indikátor proudu ve vodiči
Moderátor: Moderátoři
B = µ*I/(2π.d)
Takže v ose té cívečky:
B = µ*I/(2π.d1) - µ*I/(2π.d2) = µ*I/2π *(1/d1 - 1/d2)
Když například d1=4 mm a d2=6 mm, pro 1 A vyjde B = 16 µT. A cívečka 1000 z. na průměru 6 mm by dala snad 0,15 mV. Jestli jsem se někde nesplet.
- Přílohy
-
Indikátor-I.jpg- (12.83 KiB) Staženo 90 x
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Ještě mě napadlo součtové zapojení za využití dvojlinky, kde by maximálně využil magnetické pole vodiče.Snad jsem to nakreslil správně
- Přílohy
-
Bez názvu.JPG- (16.32 KiB) Staženo 70 x
Metoda byla popsána už před 40 lety v kultovní literatuře Šolim, já a tranzistory, na vstup zesilovače snímací cívka, v tomto případě výstupní tráfko s otevřeným mag. obvodem. Kabel okolo sebe bude mít střídavé mag. pole závislé na protékaném proudu, takže by mělo stačit zesílit, usměrnit a komparátorem nastavit žádoucí hodnotu.
pokud by nevadil zásah do kabeláže - přerušení vodičů, šlo by to udělat i takhle:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... highlight=
Pardon, skutečně už to napsal. Kdysi jsem dělal tester zdroje a potřeboval jsem hlídat maximální odběr - na zdroji byl i usměrňovač a krmil jsem to rovnou z trafa - tak jsem zkusil omotat jazýčkový kontakt drátem, potřebný počet závitů jsem zjistil metodou pokusu a omylu. Pokud si vzpomínám, tak to fungovalo.hajs píše:bude to minimálně 1A
Tazatel nechce přerušovat vodič, o kabelu nic nepraví. Možná by nebylo špatné, kdyby alespoň naznačil, wo co go.hajs píše:... vodič přerušovat nechci. Ale nápad s několika závity by asi nebyl špatný....
Bude-li snímací malá cívečka či feritová tyčinka T umístěna poblíž jednoho vodiče (např. modrého), budou tyčinkou procházet větší magnetické siločáry od m než vzdálenější siločáry červené čv a v tyčince vznikne magnetické pole a indukované napětí v cívce L lze vyhodnotit.
- Přílohy
-
kabel.PNG- (2.11 KiB) Staženo 75 x