Hoří mi tranzistory, viz zapojení
Moderátor: Moderátoři
(Stará Škodovka má 4,4l spotrebu iba ak ide dole kopcom, a tiez toľko oleja/10 000km)
jambus píše:Jen na okraj:Mám starou felicii a s vodíkovým vyvíječem mimo město mám spotřebu cca 4,4 litry,takže psát tu jako nevěřící Tomáš a myslet si že je to blbost je jako myslet si ,že země je placatá.Neříkám,že to je jednoduché-o tom,že to je náročné na proud vím své.A teď prosím zkusme pořešit ty tranzistory-snad se tu nějaký rádioamatér najde a nebudu to muset zkoušet do nekonečna sám systémem pokus-omyl a neustále pájel nové tranzistory
Ty 4,4l/100km by platilo jedině že bys tu felinu měl v dehtu a s turbem k tomu - v benzínu ani náhodou. Opravdu bys musel jezdit hodně z kopce a do kopce se nechat tahat na špagátě, abys takovou spotřebu dosáhl - i s vodíkem. Nějaké odhady "cca" a podobně jsou jen Tvoje zbožné a toužebné přání. Amatérských experimentů s vodou a vodíkem se už nadělalo mraky - jediný výsledek je, že KOMU NENÍ RADY, TOMU TĚŽKO MŮŽE BÝT NĚJAKÉ HOSPODÁŘSKÉ POMOCI...
A kutilmile - nelituju tě
na druhej strane chápem aj neochotu poradiť, nedajbože je to nejaký aktívny zelený(ten druh, ktorý rieši v prvom rade peniaze pod záštitou ekológie) a za 5 rokov si kvôly nemu bude musieť každá domácnosť vyrábať vodík
tak či onak, prijde mi to voči nemu nefér.
- bohumilfulin
- Přílohy
-
sch..jpg- (14.99 KiB) Staženo 83 x
to jambus: Podstatnou radu ti dala Andrea, tak se jí drž (té rady). Ty budící tranzistory jsou zapojeny poněkud nešťastně a to jim spolu s dalšími vlivy nesvědčí. Navíc jsou tam zcela zbytečné.
Na primáru trafa se indukují špičky vysokého napětí, které jsou omezeny pouze vlastními kapacitami cívky a ostatních součástí obvodu. Ve schematu chybí odpor v sérii s doutnavkou (zmiňovaný v originálním návodu), ale také tam chybí blokovací kapacity v napájecích větvích, což může způsobovat pronikání rušivých (nebezpečných) impulzních napětí a ohrožovat tak polovodičové prvky. Doporučuji tedy doplnit tyto kondenzátory (např. 1G/25V+M1 mezi +12V a GND, co nejblíže PCB).
Nenapsal jsi, jest-li jinak zařízení funguje (ladění kmitočtu atd.), což je velmi důležité pro život koncového tranzistoru.
p.s. K ostatním funkcím (deklarovaným a žádaným) se nechci vyjadřovat. Jen podotknu, že autoři projektů, postavených na rádoby základním fyzikálním výzkumu, by měli ovládat základní elektronické obvody na poněkud vyšší úrovni.
Takhle to smrdí šarlatánstvím už na dálku.