Náhrada tranzistoru - regulátor nabíjení
Moderátor: Moderátoři
Náhrada tranzistoru - regulátor nabíjení
v motorce mám regulátor pro nabíjení baterie od ost2rad.de, Nr: 163 (12 V verze). Podle všeho regulátor nefunguje správně - Nabíjecí proud je cca lineárně závislý na otáčkách motoru, kde při 3000 ot/min dosáhne nabíjecí proud hodnotu přes 10 A (bez zapnutých světel, při zapnutých není naopak schopen baterii vůbec nabíjet).
Regulátor jsem rozebral a proměřil a vypadá to, že odešel tranzistor T2 (viz. schema). Přechody jsou v pořádku, ale hfe má pouze 90 oproti T1, který má 440. Nepodařilo se mi najít žadný datasheet k tomuto T. Je možné jej nahradit např. pomocí BC327?
Děkuji
- Přílohy
-
regulator.png- (5.72 KiB) Staženo 136 x
Spíš bych zkontroloval výkonovou část alternátoru resp. usměrňovací diody.
p.s. Pokud při všech zapnutých spotřebičích (světlech) zkratuješ DF s D+, měl by téci i nabíjecí proud. Pokud tomu tak není, nemůže za to regulátor.
Nabíjení nefunguje ani po výměně tranzistory v regulátoru. Usměrňovač (9 diodový) jsem kontroloval ráno, očistil, proměřil a vypadal v pořádku. Uhlíky byly vyměněny, odpor vinutí rotoru má 4,2 ohmu, tak jak má mít podle dokumentace. Statorové vinutí je nepřerušené, snad taky v pořádku. U něho nemám představu jak velký odpor by měla mít jednotlivá vinutí. Naměřil jsem mezi všemi fázemi cca 0.2 - 0.4 ohmu. Kontroloval jsem všechny spoje podle schématu a vše se zdá být správně zapojené.
Popis chování:
Při vypnutých světel a při volnoběhu teče z baterky cca 1 A a v cca při 1800 ot/min začne téci nabíjecí proud do baterky a strmě stoupá s většími otáčkami, kde při 3000ot/min je cca 10 A.
Se zapnutými potkávacími světly začne proud téct do baterky až někdy při 3200 ot/min.
PS: Jedná se o motorku MZ 251.
Schéma jsem překresloval já. Typ diody D1 je možný, že bude jiný, nápis na na diodě byl nečitelný (je v nejakem pouzdru, ktere je mensi nez DO35, a lze přečíst pouze písmeno B, změřil jsem ji a zenerka by to neměla být). Jinak by schéma mělo být v pořádku.
- bez svetel od cca 12.5 V do cca 15 V
- se svetlama od cca 12 V do cca 13 V
Namerene hodnoty souhlasi s tim co mam napsane v manualu.
Podle osciloskopu na baterce roste napětí od 12 V do cca 17 V se zvyšujícímí se otáčkami (bez svetel). Se svetlama do cca 13 V. Zvlneni napeti na baterce je cca Vpp 0.2 V a při 3000 ot/min cca 0.7 V.
Měřil jsem diodu D1 až do 20 V, ale byla stále zavřená, chovala se jako obyčejná Si dioda. Takze potom pokud se jedna o zenerku jak rikate, tak je spatna.
T1, T2, jsou urcite PNP. E a C nemam prohozene, pokud jsi s tim nehral nekdo predemnou a neotocil je.