BIOS hot flash

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Gringo_Joe

BIOS hot flash

#1 Příspěvek od Gringo_Joe »

pokusil jsem se ozivit znicehonic mrtvou desku tim, ze preflashuju BIOS, protoze podle pipani si bootblock volal o disketu. Takze jsem vzal jinou desku s patici DIP a nastartoval na ni uniflash.
Vytahl za behu cip z dobre desky a vlozil cip ze spatne. Uniflash nedetekoval, asi cip mrtev. Protoze jsem potreboval 1Mbit cip, a uz jiny nemel, vzal jsem desku co je na darcovstvi soucastek a napevno v ni zapajeny cip vytahl za pouziti mirne brutalnich metod, preci jen dve ruce proti 32 nozkam je boj. Pote jsem cip se srovnanyma nozkama dal do patice dobre desky, detekce, flash, prehozeni do "spatne" desky a vsechno jede jak ma. 256kB cip, ktery je puvodne v dobre desce jsem mel jeste jeden a kdyz uz jsem to mel rozdelano, tak jsem si naflashoval jeste jeden zalozni. A ted to prijde: Puvodni cip z dobre desky se neda ani nadetekovat. Zalozni 256kB cip se sice da naflashovat, deska z nej nabehne, ale po restartu chce bootblock disketu. Cip 128kB, ke kteremu jsem se choval ze vsech nejhur funguje v pohode. WTF? Mam soucastky zrezat paskem, aby poslouchaly?
PotPalo

#2 Příspěvek od PotPalo »

Tie čipy používajú dve rôzne metódy komunikácie s doskou, na iných pinoch, tiež tam je iné napájacie napätie. Tiež tomu uniflash moc never, raz som s ním flashoval BIOS, napísalo to že je všetko OK, a po reštarte PC už nenabehol, len pípal. Pri použití flashovacieho programu určenému k tej doske to fungovalo, takže uniflash odvtedy nepoužívam.
Gringo_Joe

#3 Příspěvek od Gringo_Joe »

a jak potom funguji externi programatory?
PotPalo

#4 Příspěvek od PotPalo »

Externý programátor si zistí typ čipu, a podľa toho potom prispôsobí programovací algoritmus a aj napätia (28xxx sú na 5V ale programujú sa pri 12V, a podobne). To čo dokáže externý programátor, to v žiadnej PC doske neurobíš. PC doska je obyčajne robená len na niekoľko typov čipov, ak chceš naprogramovať iný, tak neuspeješ.
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

A nemozes BIOS dat do hociakej flash. BIOS totiz do nej potrebuje aj zapisovat (DMI, ESCD). Ked to das do nepodporovaneho typu, tak BIOS bude v lepsom pripade vypisovat "unknown flash type", v horsom si premaze nejaku svoju cast.
Gringo_Joe

#6 Příspěvek od Gringo_Joe »

ESCD jsem myslel, ze je ulozena v CMOS pameti, vedle informaci o typu disketovky, atd..
Krom toho EEPROM jde prece zapsat jen tak, ze se cela smaze a zapise znovu, nebo se pletu a jde menit i jednotlive bity?
Andrea

#7 Příspěvek od Andrea »

EEPROM jde mazat po bytech, FLASH EEPROM se maže po stránkách nebo sektorech.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Presne tak - a tie flash urcene pre PC mavaju navrchu mensie sektory - DMI, ESCD a uplne na konci bootblock. Takze pri aktualizacii napr. DMI sa zmaze jeden sektor a naprogramuje znovu.

Ked su tie sektory inak rozlozene ako BIOS ocakava, tak si zmaze napriklad aj bootblock. Pre niektore socket 7 dosky PC Chips boli dva typy BIOSov - oznacene Release xx/yy/zzS (small block) alebo xx/yy/zzL (large block) - a pri pouziti nespravneho typu BIOSu sa prave toto stalo. Pred par rokmi som sa s tym dost hral a "nejaky ten riadok" do UniFlashu dopisal.

V CMOS je konfiguracia SETUPu (a pod.), v ESCD je konfiguracia PnP zariadeni (s odchodom ISA zbernice odislo aj ESCD).
Gringo_Joe

#9 Příspěvek od Gringo_Joe »

dobra, ale vytahl jsem cip ze zakladni desky (predpokladam, ze je to neco jako HDD, co ma kapacitu a je mu jedno, co je na nem, prvni sektor je boot, pak je tam Partition table, pak FAT, atd, bez ohledu na to, co to je za disk)
Dam cip do jine desky a ta ho naflashuje, sama pro sebe, tak co umi zapsat, musi umet aji precist, nebo je to pamet WOM? Ta deska to fakt po sobe precte, ale pak si ten zapsany BIOS nejak "poskodi" a je to v troube. Kdyby byly cipy vsechny stejne (jako HDD), tak se to nemusi resit a melo by byt mozne v desce A naflashovat BIOS pro desku B, i kdyz se ty dve neznaji a jsou trebas i od kunkurence. To je preci ta puvodni myslenka uniflashe, jak jsem ji pochopil.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“