indikátor proudu ve vodiči

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
hajs

#31 Příspěvek od hajs »

Takže zadání se mi trochu změnilo zadání , a stačí mi tedy indikovat napětí ve vodiči (puvodně měl být vodič neustále pod napětím)
Tak mě napadlo že bych použil něco jako MS-48A viz : http://www.profi-elektronika.cz/zkousec ... 50-128062/
Nevíte tedy jak je zkoušečka realizována ?
petrfilipi

#32 Příspěvek od petrfilipi »

Doma, na žárovce 230V/60W, indikuji průchod proudu tak, že mám do série s touro žárovkou zapojenou malou žárovičku (závit 10mm, tuším že 6,3V/0,3A - ale to bych se musel podívat). 60W žárovkou teče při 230V proud 260mA, takže to stačí akorát na rozsvícení té žárovičky. Ale chce to konstantní zátež. Úbytek 6,3V je spíše k dobru věci. A možná je i trochu pomalejší náběh napětí na 60W žárovce, což je taky dobře. Používám to na indikaci osvětlení na půdě a je to instalované ve vypínači, kde není možnost připojit N vodič. Funguje to takto až asi 20 let, pořád na stejnou žárovku i žárovičku.
Ještě k té zkoušečce MS-48A - moc tomuto typu zkoušeček nevěřím. Kdysi jsem ji zkoušel doma a kde jsem se na zdi dotkl, tam mi to svítilo. Když jsem s ní projel zeď od stropu k zemi a všude jsem "údajně měl pod zdí drát", tak zkoušečka letěla do koše.
Jo, Vadaska je Vadaska.

Ať se daří.
Petr Filipi
helios

#33 Příspěvek od helios »

S touto skúšačkou občas robím aj ja, chce to prax. Pri tej vyššej citlivosti je totiž už citlivá aj na statiku, a to tak, že hodne. Vtedy je lepšie ju chytať len za plast a nie za kovovú plošku. Vadasku to nenahradí, ale v niektorých prípadoch napomôže, i keď zázraky od nej určite nečakajte. :wink:
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
dennis

#34 Příspěvek od dennis »

Udělejte si tenhle školní - domácí pokus: vezměte osciloskop, stačí úplně primitivní, jakýkoliv. Připojte sondu a přibližte se hrotem sondy k vodiči, kterým protéká střídavý prou 1A. Doporučuji přitom dívat se na obrazovku a ne na sondu. Pak tu sondu zase oddalte a zase přibližte a tak pořád dokola, až vám to dojde :D
Bernard

#35 Příspěvek od Bernard »

Opravdu musí protékat ten střídavý proud? Nestačí jenom napětí?
PavelFF

#36 Příspěvek od PavelFF »

dennis píše:Udělejte si tenhle školní - domácí pokus: vezměte osciloskop, stačí úplně primitivní, jakýkoliv. Připojte sondu a přibližte se hrotem sondy k vodiči, kterým protéká střídavý prou 1A. Doporučuji přitom dívat se na obrazovku a ne na sondu. Pak tu sondu zase oddalte a zase přibližte a tak pořád dokola, až vám to dojde :D

Mně to nedošlo. Dám se podat! Co mi mělo dojít?
Bernard

#37 Příspěvek od Bernard »

Že máš zapnout osciloskop! :)
PavelFF

#38 Příspěvek od PavelFF »

To jsem zapnul! A viděl jsem tam takové - jakoby zubaté kopečky. Kopečky se zvětšovaly a zmenšovaly, podle vzdálenosti sondy od vodiče.

Ale ať už vodičem tekl proud 1A nebo netekl, kopečky se chovaly furt stejně. A to jsem dodržel přesný postup - fakt jsem se díval na obrazovku a ne na sondu.
Tak mi pořád nedochází, proč jsem tam musel pouštět ten proud. :)

A to jsem ještě učinil objev, že když se sondy dotknu rukou, taky udělá kopečky a pořádné. Znamená to tedy, že mnou teče proud 1A?
helios

#39 Příspěvek od helios »

:lol: :lol: :lol:

A keď sa pred sondu zapojí ešte potenciometer, bude to merať aj potenciu. :nut:
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Bernard

#40 Příspěvek od Bernard »

Já to teda pro jistotu nasimuloval, díval jsem se na monitor, a taky tam na tom proudu nezáleželo. Tak nevím. Radši na to nesahej, než se to vyjasní.
Přílohy
Zkoušečka.png
(23.21 KiB) Staženo 135 x
procesor

#41 Příspěvek od procesor »

Máš tam chybu. Rvst a Cvst má byť k vodiču ".tran 04." pripojený ťažko definovateľnou impedanciou...
Bernard

#42 Příspěvek od Bernard »

To Rvst a Cvst nedrží v ruce PavelFF, jeho impedance by se skutečně simulovala obtížně, pokud by nedodal své náhradní schéma nebo přímo knihovní soubor. Ty parametry představují osciloskop a ten spodní spoj je od jeho kostry do nuláku zásuvky. Jeho impedanci jsem tedy zanedbal.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“