Odrušení ATX zdroje

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Nagant

#16 Příspěvek od Nagant »

Ty kondíky jsou fouknuté navrchu, je na nich zaschlý elektrolyt, oba jsou ve větvi +5V - jeden před tlumivkou a druhý za ní. Druhý zdroj jsem zatím nerozdělával, zatím napájí PC na kterém právě toto píšu...
rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

Tak je to jasne... V druhom to bude vyzerat podobne. Urcite je to nejaka "kvalitna" znacka tych elytov, takze budu zle aj na 12V a 3,3V vetvach.
A pozri, ci je v pomocnom zdroji nejaky mensi elyt (tak 22uF/50V) - ten ked odide v niektorych zdrojoch, tak to potom odpaluje vsetko, co mu stoji v ceste.
[edit]
Aha, zabudol som, ze existuje schema - tak som ju pozrel a na primare pomocneho zdroja ziadne elyty nevidim, co je dobry znak :)
Nagant

#18 Příspěvek od Nagant »

Ano, elyty jsou nějaké "úžasné" značky DON®.

Ještě by mne zajímalo, proč byl chladič s U4, vzdálený několik mm od trafíčka WIN-16A(Q) dodatečně odizolován nalepením nějaké fólie mezi chladič a toto malé trafo. Nevím, zda je nutné to znovu něčím proložit.
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Tie som uz parkrat videl - zatial len v zdrojoch. Zatial sice zly ani jeden, ale vzdy boli spolu s inymi smejdami, ktore boli zle, tak som ich vymienal tiez.
Neviem naco je tam ta folia - este som to na takom mieste nevidel. Ale osobne by som to tam nalepil, ked to tam bolo. Hadam vedeli, preco to tam davaju (alebo mozno nie 8O :D )
Nagant

#20 Příspěvek od Nagant »

Tak jsem jeden z těch zdrojů měřil, mimo toleranci byla napětí -12V (-10,9) a -5V (-4,1). Nakoupil jsem elektrolytické kondenzátory a pustil se do jejich výměny, vyměnil jsem všechny kromě těch velkých na vstupu.
Ještě jsem předrátoval napájecí konektor 230V, aby fáze byla hnědá a nulák modrý a kabely vedly kam mají, dal průchodku do chladiče, zrušil přepínač 115/230V, propájel tušené studeňáky,
Pracoval jsem pečlivě, ale zdroj přestal fungovat úplně, nenastartoval. Chvíli jsem nad tím ještě bádal, ale nakonec jsem rezignoval a zdroj vyřadil, jen jsem si z něj vyndal nějaké použitelné součástky, zbytek půjde do elektrošrotu.

Ani mne to nijak nemrzí, když jsem viděl izolační vzdálenost mezi krytem a přívodem fáze na desku zdroje (i to jsem raději upravil, abych se dostal k těm cca 6 mm) bude lepší, když to bude z počítače pryč.

Byť to zapojení zdroje nebylo asi tak úplně špatně navrženo a myslelo se i na ochranné obvody na výstupu.
Nagant

#21 Příspěvek od Nagant »

Ve druhém zdroji jsem vyměnil všechny elektrolytické kondenzátory kromě těch dvou velkých na primáru. Oproti prvnímu zdroji stejného typu byly kondenzátory větších kapacit jiného typu než Don (Ysse?), Don byly jen ty menšich kapacit. Každopádně, žádný kondík nebyl "fouklý", ale radši jsem to vše vyměnil za kondíky (snad kvalitní s nízkým ESR z ECOMu České Meziříčí).

Každopádně nepomohlo a vlnění obrazu přetrvávalo, dělala to PCI grafická karta S3 Trio64 Diamond, nahradil jsem ji AGP kartou ATI RAGE IIc a obraz je již zcela v pohodě. :D
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“