Spálil jsem PU120?
Moderátor: Moderátoři
- xxxEDISONxxx
- Bydliště: Šumava Prachatice tady je svět ještě normální v zimě bílý sníh v létě vedro ...
neonProto píše:zkratoval baterii, to jakože jeste navic jsem oddelal baterii? nebude funkcni? musim se stale omlouvat za moje trapne dotazy
Baterii jsi neoddělal, ta snese hravě 100A - ten měřák jsi odrovnal několika ampéry
Ale řekl bych, že bys udělal lépe, kdyby ses raději věnoval tomu, čemu hovíš a nefušoval do něčeho, čemu nerozumíš ani za mák
- xxxEDISONxxx
- Bydliště: Šumava Prachatice tady je svět ještě normální v zimě bílý sníh v létě vedro ...
neonProto píše:bardot13: diky moc
kokun: je ve me velka touha tomuto tematu konecne alespon amatersky porozumet, takze jen tak neprestanu, problem je, ze se snazim posledni dobou porozumet spouste vecem a casu je malojen si hrozne moc vazim teto internetove diskuzni moznosti - kdyz jsem pred chvili kecal s mamkou a rikam, ze tu diskutuju nad tim rozbitym merakem a spousta lidi mi radi, tak to dobre shrnula otazkou - jak muzou mit vsichni na tebe cas? a ja ji rikam, ze to taky nechapu
Nemyslím si že je moudré aby ses v tom hrabal. Přece jenom je to auto a to auto musí pracovat v nějaké bezpečnostní třídě a ty tam můžeš svou neodbornou opravou způsobit nespolehlivost některých systémů. Na příklad: ti chcípne motor zrovna když budeš mít vykvaltováno z kopce, nebo ti přestane fungovat elektrický posilovač řízení, nebo ti v noci v zatáčce z neznámé příčiny přestanou svítit světla všechny a někdo to do tebe nakouří. Po pravdě je mi srdečně jedno čím se bavíš ale tímhle můžeš ohrozit ostatní.
A k tomu že na tebe mají všichni čas. Elektro opravář je většinou člověk zavřený sám někdy v nějaké dílně tak se nediv.
- xxxEDISONxxx
dokonce jeden borec "tunyngář" si dal do auta sedačky z úplně jiného auta a elektriku pro všechny ty pohyby vyhřívání ofuk zadku a já nevím co ještě napojil výše popsaným způsobem. A pak se divil že zapomenuté vyhřívání sedačky v zimě úplně vysálo baterku... to nemluvím o tom že přivařit sedadla do vozidla je zásah do konstrukce takový že by správně vozidlo takto upravené nemělo dostat technickou a při kontrole policie by mu měla být zakázána další cesta.
Jinak k měření na automobilech je velký vstupní odpor voltmetru ve většině případů nevhodný. Když jsem to dělal na většinu závad jsme přišli zkoušečkou ze dvou led diod odporu kusu drátu a propisky.
Proslo akorat vymenou alternatoru, protoze stale svitila kontrolka dobijeni, coz tento problem odstranilo. Ale pak se tatka jeste kuchal v palubovce, protoze navic tu kontrolku i menil a vydelal pri tom radio.. mozna tam nekde vznikla chyba, i kdyz deda to uz roky dobijel pred kazdou cestou, takze tam je neco blbe uz dyl.
V podstate nechapu, kdyz bych meril napeti a vydelaval postupne pojistky, tak co se s napetim stane? A co tak zjistim?
Stejna otazka, kdybych meril proud?
A stejna otazka, kdyby to on kontroloval nejakym svetylkem/diodou. Na co by prisel?
Diky moc.
Faktem ovšem je, že aspoň bez základních znalostí elektro a o způsobu, jak něco měřit je taková aktivita často likvidační - minimálně pro měřák... Což my tady bohužel neovlivníme, naopak se často dovíme až ex-post o takovém adeptovi elektrikařiny, že něco zkoušel...
A kutilmile - nelituju tě