BIOS hot flash
Moderátor: Moderátoři
- Gringo_Joe
BIOS hot flash
Vytahl za behu cip z dobre desky a vlozil cip ze spatne. Uniflash nedetekoval, asi cip mrtev. Protoze jsem potreboval 1Mbit cip, a uz jiny nemel, vzal jsem desku co je na darcovstvi soucastek a napevno v ni zapajeny cip vytahl za pouziti mirne brutalnich metod, preci jen dve ruce proti 32 nozkam je boj. Pote jsem cip se srovnanyma nozkama dal do patice dobre desky, detekce, flash, prehozeni do "spatne" desky a vsechno jede jak ma. 256kB cip, ktery je puvodne v dobre desce jsem mel jeste jeden a kdyz uz jsem to mel rozdelano, tak jsem si naflashoval jeste jeden zalozni. A ted to prijde: Puvodni cip z dobre desky se neda ani nadetekovat. Zalozni 256kB cip se sice da naflashovat, deska z nej nabehne, ale po restartu chce bootblock disketu. Cip 128kB, ke kteremu jsem se choval ze vsech nejhur funguje v pohode. WTF? Mam soucastky zrezat paskem, aby poslouchaly?
- Gringo_Joe
- Gringo_Joe
Ked su tie sektory inak rozlozene ako BIOS ocakava, tak si zmaze napriklad aj bootblock. Pre niektore socket 7 dosky PC Chips boli dva typy BIOSov - oznacene Release xx/yy/zzS (small block) alebo xx/yy/zzL (large block) - a pri pouziti nespravneho typu BIOSu sa prave toto stalo. Pred par rokmi som sa s tym dost hral a "nejaky ten riadok" do UniFlashu dopisal.
V CMOS je konfiguracia SETUPu (a pod.), v ESCD je konfiguracia PnP zariadeni (s odchodom ISA zbernice odislo aj ESCD).
- Gringo_Joe
Dam cip do jine desky a ta ho naflashuje, sama pro sebe, tak co umi zapsat, musi umet aji precist, nebo je to pamet WOM? Ta deska to fakt po sobe precte, ale pak si ten zapsany BIOS nejak "poskodi" a je to v troube. Kdyby byly cipy vsechny stejne (jako HDD), tak se to nemusi resit a melo by byt mozne v desce A naflashovat BIOS pro desku B, i kdyz se ty dve neznaji a jsou trebas i od kunkurence. To je preci ta puvodni myslenka uniflashe, jak jsem ji pochopil.