DOS na starem Chicony notebooku

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

#16 Příspěvek od rnbw »

Nemal si mazat tu particiu, ale opravit to scandiskom (najlepsie priamo v notebooku) a zbytocne veci jednoducho zmazat. Alebo keby si MBR zazalohoval... Ak sa naozaj neda z CD-ROM bootovat, tak to bez FDD bude problem.

BTW. Neviem, preco zbytocne zabijas vykon toho disku - multi-sector a PIO daj na auto (alebo max.).
PCmaniac99

#17 Příspěvek od PCmaniac99 »

Co takhle vytvořit bootovací disketu s ovladacem CD-rom (mscdex). je fajn mít na te boot diskete taky fdisk.exe a format.exe. Tak jsem to používal na stařičké 486 která neuměla botovat z CD--rom. Bhuzel presne prikazy ktere jsem psal do config.sys si už nepamatuju. Přece jenom je to 13let zpátky
Andrea

#18 Příspěvek od Andrea »

kulikus: Nemáš v setupu nastaveno bootování z FDD?
pocitujlasku

#19 Příspěvek od pocitujlasku »

alebo vlozenu disketu v mechanike
No vidis, a tak si sa bal
Andrea

#20 Příspěvek od Andrea »

Dyť tam mechaniku nemá :roll:
Maskot

Re: DOS na starem Chicony notebooku

#21 Příspěvek od Maskot »

kulikus píše:... Notas ma jen CD-ROM, ze ktere asi nejde nabootovat. Floppy mechaniku nema.....

To asi nepujde :D (Ta zapomenuta disketa)
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od kulikus »

Mechaniku CD-ROM lze zamenit za Floppy mechaniku (nemam).

Zmensil jsem partition na HD na 1GB, vyzkousel vsechny kombinace Boot a DISKS v setup. Jedinkrat se mi roztocila CD ale ne vice. Pri pristupu na HDD pise stale I/O error ackoliv Autodetekce ho najde bezchybne a PC z nej nabootuje.

Zacinam si myslet, ze je v haji radic pro media HDD/FDD na NTB :-(
Andrea

#23 Příspěvek od Andrea »

Jestli funguje autodetekce, tak nemůže být řadič v háji. Pokud máš ještě náladu na experimenty, tak zkus třeba pomocí seatools zmenšit ten disk pod 504MB (tj. méně než 1024 cylindrů), jestli to nepomůže.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od kulikus »

Zmensil jsem partition na 500MB a ponechal puvodni system na FAT32. I nadale to jde bootovat na PC ale NTB hlasi I/O error.
Je tu jeste drobna nadeje ze ma NTB jinak cislovanou geometrii disku ve sluzbach BIOS. Pak by vsak bylo nutne nabootovat z jineho media (CD, Floppy) a naformatovat HD primo v NTB.

Floppy mechaniku vsak nemam a CD-ROM asi nefunguje. Roztocila se pri bootu jedinkrat a nedokazu to zopakovat :-(
Naposledy upravil(a) kulikus dne 10 kvě 2011, 16:49, celkem upraveno 1 x.
Andrea

#25 Příspěvek od Andrea »

Psala jsem zmenšit disk (geometrii). Když bude mít disk pod 1024 stop, tak je šance, že BIOS nebude tu geometrii překládat.
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Mourek »

A ten BIOS určitě umí FAT32?? lehce pochybuji
Gringo_Joe

#27 Příspěvek od Gringo_Joe »

BIOS souvisi se souborovym systemem? Ja myslel, ze to je zalezitost OS. Mel bych si asi zkontrolovat, jestli muj BIOS umi ext4
PotPalo

#28 Příspěvek od PotPalo »

Raz som mal starý notebook (ale zas novší ako tento tvoj), a ten odmietal bootovať z FAT32. FAT16 bral normálne. BIOS notebooku si tam totiž hľadal nejakú svoju "suspend to ram" partíciu, a na FAT32 to padlo.

Tiež to s tým LBA. V PC kde to robíš vypni LBA (použi režim CHS), potom použi FDISK a FORMAT. Malo by to už ísť. FAT16 môže byť maximálne 2GB, takže nieje problém to hodiť na maximum.

Ešte dodám, že s verziou DOSu je trochu problém. Ak nabootujem DOS k Win98 (tuším je to verzia 7), a chcem spustiť nejaký program čo je z DOSu 6.22, napíše mi že nesprávna verzia DOSu. Skrátka novší DOS starší program nespustí, musí to byť presne tá istá verzia.
Andrea

#29 Příspěvek od Andrea »

PotPalo píše:Skrátka novší DOS starší program nespustí, musí to byť presne tá istá verzia.

Na to existuje něco, co se jmenuje setver.exe.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od kulikus »

to PotPalo: Hnulo se to! Naformatoval jsem 2GB v FAT16 a NTB nabootoval. DIKY!
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“