Porucha měniče v čerpadle grundfos a zapojení motoru na 230V
Moderátor: Moderátoři
Porucha měniče v čerpadle grundfos a zapojení motoru na 230V
mám čerpadlo grundfos JQ4 na 230V, porouchal se měnič který z 230V dělal 3 fáze. Motor má tři vinutí, každé 3,3 OHM zapojené do hvězdy, jsou na něm dvě svorkovnice. v té spodní je propojka. Po vytažení propojky jsou vstupy na jedné a výstupy cívek na druhé svorkovnici. Při zapojené propojce bylo mezi všemi kontakty na horní svorkovnici 6,6 OHM. Chtěl bych čepadlo použít aspon na zahradu s manuálním ovládáním zapínání na napětí 230V.
Potřeboval bych poradit , zda to jde a jak motor zapojit. čerpadlo má výkon 990 W, vstupní proud 8A. přikládám fotky. Nebo to mám zapojit na tři fáze? Na zahradě nemám zásuvku a musel bych tahat prodlužku.
Proto preferuji předělat motor na 230V
- Přílohy
-
DSC02576.JPG- (38.51 KiB) Staženo 151 x
-
DSC02574.JPG- (53.47 KiB) Staženo 136 x
-
DSC02573.JPG- (59.44 KiB) Staženo 170 x
-
DSC02572.JPG- (49.21 KiB) Staženo 147 x
-
DSC02577.JPG- (39.51 KiB) Staženo 159 x
Mám vážné obavy, že přímé připojení na 230V/50Hz nebude možné.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
našel jsem manuál , kde je uvedeno, že motor je bud na 115 nebo 230V.
http://www.us.grundfos.com/web/download ... pparts.pdf
bohužel je to 10 let stará věc a v servisu nemají žádnou věc k výrobku, v nový už měniče nemají.
mám trochu obavy , že když to připojím na 230 , tak motor zhoří.
Dá se to bezpečně otestovat s nějakým předřadným odporem?
Myslel jsem, že třeba jak u nabíjení přes žárovku, nebo na 3 fáze se třemi žárovkami v serii s vinutím motoru.
Z konstrukce by to mělo jít i přepnout na trojúhelník, ty vinutí jsou samostatně.
Točí se pomaleji než se točilo s měničem( to by nevadilo) ale dost se hřeje. 230V je asi hodně. Po půl minutě provozu je horké a cítím trochu smrad z vinutí. Se žárovkou 100W v serii s vinutím se netočí vůbec, zato žárovka svítí krásně. Dá se nějak snížit napětí na 110V, nebo omezit proud , aby to šlo použít?
Zapojil jsem ho jen na 1 fázi + kondebzátor v čerpadle. Běží to s napětím 3x65V. Zvýšení napětí nemá žádný vliv, jen se zvedá proud.
Někdy se to nechce rozjet, tak to na moment přepnu na 90V a pak zase snížím.
Točí se pomalu, ale na polévání zahrady je výkon dostatečný.