Střídavý stabilizovaný zdroj napětí
Moderátor: Moderátoři
Takže výsledné zařízení by mělo mít nějakou zátěž (třeba ten 1k nebo vhodnější) pro eliminaci těchto jevů, paralelně k zátěži, pro udržení minimálního proudu zajišťujícího správné podmínky pro činnost (a měření) těch tranzistorů?
Mějte se a zatím, Milan
Dostal jsem se opět k tomu zdroji a vyzkoušel jsem Andreinu radu, teď už to zavírání vypadá lépe a tranzistory se v klidu nehřejí. Pomohlo tomu i připojení toho filtru (22uH, 3uF). Co mě ale trápí teď je, že po zatížení zdroje se mi zdeformuje výstupní sinusový průběh. Nevím co s tím, na výstupu modulátoru se signál nezmění- na obrázcích je sice vidět změna, ale ta je způsobena zpětnou vazbou kterou jsem tam měl zavedenou v tu chvíli co jsem snímal screeny z osciloskopu. Stejnej problém mám ovšem i bez ZV.
Jako modulátor jsem začal používat nejprimitivnější zapojení, relaxační generátor jako generátor trojúhelníkového signálu (100kHz) a komparátor.
Na obrázcích jsem sejmul průběhy zatíženýho a nezatíženýho výstupu, výstupu modulátoru a napětí před filtrem.
Nevěděl by někdo co by tento jev mohlo způsobovat? Budu vděčný za jakýkoliv názor či nápad jak to vylepšit.
Pokud snížím amplitudu vstupního signálu, jde se dostat až do stadia kdy výstupní signál zkreslený není, ale to už výstup dosahuje velmi malé amplitudy.
Díky moc, Milan.
- Přílohy
-
TEK00007.jpg- Výstup modulátoru, nezatížený zesilovač.
- (59.8 KiB) Staženo 54 x
-
TEK00013.jpg- Zatížený uzel tranzistorů- napětí před filtrem.
- (65.61 KiB) Staženo 52 x
-
TEK00006.jpg- Nezatížený uzel tranzistorů- tzn. napětí před filtrem.
- (65.38 KiB) Staženo 41 x
-
TEK00001.jpg- Zatížený výstup, zátěží drátový rezistor 3 ohmy, proud 3,1 A
- (51.47 KiB) Staženo 53 x
-
TEK00000.jpg- Nezatížený výstup, frekvence 1kHz
- (51.55 KiB) Staženo 71 x
- Přílohy
-
TEK00014.jpg- Výstup modulátoru, zatížený zesilovač.
- (61.67 KiB) Staženo 63 x
Zkoušel jsem pro Butterworth 2. řádu navrhnout filtr se zlomovou frekvencí 30kHz (modulační mám 100kHz), se zatěžovací impedancí 4 ohmy mi vychází L=30uH, C= 0.94uF. I podle simulace je ten výpočet v pořádku.
Při reálných hodnotách L=27uH, C=1uF a zatěžovací odpor 4.6 ohmu ovšem ten zatížený výstup vypadá jako na obrázku.
Při zvyšování kapacity se sice ten průběh vyhlazuje od toho superponovaného vf signálu, ale ta deformace toho sinusu je tam pořád.
Při zvětšování indukčnosti se děje to samé...
Milan
- Přílohy
-
TEK00000.jpg- (65.32 KiB) Staženo 46 x
- Přílohy
-
TEK00000_2.jpg- C=3uF
- (63.81 KiB) Staženo 50 x
-
TEK00001.jpg- C=4uF
- (63.42 KiB) Staženo 41 x
-
TEK00002.jpg- C=5uF
- (63.53 KiB) Staženo 44 x
A zkus taky jinou cívku a jinou frekvenci té sinusovky.
Koukal jsem na ten samotný modulátor a ten má frekvence i vstup nezávisle na zatížení konstantní.
EDIT: A taky jsem zkouknul ty napájecí napětí, vypadají dobře...
Milan
- Přílohy
-
TEK00010.jpg- Před a za filtrem nezatíženo, zvětšeno v oblasti toho zubu
- (52.95 KiB) Staženo 53 x
-
TEK00009.jpg- Před a za filtrem zatíženo, zvětšeno v oblasti toho zubu
- (53.95 KiB) Staženo 47 x
-
TEK00003.jpg- Před a za filtrem zatíženo
- (66.41 KiB) Staženo 58 x
-