Mikrovlnka Whirpool
Moderátor: Moderátoři
Mikrovlnka Whirpool
Jirka
Pojistka pro mikrovlny bývá kolem 8A (T=pomalá), pojistka pro elektroniku bývá v řádu stovek mA a gril je u mojí zapojen přímo bez pojistky.
Podobný problém jsem řešil nedávno (poívej se na moje vlákno) zde: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=44555
najdeš tam i schéma zapojení pravděpodobně podobné, které mě tam dal "mirosne"
Můj názor je, že pokud je to osvědčená multifunkce vyšší cenové kategorie, která roky dobře sloužila tak rozebrat kompletně vyčistit a opravit. I v případě, že bude třeba vyměnit dražší díl (trafo nebo magnetron). Pokud je to jen jednoduchá mikrovlnka bez výbavy a elektroniky tak se vyplatí jen pokud je závada v násobiči VN nebo nějaká mechanická, třeba dveřní spínače.
Jinak je to asi typ Whirpool VIP27. To je psany zepredu na dverich. Nikde jinde zadny stitek s hodnotama a typem neni. Je to multifunkce 1000W mikrovlna s grilem s digitalnim casovacem a spoustou programovatelnych funkci a ma to dolni a horni emitor mikrovln. Tenkrat stala skoro 20 tausnu.
Muzete mi nekdo rici, co orientacne stoji to prorazeny trafo a zda se da nejak overit, jestli neni v haji i ten magnetron? Jestli za cenu ND nebude podobna nova... V tom pripade bych to asi neresil.
Az bude trochu cas, tak do ni jeste kouknu a pripadne nafotim.
Diky
Jirka
Orientačně:
magnetron kolem 1000-1500
trafo několik set kolem 500 do 1000
Kondenzátor kolem 200
Dioda do 100
Takže multifunkce se ti určitě opravit vyplatí i kdyby bylo třeba vyměnit drahý magnetron i další. Když si poradíš sám a nemusíš připočítat drahou práci servisu. Sám píšeš,že dnes obdobná stojí 20K. A tomu servisákovi co ti takto radí se raději vyhni. Je možný že jsi kvli součástce za 100-200Kč oddělal 2x tak drahý a obtížněji sehnatelný trafo.
Nechápu proč je tu stále řeč o nějaké tlumivce. Jediná tlumivka je přece hned na síťovém přívodu v odrušovacím bloku a to je přece ještě před pojistkou.
To o čem je zde řeč je trafo. Podívej se na to schema v mojem vlákně (vsadil bych se, že to bude až na desku elektron.ovládaní úplně stejné) a zjisti taky jak je to s tou pojistkou. P=UxI, takže je ti jasné při tvé praxi, že 1000W mikrovlnku nemůže jistit 2A pojistka. A na desku ovládání je to zase moc. Já tam mám 100mA a to stačí na desku s 3 relátky. Gril je zapojen bez pojistky.
Postup lokalizace závady tu už byl několikrát popsán tak zkus trochu hledat neni to nic složitýho (vlastně jen 4 součástky) a když tak ti tady taky poradíme, ale nejdřív musíš zjistit co je to čemu říkáš tlumivka (trafo má 5 vývodů 4 z toho na konektor (2 primár (na síť) 2 sekundár silné na magnetron (žhavení )) a jeden VN přímo drátem na C).
"mirosne" už jsem to v mém vlakně napravil díky za upozornění.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=44555