Náhrada tranzistoru - regulátor nabíjení

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Aqarel
Kontaktovat uživatele:

Náhrada tranzistoru - regulátor nabíjení

#1 Příspěvek od Aqarel »

Zdravím,
v motorce mám regulátor pro nabíjení baterie od ost2rad.de, Nr: 163 (12 V verze). Podle všeho regulátor nefunguje správně - Nabíjecí proud je cca lineárně závislý na otáčkách motoru, kde při 3000 ot/min dosáhne nabíjecí proud hodnotu přes 10 A (bez zapnutých světel, při zapnutých není naopak schopen baterii vůbec nabíjet).

Regulátor jsem rozebral a proměřil a vypadá to, že odešel tranzistor T2 (viz. schema). Přechody jsou v pořádku, ale hfe má pouze 90 oproti T1, který má 440. Nepodařilo se mi najít žadný datasheet k tomuto T. Je možné jej nahradit např. pomocí BC327?

Děkuji
Přílohy
regulator.png
(5.72 KiB) Staženo 136 x
Šílený web šíleného člověka, jak mi kdosi řekl: The Imaginary World - imaginaryworld.xf.cz
masar

#2 Příspěvek od masar »

Nemyslím si, že pouze změna hfe bude příčinou úplné nefunkčnosti. Ostatně, proveď tu náhradu a uvidíš.
Spíš bych zkontroloval výkonovou část alternátoru resp. usměrňovací diody. :wink:

p.s. Pokud při všech zapnutých spotřebičích (světlech) zkratuješ DF s D+, měl by téci i nabíjecí proud. Pokud tomu tak není, nemůže za to regulátor. :wink:
Aqarel
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Aqarel »

Při zkratu mezi DF a D+ teče tudy proud cca 3 - 4 A. Z baterky teklo cca 2 A.

Nabíjení nefunguje ani po výměně tranzistory v regulátoru. Usměrňovač (9 diodový) jsem kontroloval ráno, očistil, proměřil a vypadal v pořádku. Uhlíky byly vyměněny, odpor vinutí rotoru má 4,2 ohmu, tak jak má mít podle dokumentace. Statorové vinutí je nepřerušené, snad taky v pořádku. U něho nemám představu jak velký odpor by měla mít jednotlivá vinutí. Naměřil jsem mezi všemi fázemi cca 0.2 - 0.4 ohmu. Kontroloval jsem všechny spoje podle schématu a vše se zdá být správně zapojené.

Popis chování:
Při vypnutých světel a při volnoběhu teče z baterky cca 1 A a v cca při 1800 ot/min začne téci nabíjecí proud do baterky a strmě stoupá s většími otáčkami, kde při 3000ot/min je cca 10 A.
Se zapnutými potkávacími světly začne proud téct do baterky až někdy při 3200 ot/min.

PS: Jedná se o motorku MZ 251.
Šílený web šíleného člověka, jak mi kdosi řekl: The Imaginary World - imaginaryworld.xf.cz
Atlan

#4 Příspěvek od Atlan »

ked si meral ten usmernovač dufam že si malll odpojeny stator...
Aqarel
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Aqarel »

ano, měl jsem ho vytažený ven
masar

#6 Příspěvek od masar »

Vím, že to není vhodná metoda pro motoristy, ale já bych vzal pro jistotu osciloskop a např. na diodě mezi body +B a D změřil, jest-li tam jsou všechny tři fáze. Pak bych teprve podezíral regulátor. Také je vhodné měřit napětí na akumulátoru při různých otáčkách pro lepší představu. :wink:
Aqarel
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Aqarel »

Osciloskop bych mohl zítra ještě zkusit. Napětí nejsem schopný změřit na baterce pokud běží motor (digitálem). Hodnota velmi kolísá v rozsahu cca 7 V - 13 V.
masar

#8 Příspěvek od masar »

Proboha, co tam máš za baterku? :wink:
procesor

#9 Příspěvek od procesor »

Ako zvláštne je budená báza 13009. A ktorá dióda je referencia?
masar

#10 Příspěvek od masar »

>procesor - máš pravdu, to zapojení je celé nějaké "kouzelné".
Bylo by dobré, kdyby xp uvedl odkaz na původce tohoto zapojení, třeba došlo k chybě jen při překreslování schematu. :wink:
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Mourek »

Baterka je jak píšeš 12V . Takže pokud naměříš 7 - 13 V tak bud je problém s měřákem nebo s baterkou. Když rozsvítíš vše s vypnutým motorem,, kolik je na baterce? Pčedpokládám že to nemá elektrický startér , pokud má nastartuješ? Na to změření napětí s pujč někde ručkový měřák,ale takhle by ani digi neměl skákát. Zkontroluj kabely a ukostření , pokud je tam alternátor a ne dynamo tak se mizdá že to začíná nabíjet pozdě
Aqarel
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Aqarel »

Baterka je tam nová 12 V/ 5 Ah. Při vypnutém motoru má napětí 12.56 V. Mám elektronický startér, nastartuji bezproblému. Podle knihy co tu mám by měl alternátor dobíjet i při volnoběhu. Na ukostření se ještě jednou podívám.

Schéma jsem překresloval já. Typ diody D1 je možný, že bude jiný, nápis na na diodě byl nečitelný (je v nejakem pouzdru, ktere je mensi nez DO35, a lze přečíst pouze písmeno B, změřil jsem ji a zenerka by to neměla být). Jinak by schéma mělo být v pořádku.
masar

#13 Příspěvek od masar »

Kdepak, schéma není v pořádku. Minimálně T1 a T2 nejsou typu PNP, ale NPN. Proměř to ještě jednou. :wink:

p.s. D1 je Zenerova dioda.

p.s. A nebo jsou prohozené E a C.
Aqarel
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Aqarel »

Tak promeril jsem altenator a vypada OK. Vsechny faze jsou vuci sobe posunute, o stejne velikosti napeti (v zavislosti na otackach motoru) Vpp:
- bez svetel od cca 12.5 V do cca 15 V
- se svetlama od cca 12 V do cca 13 V
Namerene hodnoty souhlasi s tim co mam napsane v manualu.

Podle osciloskopu na baterce roste napětí od 12 V do cca 17 V se zvyšujícímí se otáčkami (bez svetel). Se svetlama do cca 13 V. Zvlneni napeti na baterce je cca Vpp 0.2 V a při 3000 ot/min cca 0.7 V.

Měřil jsem diodu D1 až do 20 V, ale byla stále zavřená, chovala se jako obyčejná Si dioda. Takze potom pokud se jedna o zenerku jak rikate, tak je spatna.

T1, T2, jsou urcite PNP. E a C nemam prohozene, pokud jsi s tim nehral nekdo predemnou a neotocil je.
masar

#15 Příspěvek od masar »

xp píše:...T1, T2, jsou urcite PNP. E a C nemam prohozene, pokud jsi s tim nehral nekdo predemnou a neotocil je.

Ale v tom případě je jasné, že to fungovat nemůže.
Zkus to vyfotit a dát sem k posouzení. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“