Zarovka z kopirky

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
termit256

Zarovka z kopirky

#1 Příspěvek od termit256 »

Mam tady par podobnych http://2hg.eu/lamps.htm "zarovek" a uvazuju o nejakem pouziti jako napr. extremne neekologicke osvetleni apod.

Je na tom napsano napr. 180V/300W, 230V/1000W apod. je to AC, DC nebo je to jedno? Da se to provozovat bez aktivniho chlazeni (ve volnem prostoru)? Nechova se to tak, ze to vic topi nez sviti? Pripadne ma takove pouziti jeste jiny hacek co me nenapadl?
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od CZJKP1 »

Mám tyto dvě a to z tiskárny Xerox 3117 a Minolta Propage 5L jedna má 600Watů druhá 400Watů, normálně jsem omotal drátky o konce a prdnul do zásuvky, svítí to hezky, ale omylem, jsem to položil na kabel a propálilo ho to za 10 sekund, tak si rozmysli, co zamýšlíš. Ale spíš se obávám, jestli to nemá jen životnost nějákejch ,,40 hodin" jako měli žárovky TeslaFot nebo TungsFot, které měli keramický mezikus, a sloužily snad jen jako ,,blesk" na focení, nebo při vyvolávání? no nevím jednu tu mám je mlíčná.

Anebo aby žárovka neprdla, když ji nechám svítit déle.

Sranda je, že v tiskárně HP Doculaser (nebo typ už nevím) 8L nebo nějíák tzak fakt nevim... Byl jiný systém, byl tam ,,jakýsi sklíčko" namazaný silikonovou vazelínou která vodí teplo, a dvě takové ,,jako doutnavky,, to vypadalo, a jestli to topilo nevím?
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

Takový "žárovky" jsem vytahal ze zapékacích pecí kopírek. Jen tak ze srandy jsem do toho pustil 24V a chovalo se to jako infrazářič. 220V jsem si netroufl do toho pustit, protože jsem nenašel vhodnou patici. Pak jsem tam našel spousty sufitek v sérii. Jestli to mělo "vybíjet" válce, nevím.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od CZJKP1 »

Na 24 voltů, tos měl alespoň nabíječku, či svářečku, ne? to nemůže snad bežné trafo yvdržet.

Zapékárna, cože? To kopírovalo snad pardubický perník ne? :D
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Jseš osel - protože jak jinak si myslíš, že drží toner z laserovky nebo kopírky na papíře? Nanese se tam fotocitlivým válcem pomocí elektrostatického náboje jako na starém dobrém xeroxu, ale aby se vzápětí nesprášil pryč, musí se ZAPÉCT - a to se právě dělá těmihle infražárovkami - jsou silně podžhavené, aby měly delší životnost a zároveň emitovaly co nejvíce % energie v IR spektru -a tím ohřívají papír s naneseným tonerem. Celé části laserovky/kopírky s tímhle ohřívadlem se říká slangově "zapékárna" - protože tam vlastně o nic jiného nejde než o zapečení toneru založeného na prášku z uhlí a nějaké organické teplem tavitelné hmoty do struktury papíru...

V tomto příspěvku jsem zrušil autocenzuru.
Hill
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
termit256

#6 Příspěvek od termit256 »

Je to z analogovych kopirek, tzn. ze se svetlo prenaselo soustavou zrcatek, cocek a prevodu primo na valec. Tudiz pocitam ze aspon jedna musi docela dost svitit ve viditelnem spektru protoze osvetlovala predlohu (v kopirce jsou dve, a jsou temer stejne). Mam nejasny pocit, ze ta v zapekacce byla uvnitr valce z tenkeho plechu o cca 3cm prumeru, tam by melo byt snad jedno jestli sviti v IR nebo ne.
Kopirky jsem rozebiral kvuli mechanice - spousta motorku, prevodu, atd... ale je mi lito tyto "zarovky" vyhodit. Ovsem pokud to ma zivotnost par hodin, bych se na vyrobu nejakeho svetla vykaslal.
Nevite kde sehnat datasheet k podobnym vecem?
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Predloha sa neosvetluje ziarovkou, ale ziarivkou.
termit256

#8 Příspěvek od termit256 »

Tak ja nasel vic odvahy a 220V do toho pustil a chova se to opravdu jako podzhavene. Sviti takovym oranzovym svetlem, koukat se do toho sice neda, ale na 1000W je toho svetla malo.
To jsou ty z pruhledneho skla.
Pak tam byly jeste z matneho skla - kolem 300W/180V a ty asi slouzi k tomu prisviceni predlohy. Bohuzel takovy zdroj nemam, premyslel jsem sice o zapojeni dvou do serie a pripojeni mezi faze, ale napajeni svetla z 3f rozvodu mi prijde jaksi neprakticke.

Zarivky se myslim pouzivaji az u novejsich kopirek s polovodicovym snimacem, kde naboj na valci rusi laser. U tech starych kramu by svetlo ze zarivky na zruseni naboje asi nestacilo.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od CZJKP1 »

Tak mam takový nápad, dal bych tam startér, zapnul hudbu nějáký dž dž dž.

Nevíte mam uchované z techto typů (co jsem viz. víše) uvedl laserové jednotky. Jde je něják provozovat? Má ten laser intenzitu, šlo by s tím např. ,,pálit" do plastu nebo zapalovat sirky (jak to dělá danyk, z těmi na CDRW)nevíte jak zapojit ten z té jednotky.

BTW. pro ekarra, vím, že se tomu tak říká, i princim asi tak zhruba vím. Ale vzhledem k předmětu se mi zdá být název legrační
termit256

#10 Příspěvek od termit256 »

Zadnym starterem se laser ovladat neda a rezat cokoliv laserem z kopirky uz vubec ne.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od CZJKP1 »

Myslel jsem na tu žárovku přes starter. Ale asi by se spek :D, má moc velký odběr :D, že by to byl stroboskop na blbnutí.

Danyk říkal cosi že ten laser z LASER JEDNOTKY má dojem, že by mohl umět ,,pálit,, taky, že je jen o málo slabší, než z CDRW.

Ale nevim
Jirka
termit256

#12 Příspěvek od termit256 »

Nevim co rikal Danyk, ale vez ze ani laserem z CDRW se nic rezat neda.
Je to ztrata casu.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od CZJKP1 »

Ještě mě řekni, že když si s ním posvítím do oka, že mi to nic neudělá :D.

Btw. Já viděl, na webu že danyk s tím zapaluje sirky, pálí do plastu nadpisy atd. atd.
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

Vypalit nieco do plastu (alebo do ocnej sietnice) je nieco ine ako rezat. Na rezanie sa pouziva "trochu" vykonnejsi laser.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“