedal vědět, jestli se Ti ten motor rozbíhá spolehlivě třeba z autobaterie, nebo z nabíječky (tomu motoru je šumák, jestli ho krmíš střídavinou, nebo stejnosměrným proudem, jde o to ho roztočit na bezpečné otáčky). Samozřejmě musíš napájet i stator. I když mám z Philca nebo z něčeho podobnýho driver motoru, nezjišťoval jsem, zda se to statorové vinutí vnitřně zapojuje stejně jako u univerzálu (mixéry, vysavače, apod - stator je v sérii s rotorem), nebo paralelně. Při chodu z nabíječky, nebo z baterie můžeš připojit stator paralelně.
Ještě :
Zapoj ten motor na takový napětí - včetně statoru - aby se právě roztočil a ty jsi ho mohl bezpečně zastavit rukou. zapoj do série A - metr a pomalu otáčej rukou hřídelí. Sleduj citem odpor kotvy, jestli se nemění a můžeš sledovat procházející proud.
Jinak ohledně toho modulu - v tom mým byl studený spoj na reverzačním relé a na triaku.. Spoje byly opraveny a modul mám někde schovanej. Někdo mi ho totiž věnoval jako vadný..
tatramacek

#17 Příspěvek od tatramacek »

sehnal sem druhý podobný avšak jiný motor který má jinou svorkovnici ale rotor ten sám.. Tak uvidíme.. Vyzkouším ho esi bude kompatibilní.. V té Whirlpool je sole 20584 064 a ten motor co mam doma je taky sole ale 20584 - a to koncové trojčíslí má jiné.. Uvidíme co pracka udělá :-)
A s tím modulem.. Na něm nejsou relátka.. Reverz obstarává programátor.. Foto modulu: http://www.vorcz.cz/fotocache/bigorig/2 ... 478676.jpg
tatramacek

#18 Příspěvek od tatramacek »

Takže pračka šlape.. Opravdu to bylo vadným rotorem.. Dal jsem do toho motoru ten rotor s motoru co jsem si dovez.. Akorát se Vás chci na neco zeptat. V originále má motor krátkou hřídel a na její konci klasicky řemenici pro plochej řemen.. Ale tento rotor za který sem originál vyměnil má hřídel bez řemenice a dlouhou tak,že dře o zadní krycí plech.. Nevíte někdo o někom,kdo by mi tu hřídel rotoru co mám nyní v pračce upravil na frézce,případně soustruhu podle toho originálu.. Někoho s okolí Zlína 8-)
Nebudu dávat 4100 kč za nový motor když takto můžu dát soustružníkovi 500 kč na pivo a pračka i tak pojede v pohodě :wink:
Teď mám jen pro funkční zkoušku řemen jištěn na hřídeli lepící páskou :D
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“